24 Aralık 2006

Kış Gülü

Dubai'de ıspanağı bizim alışık olduğumuz gibi bulamadım ben. Çok nadir olarak yeşilliklerin satıldığı reyonda minik bağlar yapılmış olarak rastlıyorum. Aksine Ezgi de ıspanağa bayılır, sağolsun temel reis sayesinde. Hal böyle olunca dondurulmuş ıspanak kullanıyorum genelde. Geçen gün markette dolaşırken pazılara rastladım ben de. Önce ıspanak diye yanaştıysam da pazı olması da memnun etti beni. Zira onu da, semiz otunu da ıspanak diye yediriyorum hatuna. Aldım eve geldim de ben hiç düşünemedim ki zaten bir gece önce dondurulmuş ıspanaktan yaptığımız yemeğimiz yeni tükenmişti. Dur tazelikleri yitirmeden kavurayım da bir şeyler yaparım diye başladığım mutfak macerasından kış gülü ile çıktım. Bu tarif 4 yıl önce Suudi Arabistan da olduğumuz ve yufka olmadığı için denenmiş olan bir börek çeşidiydi. Zaten ıspanak her zaman o günü getirir benim aklıma. Ben de ha ıspanak ha pazı deyip bir iki ekleme yapıp pişiriverdim pazılı bu kışın gülünü. Biz yedik çok beğendik şimdi sıra sizde. Afiyetler ola.


-1 çay bardağı sıvıyağ
-1 çay bardağı margarin
-1 çay bardağı yoğurt
-1 çay kaşığı karbonat
-1 kabartma tozu
-1 çay kaşığı sirke
-Alabildiği un




İçi için;
-500 gr ıspanak yaprağı(pazı kullandım)
-1 tatlı kaşığı şeker
-2 çorba kaşığı kaşar peyniri
-1 soğan
-1 domates
-bir miktar tuz
-üzeri için yumurta sarısı

Ispanak ve soğanları kavur, küp küp kesilmiş domatesi de ekleyerek pişirmeye devam et. Suyunu çekince ocaktan al ve şeker, tuz, kaşar peyniri rendesini ilave et. Hamur için gerekli yoğurt, sıvıyağ, margarin, sirke, kabartma tozu, karbonatı karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur yap. Hamuru 2 parçaya ayırıp yarım saat dinlendir. İlk hamuru merdane ile açıp iç malzemenin yarısını hamurun üzerine yay ve uzun yönde rulo yap.Elde ettiğimiz uzun ruloyu bıçakla verevine kes ve tepsiye diz. İkinci hamura da aynısını uygula. Üzerine yumurta sarısı sürerek 200 derecede 25 dk pişir. Zaten pişmesinin tamamlanmasına yakın evi mis kokular sarıyor. İster bizim gibi ana öğünde servis yap istersen çayın yanına.

Bu arada bu tarifi evlendiğim ilk zamanlar yayımlanmaya başlayan ve ben de ilk bir kaç sene bütün sayıları olan sofra dergisinin 14. sayısında sayfa 115 ten almıştım. Bu dergi sayesinde ben yemek yapmayı sevdim, güzel de yemekler öğrendim.

7 yorum:

Tulosh dedi ki...

Ayy bayılırım sebze seven çocuklara. Gerçi peynirli kek tarifinin bulunduğu yazında Ezgi iştahsız demişsin ama olsun. Ispanak seviyor mu yeter... Bizim yeğenler Temel reis falan dinlemiyorlar :( zorla yediriyoruz. Şanslısınız gerçekten :) Bu arada ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.
Peynirli keklerde harika :)

Beyhan dedi ki...

Sevgili Nükhet,
Kış gülü gerçekten güzel görünüyor,somonsa HARİKA.ellerine sağlık:))

Nukhet dedi ki...

Tulay

Bu konuda biraz sansli sayilabilirim. Ezgi bir cok cocuga gore daha guzel sebze yer. Istahsizdir istahsiz olmasina ama tatli sevmedigi icin bebekliginden beri sebzeler onemli oldu hyatimizda. Bu kadar bari yuzum gulsun ne diyeyim. Yorumlar icin de tesekkurler. Bu arada kekin stencillerini de koymussun sayfana cok sagol. Ben de buralarda arayip tarayacagim artik. Sevgiler

Beyhancim tadi da gercekten hos. Ikisini de tavsiye ederim dene. Sevgiler

Tulosh dedi ki...

Bu arada Nukhetcim sen Dubaidesin sanırım. Witon sitesinde distributorler arasında Dubai de geçiyor. Adres :

4 HOMES FZ CO.
PO BOX 16816 JEBEL ALI
DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES
CONTACT: Leo Telles
TEL: +971-4-3364900
E-MAIL: leo@4homes.ae

Pastacılık kursuda varmış:

4 Homes FZ CO. is the only authorized Wilton Distributor in U.A.E. to offer Wilton Cake Decorating Course I, II & III
CONTACT: Mary Joy
TEL: +971-4-344-5624
E-MAIL: Maryjoy@4homes.ae

Tulosh dedi ki...

Birde Elif stencil şablon aldığını söylemişti. Nerden aldığını merak ettim. Bize gelen misafirler çok soruyor, İstanbulda görürsen bizede haber ver diyorlar.

Elif Çetiner dedi ki...

tulosh cum şablonları senin metroda ki felckalmann kurabiye kalıbların vardı ya işte bunuda ordan aldım. 3 lu olarak tek pakette satılıyor. Fiyatıda 7.5 YTL

Tulosh dedi ki...

Tamam canım çok teşekkür ederim. Ben görmemiştim hiç, iyi olduğu söylediğin. Çok saol.