06 Mart 2007

ELMALI TARÇINLI TARTOLET

Ikea'ya ugradığım bir gün bir süredir almayı aklıma koyduğum tartolet (ya da muffin mi demeliyim bilemedim)kalıplarını gördüm ve hemen aldım. Ama bu sefer de bunlarla ne yapacağım diye düşünmeye başladım. Gezerken bir çok tarifle karşılaşıyorum ama yapacağım dediğin zaman nerelerde gördüğünü hemen çıkaramıyorsun. Bu durumda beni başka ufuklara sörf yapmaya itiyor. İşte bu şekilde google gezinirken Selin Çağlayan'nın sayfasındaki bu tarifle karşılaştım. Tarif genel olarak benim eskiden sıklıkla yaptığım elmalı tart tarifine benzese de şeklinin farklılığı, içinde fındık olmasının getirdiği yenilikle hemen işe giriştim. Tarifle pek oynamadım o yüzden sevgili Selin'den de alabilirsiniz tarifi ama ben yine de buraya da yazmak istiyorum arşivimde bulunması açısından.

Hamuru için
2,5 su bardağından biraz fazla un
150 gr. margarin oda sıcaklığında olacak
1 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
2 yumurta

İç malzemesi ise
3 elma
Yarım su bardağı toz şeker
1 su bardağı dövülmüş fındık
1 tatlı kaşığı kadar tarçın

Öncelikle elmaları rendeleyip yarım su bardağı şekerle pişirin ve sonra içine dövülmüş fındık ve tarçını ekleyerek karıştırın, soğumaya bırakın. Elmalı karışım soğurken, 2,5 - 3 su bardağına yakın unu, 1 su bardağı toz şekeri, 2 yumurtayı, küçük parçalara ayırdığınız oda sıcaklığındaki margarini ve kabartma tozunu karıştırarak iyice yoğurun. Yalnız margarinin oda sıcaklığında iyice yumuşamış olmasına dikkat edin. Yoğrulan hamurun az kısmını tartoletlerin üzerini kapatmakta kullanmak üzere ayırın. Kalan
hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp merdanele açın ve kalıbın içine yerleştirin. Kalıba yerleştirdikten sonra taşan kısımları olursa ben yuvarlak pizza keseceğimle düzelttim. İçine elmalı karışımı koyup ayırdığınız diğer
hamurdanda ceviz iriliğinde hamur koparıp merdaneyle açın ve yuvarlak bir bardakla kesin. Tabiki bardak boyutunu kalıbınıza göre seçin. Sonra hamurun ortasından da kurabiye kalıbınızla çiçek ya da kalp şekilleri kesip sunumda bir zerafet yaratabilirsiniz. Sevgili Selin bu şekilleri de kurabiye olarak ayrıca pişirmiş ama benim hamurum 12 tartolet için ancak bu parçaları kullanarak yetti. Fırından çıkardıktan sonra da pudra şekeri ile süsleyip ılıkken servis yapmak tarafımdan tavsiye edilir. Allahtan ben bunları fırından çıkardıktann hemen sonra eve misafir geldi de bir kısmını onlarla paylaşarak hepsinin kendi midemize gitmesini önledik. Eğer yaparsanız şimdiden afiyet olsun.

3 yorum:

Aybike Ceylan dedi ki...

Nukhet'cim ellerine saglik, cok guzel duruyorlar. Bu isin zaten en kotu yani bu, yap yap ye:)) birde kilo almasak.
Uzaklardan sevgi ve selamlar

Adsız dedi ki...

Benimde ne zamandır aklımda şu muffın kalıplarından almak. Alır almaz bende onda yoğun çikolatalı bir tarif denemek istiyorum.Senin tarifinde bu arada çok başarılı görünüyor. Burdan bile tarçınlı pişmiş elma kokusunu duyabiliyorum. Immhhhh ohhhhhh.....

Adsız dedi ki...

Merhaba sevgili nükhet :) Ellerine sağlık canım harika olmuşlar. Beğenmene çok sevindim.

sevgiler,

selin (www.selincaglayan.com)