04 Ağustos 2007

Börek Dosyası 4- Sambousa

Biliyorum bir çoğunuza bu isim yabancı gelecek ama Arap ülkelerinde yaşayanlar ne demek istediğimi anlayacaklar. Sambousa için bir çeşit yufka denilebilir sanırım. Dikdörtgen küçük şeritler halinde paketlenmiş olarak satılan bu sambousalarla genelde muska böreği gibi şeyler yapılır. Daha fazla bilgi için lütfen buraya bir uğrayınız. Benim gördüğüm kadarıyla içine peynir yada başka bir sürü şey koyup kızartma olarak yapılıyor. Ama kızartmayı mümkün olduğunca mutfağından uzak tutmaya çalışan benim için pek uygulanabilirliği olmayan bir tarz. Ama elinizde yufka yoksa ve canınız börek çekiyorsa insan yaratıcılığında sınır yok efendim. İşte tam da eski yufkasız günlerimden birinde marketten aldığım bu sambousalar benim elimde aşağıdaki avcı böreğindeki yöntemle peynirli böreklere dönüştüler fırında pişirilebilen. Bu sayfayı takip eden ve Arap ülkelerinde yaşayan arkadaşların yararlanabileceğini düşünerek kısaca anlatmak istiyorum.
Aynen aşağıdaki tarifte olduğu gibi her biri yağlı suyla ıslatılmış sambousa yapraklarının içine peynir koyup musaka gibi katlarsaniz, her bir musakayı aynen diğerinde olduğu gibi önce süte (bir kaç dakika beklesinler sütte) sonra galeta ununa bulayıp fırında pişirirseniz inanın çok hafif ve lezzetli bir tatla karşılaşacaksınız.

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Devletşah'ın, sitesinde yer verdiği "yenili(n)kler"de dizi dizi börekleri görüp geldim:) Ellerinize sağlık...

Nukhet dedi ki...

Hosgeldin Gul Nur
Demek Devletsah link verdi boreklerime . Ne guzel hemen gidip bakayim. Bak ne guzel olmus biz de tanismis olduk. Sevgiler

Unknown dedi ki...

Nükhetçiğim ama buda yapılmazki şimdi bu 4 harika böreği görünce ağzımdan akan suları nasıl engelleyeceğimi şaşırdım. Hepside birbirinden harika duruyor. Sambousa bizim milföy gibi birşeymidir? Ellerine sağlık. Sevgiler..

yaban mersini dedi ki...

slmm..ne güzel börekler bunlar..bir sürü..hangisine bakacağımı şaşırdım,ben de bir börek mi yapsam mı ,tarifini mi yazsam karar veremedim..selamlar..

Cafe Gusto dedi ki...

Merhaba
Selservisten buraya geldim inanılmaz güzel şeyler yapmışsınız ellerinize sağlık.
sevgilerimle..

pervin dedi ki...

ellerinize sağlık harika börekler fikir edinip hemen yapmak lazım .sambausa herhalde milföy hamuru gibi nevis canım çekti hemen yapıcam istanbuldan sevgiler... http://tahtakasik.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

Benzerine rastlanamayacak ama çıtırdak bir tarif :)
Sanki ısırdığında içinden malzemeler fışkıracakmış gibi..
ellerine sağlık nükhetcim ...

Nukhet dedi ki...

Selda

Ne cok tarif ardarda oldu degil mi? Hani her sartta insanin cani ceker. Sambousa (aslindan yazilisindan da emin degilim ya) milfor gibi hc degil daha cok kuru yufka gibi ama ince uzun kucuk seritler halinde. Bence yufkanin yanindan bile gecemez ya yoklukta gene de fena olmuyor. Sevgiler canim

Nukhet dedi ki...

Suheylacim
Birak tarif yazmayi hemen git yap bir borek, tarifler nasil olsa burada duruyor bak hem de neredeyse besi bir yerde. Simdiden afiyet olsun.

tesekkurler Serpil. Ben de senin puzzlarini cok begendim. Ben de tam bir puzzle tutkunuy(d)um, cocuklardan once, simdi ise prensen pazillari yapiyorum max 100 parcalik:(( Kahvaltilik yayinladiklarini da inceleyegim en kisa surede. Sevgiler

Nukhet dedi ki...

Ziyaretin icin tesekkurler Pervin. Borek falan derken bir sana ugradim da nedir oyle katmer pogacalar bayildim, seninde ellerine saglik. Yok yok milfoye benzemiyor bu sambusalar kuru bir yufka diyebiliriz belki.Sevgiler

Burcincim
Ben isirmistim zamaninda firsikrmisti zaten:) Sevgiler

Leziz Tarifler dedi ki...

Nükhet'cim merhaba,

Ben Çeşme tatilimden döndüm ama yeniden 31 Ağustos dolayısıyla gideceğim için, bloguma koyacak bir şeyler bulamıyorum. Oradan artan vaktimi
sevdiğim siteleri gezerek dolduruyorum. Tatil rehaveti üzerime çökmüş durumda.
Sende süper yenilikler var. Pastalar, sarmalar harika harika.
Özellikle samosa yı görünce dayanamadım. Benim en sevdiğim Hint yemeği. Araplar Sambosa diyorlar. Yıllar önce Bahreyn de ilk kez yemiştim. Bir Hintli arkadaşım önermişti. O günden beri tüm gittiğim Hint rest. larında kesin denerim. Hintliler bunun içini sebzeli yapıyorlar. Patates, bezelye ve bol baharat koyuyorlar. Kişniş, karabiber, muscat, vs vs..
Kızartarak pişiriyorlar ve nane sosu ve tatlı ekşi sosla servis yapıyorlar. Samosa yı bir de sebzeli denemeni öneririm.

Bu arada hediye paketi pastanın renklerine bayıldım. Mavi ve kahverengi çok yakışmış. İnşaat kazığı pastana da bayıldım. Mesleğini çok güzel ifade etmişsin. Ellerine sağlık. Sevgiler..