06 Mayıs 2007

Asmada Somon

Bu bloğu hazırlamaya başlamadan önce oldukça tutucu denebilecek bir damak zevkim vardı. Daha doğrusu sorun damak zevkimde değil değişik şeyleri denemeye şüpheyle yaklaşan yanımdaydı. Ama artık kendimi yeni lezetlere başka tatlara çok daha açık hissediyorum, deniyorum ve yeni yemekler öğreniyorum. İnanın bu konuda hem kendimle gurur duyuyorum kendimi aştığım için, hem de bunu sağladığınız için minnet duyuyorum hepinize karşı.
İpekçim daha iki gün önce verdi aslında bu harikalar harikası somonun tarifini. Eski zamanlarda olsa, biri bana asma da somon var dese çıldırmış gibi bakardım onun yüzüne. Ama şimdi bu özel lezzetle beni tanıştırdığı için İpek'e kocaman teşekkürlerimi ve sevgilerimi iletiyorum. İşte tam da bu nedenden olurda hala Acemi Aşçıyı ziyaret etmediyseniz ya da zaten müptelasısınız ama bu tarifi denemeye henüz fırsatınız olmadıysa mutlaka pişirin, yiyin herkese öğretin diye ben de dikkatinizi çekmek istedim.
İpek'in o güzel anlatımıyla tarifi gidin orjinalinden alın diyorum hem de resimleriyle. Ama ben gene de kısaca burada da bahsetmek istiyorum ki benim de tarif defterimde yerini alsın.
İpek'in yazdığı gibi ben de markette norveç somonu buldum, (hoş başka nerelerin somonu da olur bilmiyorum ya) üstelik defne yaprağıda buldum hiç umudum olmamasına rağmen, ee zaten asma yaprağım vardı, ama gel gör ki limon kalmamış, onu da komşudan temin ettim.
Somon filetoyu asmanın içine sığacak büyüklükte kestim, asma yapraklarının ikisini üçünü yanyana koydum, somonun üstüne bir defne yaprağı ve bir dilim limon koyup, birazda tuz serpip sardım. Fırçayla yaprakların altına üstüne zeytinyağı sürüp fırın ızgarasına koydum ve ızgara ayarında ters yüz ederek pişirdim. Sofraya getirdiğim ve ilk çatalı aldığım zaman hiç beklemediğim bir lezzetle karşılaştım. O dakika sofradan kalkıp bu postu yayınlamak hepinize haber vermek istedim aslında.
İşte bu kadar beğendim, bu kadar şiddetle tavsiye ettim size de yapmaktan başka bir şans bırakmadım.

8 yorum:

serinmavi dedi ki...

Ellerine sağlık,çok güzel görünüyor doğrusu...Norveç somonu bizim evde de çok sevilir ve dondurucuda her zaman vardır.En kısa zamanda denemeliyim bu tarifi...selamlar...

Minik Kus dedi ki...

Nukhet, ellerine saglik. Cidden benim de hic aklima gelmezdi. Ben somonu genellikle tereyaginda pisiriyorum. Bir daha ki sefere bunu da denemek isterim. Vay be diyorum hala...

ipek dedi ki...

Nükhet ciğim, Ellerine sağlık.
Anlatımınla, övgülerinle ayaklarımı yerden kestin yine. Çok teşekkür ederim.
Bloglar gerçekten hepimizin hayatında yeni sayfalar açtı ve ben bütün bunları paylaşıyor olmaktan, sizleri tanıyor olmaktan çok mutluyum.
Bu lezzeti tadıp da başkalarını böylesine bir lezzetten mahrum bırakmak gerçekten haksızlıkmış gibi geliyor. Yaptığın ve paylaştığın için ayrıca taşekkür ederim.
Türkiye de çiftlikte yetiştirilen bir tür alabalığı somon diye pazarlıyorlar. Fiyatı daha ucuz ve somona da benziyor gerçekten. Ama tadı aynı tad değil. Gerçek somon, "Norveç Somonu" diye satılıyor. Aslında bu hatırlatmayı yapmama vesile oldun sağol, unutmuştum ben bu detayı..
Sevgiler Nükhet ciğim.
İpek

Aybike Ceylan dedi ki...

Nukhet'cigim,
Nefis olmus, ellerine saglik. Mutlaka denemek gerek.
Sevgiler ve iyi haftalar.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Nükhet, İpek'in sayfasında gördüğümden beri aklımda benim de asmada somon. Normalde pek sevmiyorum somon balığını ama asma yaprağı ile birleşince güzel olur gibi geliyor bana da. Ellerine sağlık. Sevgiler,

hatice dedi ki...

Sevgili Nükhet, çok değişik, asma yaprağında nefis bir lezzet oluğuna eminim ellerine sağlık....en kısa zamanda deniycem.
sevgiler..

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık Nükhet gerçekten çok lezzetli görünüyor. Sevgiler..

Damak Tadı dedi ki...

Nükhet'ciğim,
Ellerine sağlık muhteşem bir tarif olmuş.
Boşuna söylememişler yeniliklere açık olun diye.Yapa yapa değişik tatlara hem alışmış olup hemde onları sevdiklerinle paylaşmanın mutluluğunu yaşamak büyük bir keyif bence.
Ben çocukluğumdan beri bu tür yeniliklere hep açık olmuşumdur,iyi ki de yapmışım diyorum.Çünkü birikimim çok fazla,seninde öyle olmalıdır diye düşünüyorum.Afiyetler olsun tekrardan.

Güzel bir hafta diliyorum canım.
Sevgiler.