14 Haziran 2007

Frambuazlı Cheese Cake

Oldu işte nihayet oldu. Artık benim de bir cheesecake'im var. Her canım çektiğinde pastane köşelerinde aranmak orunda kalmayacağım, hemencecik evde yapacağım nur topu gibi bir tarifim oldu.
Diyorsam da siz bana bakmayın çünkü bu meret öyle iki dakika da yapılıp yenecek bir şey değilmiş. Yapıyorsun, pişiriyorsun, sosluyorsun ve en önemlisi de en azından 5-6 saat buzdolabında bekletiyorsun ki tadı yerine gelsin. Bu demektir ki canım aniden çektiğinde gene hop bizim marketteki muhteşem Newyork baked tarzı cheesecake'e müracat. Ama olsun artık bunu da yaptım ya gözüm açık gitmeyecek.
Tarifi Elimin Hamuru'ndan Kamiş'ten aldım. Ama onun ölçülerinin yarısını kullandım bir de ufak tefek eklemeler yaptım. Mesela tarifte yoktu ama ben ilk defa aldığım ricotti peynirinden de kullandım. O yüzden siz isterseniz Sevgili Kamiş'in tarifine uyabilirsiniz.

50 gr tereyağı
1 paket kepekli bisküvi
Dolgu malzemesi:
1 pk labne peynir
2-3 kaşık ricotti peyniri
200 gr krema
60 gr süzme yoğurt
2 yumurta
120 gr toz şeker
1.5 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı buğday nişastası (ben de mısır vardı onu kullandım)
1 yemek kaşığı limon suyu ve limon kabuğu rendesi
bir tutam tuz
1 paket vanilya

Taban için erimiş yağ ile robotta cektiğim bisküviyi karıştırdım. Küçücük bir kelepçeli kalıbın tabanına koyup elimle bastırarak yerleştirdim ve kremasını hazırlayana kadar buzdolabında beklettim.
Dolgu için önce labne peynirini mikserle çırptım ve içine ricotti ile krema,yoğurtu ve şekeri ekledim, çırpmaya devam ettim. Yumurtaları birer birer ekleyip azıcık daha çırptım ama bu aşamada pek mikser kullanmamak gerekirmiş. Ardından un , nişasta, vanilya, limon suyu ve kabuğu rendesi, tuzu ekleyip birazcık daha karıştırdım. Eğer çok çırparsak pişerken çatlama yapabiliyormuş. Ben Kamişin yalancısıyım vallahi. Tüm karşımı hazırladığım bisküvinin üzerine döktüm ve içine su koyduğum fırın tepsisinin ortasına, alttan kenarlarına doğru alüminyum folya koyarak 180 derece fırında önce yarım saat sonra da ısıyı 150 ye düşürüp yarım saat daha pişirdim .
Sarsınca ortası sallanıp , kenarları katı duruyorsa pişmiş demekmiş. Kapattıktan sonra fırında bekletirseniz çatlamasını önleyebilirmişiz. Benimki çok az çatladı, bir ara tepsideki su bitmiş belki ondandır. Bir de benim dolgu malzemem bisküvili karışım için çok geldi. Yeni bir bisküvi tabanı daha hazırladım ve kalan dolguyuda onun içine koyup iki tane pişirdim.
Sos olarak bir miktar, dondurulmuş aldığım ve çözdüğüm frambuazlarımı robotta çektim içine pudra şekeri ilave ettim. Ayrı bir yerde biraz jelatin hazırlayıp frambuazlarla karıştırdım. Biraz kıvam alınca da kelepçesinden çıkardığım cheesecake'in üzerine döktüm.
Heyecanla sabahı bekleyip kahvaltı niyetine ortalama sabah saat 7 de bir dilimi afiyetle yedim. Bana afiyet oldu ya size?
Bir dahakine de pişirilmeyeni deneyeceğim bilginize.

9 yorum:

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Nefis görünüyor ellerinize sağlık :)
Sevgiler...

aylin dedi ki...

Nükhetciğim,
kulübe hoş geldin... sabah 7'de hiç yememiştim, sen beni de aştın walla... Görüntüsü harika bu arada, eminim tadı da öyledir.
Sevgiler,

AsYa dedi ki...

en sevdiğim pasta ...bide limonlusu
ama denemekten bile korkuyorum.hayatta yapamam ..siz benim yerimede yiyin..

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Nükhet,
Frambuazlı cheesecake'nin nefis görünüyor. Benim de buzdolabımda böyle bir kekim olsa sabah sabah bir dilimde ben yerdim. Sevgili Kamiş'in de sizin de ellerinize saglık..
Pişirilmeyeni nasıl oluyor sımdıden merak ettim, acaba içinde yumurta oluyor mu?
Sevgilerle

Selen dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Selen dedi ki...

Ağzım sulandı ve kırmızının tonu harika, ilaveten bir de ellerine sağlık desem... midemin duygularını nasıl ifade etsem? :)
Sevgiler
(az önceki yorumu ben yazıp-sildim. Cümle düşük olmuş da :) )

Leziz Tarifler dedi ki...

Merhaba Nükhet'cim,

Ben blogunu ilk defa ziyaret ediyorum. Oldukça canlı ve birbirinden güzel sunumlarla dolu olduğunu düşünüyorum.
Fikir paylaşımı için ben de ziyaretini beklerim.
Sevgiler...

Behiye dedi ki...

Ellerine sağlık Nükhet, ben de cheesecake tarifimi ekledikten sonra ziyarete geldim. Arka arkaya benzer görüntüler, komik oldu:) Sevgilerimle.

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili Nükhet,

Tam o anlattığın dışarıda satılan cheesecake lere benzemiş! Ellerine sağlık,

Sevgileri