08 Mayıs 2007

50'ler ve 60'lar

2007 yılındayız ama biliyor musunuz ben ne zamanlardır 1950 ler ve 1960 larda yaşıyorum hayal aleminde. Her şey Sevgili Ayşen'nin ben den eşi ile birlikte kutlayacakları doğumgünleri için 60 lı ve 50 yılları tema alan doğumgünü pastaları yapmamı rica etmesiyle başladı. Fikir harikaydı, bunun pastasını yapmak heyecan vericiydi ama bir o kadar da nasıl yaparım nasıl altından kalkarım sorularıyla dolu günler geçirmek demekti. En uzun kısmı nette ve kitapçılarda o yıllarla ilgili araştırma yapmaktı. 50 li yılları daha çabuk çözdüğümü söyleyebilirim. O yıllara ait spor bir araba yapmayı planlarken tam da o yılların koleksiyonuna ait iki araba buldum carrefourda. Tamam bu işi çözmüştüm de 60 lı yılları ne yapacaktım. O yıllar hem bana hem de çevremdeki insanlara o dönem kıyafetlerini düşündürüyordu. Bir çok eski resim baktım, netteki siteleri inceledim, Sevgili Burçin ve Nur'da bana gönderdikleri resimlerle kafamda yavaş yavaş bir şeyler oluşmasına katkıda bulundular. Bir de 60 yıllardaki televizyonlar, radyolar, telefonlar, plaklar ve pikaplar, puantiyeli mayolar, geniş çerçeveli gözlükler de model oldular bu pasta da bana. Çok zevkliydi hangi kıyafetlerin pastaya taşınacağına karar vermek ama pek kolay olmadı düşündüğüm şekilde oraya yansıtmak. Gene de hafif bir nostalji havası çıktı ortaya sanırım. Bu pastanın hazırlanması aşamasında bize gelen genç bir arkadaşımıza bu pasta ne pastası sence dediğimizde eski yıllara ait gibi gözüküyor dedi en azından.


Bu pastayı meyveli yaptım, pandispanyasını buradaki tariften miktarı arttırarak uyguladım. Farklı olarak yumurta sarılarını ve beyazları ayrı ayrı çırpıp dığer malzemeyi ince sarılarla karıştırıp sonra beyazlara ekledim. Krema olarak gene mascarpone, süt kreması ve pudra şekeri ile hazırladığım kremayı kullandım. Ara katları çilek şurubuyla ıslattım, bir katına muz, kiwi ve şeftali koydum, diğer katında frambuaz kullandım. Bebekler için önceden evdeki bebeklerden alçıya bir kalıp çıkardım ve sonra o kalıpla yüz ve gövdelerini hazırlayıp kendi 60 lı yıllar kreasyonumu giydirdim.
Oldukça uzun süren, beni zorlayan bir işlem süreci geçirdim ama ortaya çıkan görüntüden memnun oldum sonuçta. Bir çok detay çok acemice de olsa bir dahakine nelere dikkat etmem gerektiğini öğrendim. Böylee ben de 60 lı yıllardan çıkıp günümüzün 2000 lerine dönebildim.
Tabiki 2000 lere dönmeden önce 50 leri de ziyaret ettim; başımdaki uzun pembe eşarbım, boynumda uzun incilerim, gözüm de kocaman gözlüklerim ile kendimi rüzgarın o tatlı ürpertisine bırakarak çok zevkli bir araba yolculuğu yaptım. Hayallerimi bir yana koyarsak dikdörtgen pişirdiğim bu pandispanyayı araba boyutlarında kesince ikinci bir araba için de daha küçük bir parçam oluştu onu mu yapsam bunu yapsam diye düşünüp durduğum iki modeli birden yapıverdim. Bu pastam yoğun çikolatalı oldu, bir katı çikolata parçalı ve tarifini Hanimişten aldığım bademli krokanlı diğer katı ise frambuazlı oldu. Bu sefer yukarıdaki kremaya az pudra şekeri eritilmiş bir sürü çikolata katarak çikolatalı krema yaptım. Keklerin içini kremaladıktan sonra üstte krema sürme aşamasına geçmeden önce kekleri traşlayarak, ortasını oyarak istediğim şekli verdim, bazı yerlere marzipan takviyesi yaptım. Sonra kremalarını sürerek dolapta beklettim.
Süsleme aşaması da yapımı da tahminimden daha kolaydı. Yalnız iki noktada hata yaptım onu da paylaşmak iştiyorum ki siz de yapacak olursanız dikkat edin. Arabaları kapladıktan sonra üzerlerindeki çizikleri yapmak için hamuru kurutmadan yani henüz kaplamışken yapmak çok daha iyi olurmuş. Ben bir iki saat sonra yaptığım için o ince çizgi efektlerini yaparken hamur bazı yerlerden çatlama eğilimi gösterdi, kurumadan olsaydı başıma gelmezdi sanırım. Bir de benim ilk katım frambuazlıydı ve tekerlerk oyuklarını açınca oradaki frambuaz o o yuklardan hafifçe taşıp o bölgedekş şeker hamurunu hafifi ertitti. Ama şansıma daha iç bölgede kaldığı için pek belli olmadı, demek ki bu tarz bir meyce şeker hamuru için iyi değilmiş bundan sonra daha dikkat edilmeye karar verildi. En zorlandığım kısım arabanın iç aksamıyla uğraşmak oldu. Üstü kapalı bir araba yapsaydım daha rahat olurdu sanırım.

Evett bu kadar eski yıllardan bahsettikten sonra siz de o zamanlara bir uzanmış gibi oldunuz değil mi?

Ayşencim sana da eşine upuzun, mutlu, sağlıklı ve bu pastalar gibi tatlı ve eğlenceli bir ömür diliyorum.

43 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Nüket, cikolatalı pasta grubu vesilesi ile bir süredir blogunu ve tabiki pastalarını takip ediyorum. Çok güzel pastalar yapıyorsun bunlar da gerçekten çok güzel olmuşlar. SEni tebrik ediyorum. Yaptıkça insan daha da tecrübe kazanıyor değil mi?

sevgiler..

(aintabsofrasi.blogcu.com)

Ebru dedi ki...

Sevgili arkadaşım,

Ne demeli bilmiyorum ki ufak çapta bir şok geçirdim. Ne güzel şeyler yapıyorsun böyle, umarım buraya geldiğinde de yaparsın çok merak ediyorum tatların. İnsan bu kadar uğraşınca yemeğede kıyamaz ki.....

canan kufer dedi ki...

..evet nükhet, yani bende nerdeyse dilimi yuttum. ellerine saglik harikasin, vallahi nazar degmesin...

sevgiler,
canan

Aybike Ceylan dedi ki...

Nukhet'cigim,
Bence tek kelime "harikasin"
Sevgiler.

Minik Kus dedi ki...

Nukhet, inanmiyorum ya. Ne kadar guzel yapmissin. Hayran kaldim sana. Hele 60'li yillarin pastasindaki plaklar, televizyon ve telefon super :) Ne desem bilemiyorum, harikasin :) Ellerine kollarina saglik. Sevgiler...

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Nukhet hanım pastalar muhhhteşemm olmuş hayran kaldım
Ellerinize sağlık

Unknown dedi ki...

Nukhet sen neler yapmissin boyle, agzim acik kaldi gercekten :)))))Olaganustu guzel olmus canim bunlar. Bu uc pastayi ne kadar zamanda yaptin sen? Gercekten super yorulmus olmalisin.Ama emegine degmis hepsi de super otesi olmus. Ellerine saglik canim :)
Sevgiler...
Nilgun ULKER

Betül dedi ki...

Nükhet artık senin pastalarını heyecanla bekliyorum ve dikkatlice inceliyorum.Vay be diyorum.Harikasın sen.Yaptıkların öyle özenli ve öyle detaylıki seni tebrik ediyorum.ellerine sağlık.

Pasta Cafe dedi ki...

Nükhet'ciğim gerçekten harikasın. Çok beğendim pastalarını. Ellerine sağlık.
Sevgiler.....

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Nükhet'ciğim harikasın. Temayı ne kadar güzel yansıtmışsın. İnce detaylara bayıldım. Uzun zamandır şeker hamurunu elime almıyorum. Senin pastalarını gördükten sonra şeker hamurlu pasta yapasım geldi.
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Nükhet Hanım,

Çok güzel olmuş pastalar ellerinize sağlık diyorum.
Sevgiler...

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Diyecek söz yok, sözün bittiği yerdir bu, ellerine sağlık!

Zeynep B. dedi ki...

Nükheeettt ! Nassı yani ? Sen buna acemilik mi diyorsun ? Prof olsan demek ki neler yapacaksın ! Tebrik ederim, harika olmuş. Ancak bir sakınca var; Bu kadar nefis görünümlü pastayı kim yiyebilir ? Yemede yanında yat resmen...

ufukmutfakta dedi ki...

Nükhet, sayfanı açınca şaşırdım kaldım. ne kadar güzel pastalar bunlar. 60'lı yıllar muhteşem olmuş, hanımlar, kıyafetler. Hele arabalar... söylenecek söz bulamıyorum. Arabaların şekillerini çok iyi vermişsin. Çünkü bu arabalar sıradan yuvarlak hatlı arabalar değil. Özelliği olan nodeller. Resimleri görür görmez o dönemlerin arabaları olduğunu anladım.
Sonuç olarak; çok ince ve çok başarılı çalışmışsın. Çok yorulmuşsun ama bence fazlasıyla yorulduğuna değmiş, tebrik ediyorum seni.....

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Nükhetciğim,

Ben diyecek birşey bulamadım sadece alkışlıyorum!:))

sevgiler,

Tulosh dedi ki...

Nukhetciğim canım harikasın. Ne kadar güzel olmuş. Bu tema ile sadece bir pasta yapacaksın zannediyordum. Bir dolu fotografı göünce blogunda şaşırdım kaldım. Çok çok begendim ellerine sağlık. Çok yorulmuşsundur ama emeğine değmiş hepsi birer harika olmuş.

Nukhet dedi ki...

Sevgili Naile
Ben de Rabia ile birlikte yaptiginiz pastalari tebrik ediyorum. Sagol guzel sozlerin icin

Canim Ebrucum
Haklisin bitirdikten sonra ben de bunu nasil kiyip kesecekler demistim ama bir guzel yeniyor merak etme. Bu arada tatlari da cok guzel olmus bilgine.

Aman aman dilin tutulmasin Canan`cim ama guzel yorumun karsisinda benim mutluluktan basim dondu.

Nukhet dedi ki...

Ah Aybike tesekkur ederim canim

Minik kus
Ne guzel seyler yazmissin. Aslinda o yillara ait yapilacak daha br dolu sey var da hepsini ayni pastaya yapmak zor. Bunlar ilk aklima gelenler. Sevgiler

Cok sagol Burcu

Nukhet dedi ki...

Nilguncum
Vallahi 3 pastayi da arka arkaya yaptim, yorulmadim dersem cok yalan olur. Isin icine pasta olayi girince cok onceden yapamiyorsun. Yani en azindn seker hamuruyla kaplayip suslemeyi son dakikaya birakiyorum bir daha dolaba koyamadigim icin. Arabalari Persembe gecesi bitirdim cunku onlar cikolataliydi, ama Meyveli
60 li yillari hemen o sabah kaplamaya basladim figurleri yaptim (tv, plaklar, telefon ve radyoyu yapmistim onceden) ve o gun aksam ustu 6 gibi bitti oradan da dogumgunune gitti. Cok cok tesekkur her zamanki gibi guzel ve icten yorumlarin icin.

Cok tatlisin Betul
Ne guzel bekledigine degiyorsa. Siz boyle tesvik ettikce daha neler yapasim geliyor

Sagol Ozlem guzel yorum icin

Nukhet dedi ki...

Burcin

Hele senin seker hamurunu eline almaman etrafindakiler ve bizler icin kayip ona gore. Detylarim farkedildigi zaman tamam diyorum iste ugrastigima degdi. Tecrubeli gozler cok onemli. Sevgiler

Tesekkurler Zerrin ugradigin icin.

Esracim bir sey demesen de ugramis olman yeter sagol canim

Mutfak robotu, pasta olsun da 50lerden 60lardan olsun nasil da yeniyor. Cok tesekkur edirim o guzel yazin icin. Sevgiler

Nukhet dedi ki...

Ufukcum
Senin gibi usta birinden boyle seyler duymak beni ucuruyor inan. Cok sagol geldigin ve de degerli goruslerini paylastigin icin.

Papatya alkislar inan kulagima kadar geldi. Tesekkur ederim.

tesekkur ederim Tulay. Aslinda senin gramafon fikrin aklima olaklari getirdi, gramafon daha onceki yillarin ama hemen ben de plagi cagristirdi. Sana da cok tese\kkur edrim . Opuyorum

Unknown dedi ki...

Nukhetcim,
Gercekten muhtesem isler cikariyorsun, sana daha once de soyledigim gibi profesyonel olmanin zamani gelmis bile :-).
Pastalarin bir tek goruntusu degil, tatlari da mukemmel. Ben artik baska pasta yemek istemiyorum, haberin ola :-).
Ellerine saglik!
Aysen

butterfly dedi ki...

Nükhetcim herkes gibi ben de hayran kaldım senin bu yaratıcılığına ve becerine. blogunu zaten sürekli takip ediyorum biliyorsun, bu süre zarfında o kadar hızlı bir ilerleme gösteriyorsun ki bu bence senin sanatçı ruhunu açığa vuruyor. Kesinlikle abartmıyorum; bunlar birer sanat eseri:). Bilmem nasıl kıyıp da yediler bu güzel pastaları. Ellerine sağlık canım.
Sevgiler, öpücükler;)
aslı

aylin dedi ki...

Nükhetcim,
Gerçekten çok güzel olmuş pastaların. Arabalara inanamadım, ne kadar güzel yapmışsın kıvrımlarını. Diğer pastanın da bayanları muhteşem... Sen artık modelleme işini halletmişsin gibi geldi bana....
Sevgiler,

Hülya dedi ki...

Çok yoğun ama bir o kadar keyifli vakit geçirdiğin yaptığın işlerden görünüyor Nükhet'ciğim;Çok şık olmuşlar.Arabalarına da bayıldım;)Bir kere çok havalı her biri;)
Seni tekrar tekrar tebrik ederim...

Ceylan dedi ki...

Nükhet aşmışsın sen !Sana tez zamanda bir catering işi yakışır diyorum! Çok ciddi profesyonel iş çıkarıyorsun, harcama bu yeteneği vallahi !Her seferinde daha zorunu ve güzelini yapıyorsun, helal olsun! Belin hiç ağrımıyor mu bunları yaparken? Ben yoruldum okurken senin yerine:) Istanbul'dan çoook sevgiler !

Tuba dedi ki...

Nukhet'cigim, nefis bir pasta olmus. Tv'de hatirla sevgili diye bir film var, bilmem seyrediyor musun? 60'li yillarda geciyor, nefis elbiseler, aslinda o da cok guzel fikir verebilirdi. sevgilerimle,

serinmavi dedi ki...

Eline emeğine sağlık canım.Çok güzel olmuş çalışmaların.Tebrik ediyorum....

Selam ve sevgiler....

*Ra dedi ki...

Nüketciğim heyretler içinde inceledim uzun süre modellerini. Harikasın canım. Söyleyecek laf bualamadım. Sabırlı birisin kesin. Bu kadar detay çalışabilenlerin sabırlı olduğunu düşünüyorum.
Ayy Nükhet ben de pasta yapmak istiyorum ama. En kısa zamanda benden de bir bomba bekle canım. Öptüm seni.
Sevgilerimle.

ipek dedi ki...

Nükhet ciğim,
Her seferinde aynı şeyi yazıyorum: "Bu en süperi" diye. Ama gerçekten de her yaptığın bir öncekini kat kat aşıyor. İlk pastanı da çok beğenmiştim, bunu da . ama bu kadar kısa sürede her şeyi kendi kendine öğrenip kat ettiğin mesafe akıl alır gibi değil. üstelik biliyorum ki, çok kısıtlı vakitlerde ve uykundan fedakarlık ederek yapıyorsun bunları.
Üstelik de sadece sevdiğin için, sevdiklerin için. Bence en büyük alkışı da bu hak ediyor..
Tasarım için söylenecek söz yok...
Muhteşemm!!
Dedim ya bunlar değme pasta sanatçısının bile zor cesaret edeceği türden tasarımlar bence.
Yazdıkça yazıyorum ama hala çok daha fazlasını hak ediyor yaptıkların..
Sevgiler
ipek

renkler dedi ki...

Süper, süper, süper... Bence sen bu işi profesyonelce yapmalısın. Heykelcik gibi olmuş figürler... 1950 ve 60 lı yılları çok severim ve iyi canlandırdığını düşünüyorum...

Behiye dedi ki...

Nükhetciğim gerçekten ne kadar başarılı pastalar yapıyorsun...Artık blogunu acaba nasıl bir pasta var diye merakla açıyorum. Gerçekten tebrikler, ellerine sağlık. Sevgiler.

Nezaket dedi ki...

Nukhet, ilk pastandan bu yana gecen zaman oyle kisa ki ancak yaptigin pastalar zamanla kiyaslandiginda oyle muhtesem ki... Bu sadece calismak ve istemekle degil, kesinlikle senin bu konuda son derece yetenekli olmanla ilgili bir durum. Ellerine saglik, bende diger arkadaslarim gibi bu yetenegini kullanman gerektigini dusunuyorum. Tekrar tebrik ederim, sevgilerimle

Bocuruk dedi ki...

Harika tek kelime ile harika. Bayıldım defalarca baktım. Hele o insan figürlerini kıyafetlerin ayrıntılarına kadar nasıl yaptınız? Ellerinize sağlık Sevgili Nükhet:)

Unknown dedi ki...

merhaba, ne kadar emek vermişsiniz. doğrusu hayran kaldım...kıyamazdım hiçbirini yemeğe, herbiri o kadar güzel ki...artık çok sık gelirim ziyaretinize. seyretmesi çok keyifli...

Adsız dedi ki...

Merhaba Sitenizi sürekli takip ediyorum .çok zevkli şeyler yapıyorsunuz.benim sizden ricam olacak araba çalışmalarınız süper akşam yapmak istedim ama sizinki gibi olmadı . yapım aşamasını resimli olsa idi çok süper olacaktı . birdahaki sefere resimli yapım aşamasını gösterebilirmisiniz . ilginize teşekkür ederim

Adsız dedi ki...

Araba pastanızı çok beğendim . sitenize bakarak yaptım ama sizinki gibi güzel olmadı . daha sonraki tariflerinizde resimli olarak yapabilirmisiniz. bu arada size sormak istediğim bir şey olacak pastanın üzerini şeker hamuru ile kaplar iken kenarlarından fazlalıklar oluşuyor çirkin bir görünüm oluyor düzgün sizinki gibi kaplanmadı .birde ne ile yapıştırıyorsunuz

Aybike Ceylan dedi ki...

Anneler gunun kutlu ve mutlu olsun, daha nice gunlere...
Sevgilerimi gonderiyorum.

Adsız dedi ki...

Merhaba Nükhet, pastalar nefis olmuş. Ellerine emeğine sağlık.
Sevgiler.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Nükhet
ben de pasta yapımına merak salmaya başladım. Gerçi benim yaptığım pastalar senin pastalarının yanında taşdevri insanı yapımı gibi kalır:) Şeker hamuru ile uğraşmaya hiç başlamadan kendi çapımda pastalar yapmaya ve kendimi geliştirmeye çalışıcam. Krema, ve iç süsleme konusunda sayfanı sık sık ziyaret edeceğim demektir.
Yaptıkların gerçekten çok çok güzel, Nazar değmesin, her biri sanat eseri gibi.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba Nuket Hanım ,

Sizi sık sık rahatsız etmek istemiyorum ama inanın ki sizin fikrinize ihtiyacım var . 3 adet ayrı ayrı araba pastası yaprım .en sonuncusunu dün akşam yaptım sizinki gibi görüntüsü olmuyoooorr çok üzüldüm lütfen çok rica ediyorum en yakın zamanda araba pastası yapmanızı yapılışını resimli olarak göstermenizi rica ederim. birde üzerindeki çizğileri nasıl yaptınız ben yaptım kesik gibi oldu . ilginize teşekkür ederim. bir sorum daha olacak şeker hamurunu kaplarken kenarlarında potluklar oluşuyor sizin resimlere baktım pürüzsüz olmuş nerede nasıl hata yaptım anlayamadım .

Nukhet dedi ki...

Beyhan Hanim
Ne olur kusura bakmayin onceki sorunuza da cevap verememistim. Soyle anlatayim nasil yaptigimi;ara katlara kremalari surdukten sonra en uskata hc bir sey surmeden kesme calismasini yaptim. Keskin bir bicakla ortayi oydum , kekim uc katliydi en ustteki kati oyarak cikardim. Tekerlek yerlerini de gene bicakla oydum. Sonra keskin bicakla (ama ben su tirtikli ekmek bicagi kullanmadim bormal kenari duz bir bicakti)modelime bakarak yavas yavas trasladim gerekli yerleri ama gene de cok fazla tiraslama yapmadim onun yerine cikinti kisimlara marzipan koydum, siz seker hamurundan da koyabilirsiniz. Kesme traslama islemi bitince her yerine kremayi surdum guzelce, kremanin mumkun oldugunca duz olmasina dikkat ettim ve bir gece dolapta beklettim bu haliyle. Ertesi gun hamuru acip (ama fazla ince olmamasina dikkat edin ne kadar kalin olursa o kadar duz bir yuzey elde edersiniz)pastanin ustune koydum. Dikkatlice oyuk kismindaki seker hamurunu kestim. Sonra daha cok elimle ve yumusak hareketlerle arabanin ustunden baslayarak hamuru asagiya yedire yedire yerlestirdim. Asla asagidan yerlestirmeye baslamayin yukaridan yavas yavas. Ozellikle kose kisimlarina yedirmeye calisarak. Sonra da fazla hamuru pizza kesicisiyle kestim. Yapistirmak icin hic bir sey kullanmadim zaten kremaya hemen yapisiyor. O cizgileri ise temizledigim banka karti gibi bir kart ile yaptim. Ama yazida da soyledigim gibi kapladiktan hemen sonra yapmak daha iyi olur.
Sansiniza ayin 26 sina bir araba pastasi daha yapacagim ama bu seferki bir kamyonet olacak. Elimden geldigince sizin icin traslama ve kaplama kismini resimlemeye calisacagim. Umarim bu bilgiler daha icinize sinen bir pasta yapmaniza yardimci olur. Baska sorularinizda olursa lutfen cekinmeden yazin.Kolay gelsin, sevgiler

Adsız dedi ki...

Sevgili Nükhet Hanım,
Sizi uzun zamandır sessizce bloğunuzdan takip ediyordum. Şimdiye dek hiç yorum yazamamıştım. Ama bugün de yazamazsam cok buyuk bir ayıp etmiş olacağımı düşünerek klavyenin başına oturdum. Hayal gücü, yaratıcılık, tasarım heykeltraşlık, el becerisi daha neler sayayım bilemiyorum. Olağanüstü olmuş bunlar. Ellerinize sağlık, yüreğinize sağlık. Tebrikler, tebrikler, tebrikler
IŞIL YALÇINER