29 Nisan 2007

Dört Yapraklı Yonca

Gectiğimiz hafta Dubaideki Nükü'nün mutfağında da ofisinde de çok yoğun telaşlar vardı. Korkmayın ofisteki yoğunluktan bahsetmeyeceğim ama mutfaktaki yoğunluğumu merak edeceğinizi tahmin ediyorum. Çok neşeli cıvıl cıvıl bir pasta yaptım ben geçen günlerden birinde. Aslında kendime haksızlık yapmayayım 1 günde çıkmadı bu pasta, üstünde çok düşündüm ve detayları ile bir kaç gece boyunca uğraştım.


Nereden çıktı bu dört yapraklı Yonca derseniz size şuraya mutlaka gözatmanızı tavsiye ederim. Siz oraya gene de gözatın ama Yonca anneyiz.biz de Dört Yapraklı Yonca isimli bir köşede çok güzel yazıyor. Geçen hafta buradaki Türk Sultanları biraraya getiren Sevgili Yoncamizin "Arap Güzeli" temalı partisi vardı. Yonca, nam-ı diğer dört yapraklı Yonca büyük bir incelik gösterip benden 4 yapraklı yonca pastası istedi bu parti için. Yoncayı yapmak kolaydı da üzerini nasıl süsleyeceğim beni düşündürdü. Sonunda gecenin temasıyla uyması için bir kaç tane de arap güzeli yapmayı denedim. Sadece ilk modelleme deneyimimi yaşamadım üstelik çiçek modelleme setimi de ilk defa kullanarak bir sürü şirin çiçekler yaptım. Çiçek yapmak ne kadar zevkliymiş şaşırdım kaldım.

Pastanın içi için Emel Başdoğan'nın çikolatalı ıslak kekini kullandım. Yoncayı oluşturmak için dört kalbe ihtiyacım vardı ve iki seferde dikdörtgen kalıbımda kek pişirip,kalpli kalıbımla birinden 2 kalp çıkarmayı planlamıştım. Ama malesef işler yolunda gitmedi ve dört kere pişirmek zorunda kaldım. İlki güzel oldu, ikinci ve üçüncüsü bu pasta için kullanılmayacak halde, sonuncusu ise süperdi. Benim bu deneyimimden çıkardığım en büyük ders; tarifte hangi sırayla diyorsa aman mutlaka ona uyun, özellikle de bu tarifte. Dikkatinizi çekmek isterim ki sakın unlu karışımı yumurtaların sarısıyla karıştırmayın. Önce ayrı ayrı çırpılmış yumurta ve beyazlarını karıştırıp sonra unu ekleyin. Bir de yumurta beyazlarını sertleşene dek çırpın üşenmeyin.

Yonca çikolatalı olsun çamurdan olsun dediği için kremasını da yoğun çikolatalı olan mascorpone peynirli kremadan hazırladım. 250 gr mascarpone peyniri ile 100 ml süt kreması ve 2-3 kaşık pudra şekerini ve de 200 gr eritilmiş bitter çikolatayı mikserle karıştırıp yoğun bir kıvam elde ettim. Kekleri 3 kta böldümaralarını çilekli bir şurupla ıslatıp kremasını sürdüm. İlk kat frambuazlı ikinci kat parça çikolatalı oldu. Her kalbi yeşil şeker hamuruyla kaplayıp yonca şeklini verdim ve dekorasyonuna geçtim.
Çiçekleri birkaç gece boyunca uğraşıp hazırlamıştım zaten. Çiçek yapmak çok zor değilde minik minik çiçeklerle uğraşmak vakit alıcı bir iş. Bayanları da marzipan kullanarak birgece önceden hazırladım. Marzipan yumuşak olduğu için çalışması çok hoş bir malzemeymiş. Kıyafetleri için şeker hamuru kullandım. Tüm malzemeyi su ile yapıştırdım ama bayanları sabitlerken ayrıca kürdan kullandım.

Dediğim gibi pasta ne kadar cıvıl cıvılsa bu pastanın gittiği gece de en az o kadar cıvıltılı ve ışıltılıydı. Yonca'ya bana hem böyle bir pasta yapmam için fırsat verdiği için hem de ev sahipliği için çok teşekkürler.

34 yorum:

Minik Kus dedi ki...

Nukhet, inanmiyorum ya. Super bi pasta olmus bu. Masallah diyorum, Allah nazardan korusun. Ellerine kollarina saglik. Sevgiler...

ipek dedi ki...

Nükhet, hep aynı şeyleri yazıyorum ama başka söz bulamıyorum ki..
Müthişsin!
Pastaların yapımı ayrı, bir de tasarımını da yapıyorsun. Bence en zor kısmı bu, hepimiz kitaplardan bakıyoruz. Harika bir pasta olmuş her zamanki gibi. Ellerine sağlık.
Çiçekler, arap güzelleri, renkler.. Hepsi birbirinden güzel.
Sevgiler arkadaşım.
İpek

Betül dedi ki...

Nükhetcim.uzun zamandır yoktun bende müthiş bir dönüş yapacak kesin diye bekliyordum.Beklentim gerçekleşti.ellerine sağlık yine senden harika bir pasta.

Pasta Cafe dedi ki...

Nükhet'ciğim, gerçekten harika olmuş. Ayrıca Yonca'yı da ilk günden beri çok severek okurum ve severim kendilerini. Yonca'ya da ancak bu yakışırdı zaten :))) Ellerine sağlık canım. Çok beğendim.
Sevgiler.....
(Yonca'ya selamlar ayrıca. Taha'nın annesi Özlem dersen belki hatırlar :))) )

ufukmutfakta dedi ki...

Bu ne güzel pasta..... Bayıldım, bayıldım.
Ellerine sağlık......

Defne dedi ki...

Nükhetciğim, harikalar yaratmışsın yine. Ellerine sağlık! Sayfanı açınca bazen nutkum tutuluyor :), çok başarılı çok.
Sevgılerimle.

Tulosh dedi ki...

Nukhetciğim çok güzel olmuş. Yeşilin tonuna ve çiçeklerin renklerine hayran kaldım, harikasın..

aylin dedi ki...

Nükhetciğim,
Cokkkk guzel olmus. Ellerine sağlık. Çok uğraştığın belli ama ortaya çok güzel bir şey çıkartmışsın.
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Canım arkadasım harika gozukuyor eline saglık birde tadına baskaydık super olurdu tabi:)

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Nükhetciğim,

Vallahi ben boyle bir pasta tasarlayacak kadar yaratıcı olsam kek yapamayacak kadar beceriksiz, pasta yapabilecek kadar kabiliyetli olsam da tasarlayamayacak kadar hayalsiz bir insan olurdum:)) Senin yaptıkların pasta değil sanat bence,
Maşşşaaalllahhh diyorum Nükhetciğim ellerine hayallerine sağlık!

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Nükhet pasta muhteşem olmuş Çok emek vermişsin ama buna değmiş kesinlikle. İç kısmı da bol çikolatalı nefis görünüyor. Ellerine sağlık. Sevgiler,

Behiye dedi ki...

Nükhetciğim ellerine, emeğine sağlık. Çok güzel olmuş pastan gerçekten, şirin şirin çiçeklerle dolu. Sevgilerimle.

Aybike Ceylan dedi ki...

Nukhet'cigim,
Boyle bir emek ve guzelligin karsisinda ne denirki? Ellerine saglik, iyi haftalar.

Selcen Şenocak dedi ki...

Yek kelime ile süper nasıl yapılıyor yaaa ben cesaret edemiyorum yapmaya ama bir gün etmeliyim gördükçe içim gidiyor ellerine sağlık canım sevgiler...

Adsız dedi ki...

Ne güzel bir pasta olmuş bu, bayıldım doğrusu. Ellerine, emeğine sağlık Nükhetciğim.

Unknown dedi ki...

Nukhet valla artik pastalarina ne yorum yazacagimi bilemiyorum :) Her yaptigin birbirinden harika :)Ozellikle arap guzellerine bayildim ne kadar guzel olmuslar oyle :)Ellerine saglik canim...
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

nükhetciğim önünde eğilerek şapka çıkarıyorum. ya bu ne maharet böyle. valla süpersin. benid elinklerine ekle sayfamı ziyaret et diycem ama sakın böyle bir maharet bekleme.. valla süpersin. genede beklerim.

www.hashaslicorek.blogspot.com

Nukhet dedi ki...

Cok tesekkurler Minik Kus. Aman ne guzel bir dua bu.nazrlardan korunalim hepimiz. Sevgiler

Ipekcim, canimcim
ne guzel seyler yaziyorsun sen oyle. Senin yorumlarini ariyor hemen gozelrim. Sanirim benim de en cok sanci cektigim ama zevk aldigim kismi nasil bir sey olacagini tasarlamak. Bekle beni onumuzdeki hafta ilginc pastalarla geliyorum, su an uzerinde calisiyorum.Optum canim.

Betulcum, donus muthismi bilmem ama inan bu yogunluk arasinda sizlerin guzel yorumlarinizi alip moral bulmak icin iki arada bir dere de koydum pastayi buraya. Bak yorumlari da ancak simdi cevaplayabiliyorum. Tesekkurler canim.

Nukhet dedi ki...

Ozlemcim
Yoncayi ilk gordugumde iletecegim selamini. Gercekten de tam Yonca gibi renkli bir pasta oldu. Tesekkurler.

Onumde senin gibi bir ornek var Ufukcum. Elbette daha iyiyi bulmak icin ugrasacagim. Sagol guzel yorumun icin.

Kizimin adasi Defnecim
Ne tatlisin sen.

Nukhet dedi ki...

Tulay
O cicekler falan sayende var. Hic aklima gelmezdi onlari kullanmak. Ama ne harikalar yaratiliyormus. Hele benim gibi renk seven bir icin super. Yesilin tonuna gelince. Biliyor musun pastanin en zor kismi bir kilo hamura o ysilin rengini homojen olarak verebilmek icin yogurmak yogirmak oldu. Ellerim koptu. Opuyorum.

Tesekkurler Aylincim. GErcekten de ugrastigima deydi galiba. Sevgiler

Ah Edacim sagol. Soyle biraraya gelebilsek te birlikte yapip yesek. Seb gel buraya soz benden sana ya da Eceye istediginiz gibi bir pasta. Opuyorum

Nukhet dedi ki...

Papatyacigim
Ya senin hayallerine ve yazilarina ne demeli sorarim sana. Uzun suredir firsat bulup okuyamadim oykuleri, siddetle merak ediyorum.En yakin zamanda gelecegim. Sagol guzel yorumun icin.

Tesekkur ederim Burcin. Gercekten ici de hos olmustu, bizzat tattim yani.

Tesekkurler Behiye. Benden de sana sevgiler

Nukhet dedi ki...

Aybikecim
Cok sagol canim.

Almula
Yalniz baslamadan once iyice dusun tasin, sonra birakilmiyor seker hamuru, tiryakilik gibi bir sey. Uyarmadi deme.Sevgiler

Sagol Pembeli
Begenmenize cok sevindim canim.

renkler dedi ki...

Yine harika olmuş. Çiçekler ve bayanlar çok güzel! Bahara yakışır bir pasta olmuş. Bu dört yapraklı yonca sana uğur getirsin inşallah. Bu arada kekin görüntüsü de benim gibi asla pandispanya yapmayı beceremeyen birinin ağzını sulandırdı:-)

Nukhet dedi ki...

Nilguncum sen arap guzellerine bayildim diyorsunda ben de senin guneslenene bayildim. sagol guzel yorum icin.

Serpil
En kisa surede ziyaretine gelecegim. tesekkurler, sevgiler

Nukhet dedi ki...

Renkler
tesekkur ederim hem ziyaretin hem de yorumun icin. Ama bak su Emel hanimin pandispanya tarifini dene, ama mutlaka altini cizdigim noktalara dikkat et yoksa husran olabilir. Opuyorum

Hülya dedi ki...

Pastan çok güzel olmuş Nükhet'ciğim;)Hele kekine bayıldım;)
Kadın figürleriyle ilgili bir sıkıntım var benim.Gövdeleri oluşturup mu elbiseleri giydirdin yoksa direkt elbiseyle mi çalıştın?;)Bir döner misin bana?;)

Nukhet dedi ki...

Hulyacim

Once govdelerini yaptim, sonra kagittan bir nevi patron cikarip govdelerin uzerinde denedim, sonra da hamurdan elbiseleri olusturup uzerine giydirdim, yapistirdim, herneyse oyle bir iste. Opuyorum

Tuba dedi ki...

Nukhet'cigim, super olmus. Konusmaya ne hacet? Ellerine saglik, sevgilerimle

*Ra dedi ki...

Nükhetciğim alnının akı ile çıkmışsın. Bravo sana. Kekin içine hayran kaldım. Çok nefis görünüyor. Bundan sonraki denemem kesinlikle bu olacak. Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Muhteşem ,Harika Olağan üstü başka ne denirki ellerine sağlık çok emek var üzerinde canım nasıl çekti şimdi.

Adsız dedi ki...

NUKUCUM!
ben bunca senedir adımı ve anlamını severim, bunca senedir bir 4 Yapraklı Yonca pastası hayal ederim... ilk defa başıma böylesi geldi!

İnan bana anlata anlata bitiremediğim gibi yiye yiye de bitiremedim.

Hani pastalar vardır görüntü süper tadı iğrenç ya da tadı muhteşem tipi iğrenç...

Oysa 4 Yapraklı Yonca
hem tipten hen tattan 4 de 4 lük bir pastaydı

Ellerine emeğine acccayip değmiş haberin ola :=))

Ben ise sana minettarım
Bu da burda yazılıp baki kala!

Yonca
'4 Yapraklı dedik ya!'

Unknown dedi ki...

aaaa her zamanki gibi süper olmuş bu pasta ama ben ne zaman yapıbilicem böylesine güzel pastalar kıskanıyorum ama ... :)) nükhetcim ellerine emeğine sağlık harika olmuş...

Yaren dedi ki...

Pasta sahane gözüküyor,peki pastanin üzerindeki yesil renk demi marzipan?
Ben daha o kadar uzman olmadim ,insal. komik olmadi sormam?:)

Nukhet dedi ki...

Sevgili Yaren
Pastanin uzerindeki yesil kaplama seker hamuru denilen ozu pudra sekeri olan bir dekorasyan kaplama hamuru. Marzipanlada kaplanabi;ir ama onu renklendirmek seker hamurundan daha zor bir is. Komik degil elbette, bu gune kadar karsilasmadiysan nereden bileceksin ki. Sevgiler