30 Mart 2007

Sevgilerimle

Bir kaç gün önce eşim ve benim için önemli bir günün yıldönümüydü. Ben de ona bu gün için bir pasta yapmaya uzun süre önce karar vermiş ve Allison Wilkinson'nun Fantasic Party Cakes isimli kitabında gördüğüm bu öpücüklü pastanın günün anlam ve önemine de uyacağını düşünmüştüm. Ama elbette bu gün için iki pasta birden yapmak planlarımda yoktu ama her zaman her şey planlanan gibi gitmiyor işte. Bu pastayı yapayı çok istiyor olsam da kafamda hep bir soru işareti vardı. Görkem uzun süredir bana sitem ediyordu hep şeker hamurlu ya da çikolatalı pasta yaptığımdan, kendi kremalı meyveli hafif pastaları severde. Düşündüğüm bu pasta konsepte çok uygun düşse de bir yanımda tam da onun istediği gibi bir pasta yapmam gerektiğini söylüyordu. Bir problem de pastanın ona hissettirilmeden yapıp saklanması gerekiyordu. İşte böyle ne yapacağımı bilmez duygularla bir gün önce işten eve gelirken en doğrusunun onun sevdiği pastayı yapmam olduğuna karar verdim. Eve gelince hızlıca pandispanyayı çırptım ve fırına verdim ki Görkem işten gelmeden pişsin ve ortadan kalksın. Ama oluşacak kek kokusunu da yok etmek için kekin pişiminden hemen sonra balık pişirmeye karar vermiştim ki kekin kokusunu bastırsın. Her şey yolunda gibiydi ama zaman daralmaya başlamıştı daha balık pişecek ve biz yemek yiyecektik. Kürdan testi başarılı olunca kek fırından çıktı kalıbıyla bir yere konuldu ve yemek telaşına geçildi, o sırada da O geldi. Yemek esnasında bir ara keki kontrol etmeye gittim hem de kalıptan çıkarmak istedim ki o ne kekin ortasında kocaman bir yuvarlak delik açılmış ve içinde de pişmemiş kısımlar görünüyor. Hem yeniden fırına saldım ama kurtarabileceğimi pek sanmıyordum. Bu arada da Ezgi kekin yapılışına katkıda bulunmuş,babasına süprz olduğunu öğrenmiş ve söylememek üzerede söz vermişti. Ama ne mümkün durmadan konuyu söylemeye çalışıyor biz de engellemekle uğraşıyorduk, Allahtan sonradan unuttu. Ben bu keke güvenemediğim için bir tane daha yapmaya karar verdim bu arada. Sofradan kalkınca yemek yapma bahansi ile mutfakta bir pandispanya daha hazırlayıp fırına koydum ama bu sefer Görkem durumu anlayacak diye endişelendim hatta anladığını ama anlamamazlıktan geldiğini düşünüyordum. Sonuçta ikinci kek te pi şti ve ilki de ortasındaki deliğe rağmen kurtarıldı. Bu durumda kalp şeklinde iki pandispanyam ve aslında da iki tane pasta fikrim vardı. Benim gibi durumları abartmayı seven biri için bu sadece bir anlama geliyordu ikisi de yapılacaktı. Ve nihayetinde ev de herkes yatınca mutfakta pasta maceresı başladı.
Pandispanyaları Carol Deacon's un Party Cakes for Children kitabındaki Madeira kekinden yaptım. Çok ama çok başarılı oldular çok tavsiye ederim.

Pandispanyası (kalp kalıp için);
4 yumurta
200 gr margrin ya da tereyağ
200 gr şeker
4 yumurta
250 gr un
2 yemek kşığı süt
kabartma tozu
portakal aroması
yarım çay bardağı portakal suyu

Oda ısısındaki margarin ve şekeri krema kıvamına kadar çırpın. İçine unu ve kabartma tozunu eleyerek koyun, portakal suyunu ve esansını ilave edin. Ayrı yerde çıptığınız yumurtaları da ekleyin ve yağlanmış kalıbınıza koyup fırına verin. Benim kalp kalıbım aliminyumdu ve içine yağlı kağıt döşedim ve çok başarılı bir şekilde kalıptan çıkardım. Keklerden biri için portakal ve esansını kullandım ama o kekin ortası çökünce acaba fazla ıslak oldu onda mı diye düşünüp öbürüne portakal suyu koymadım. Siz arzu ederseniz başka aromalarda kullanabilirsiniz.

İç malzemesi;
Neredeyse bulduğum bir çok meyveyi kullandım. ikisinin de içi aynıydı. Dondurulmuş frambuaz, çilek, kiwi, muz, ananas ve konserve şeftaliyi ufak ufak doğradım iç katlara yaydım. İç katları şeftali konservesinin suyula ıslattım. Bu arada kekleri 3 kata böldüm.

Kreması;
Bir önceki çikolatalı pastamda kullandığım mascopone peynirinden kullandım bu seferde. Marketten alığın süt kremasının biraz daha mayonez kıvamına yakın olan kreaması ile 250 gr mascorpone peynirini karıştırıp kıvamını istediğim hale getirene kadar pudra şekeri ilave edip karıştırdım. Evde frambuaz esansıda varda biraz da ondan ekledim. İç katlara da bu kremadan kullandım.

Şeker hamuru ile kaplayacağım pastanın en üst kremasını az sürdüm, diğer pastayı ise krema yettiğince müimkün olduğunca kalın krema ile kapladım. Kenarları tam arzu ettiğim kadar pürüzsüz olmayınca bademle kapladım. İki pasta da o gece dolapta kaldı, kremaları dondu ve süsleme kıvamına geldi. Ertesi gün işten gelince önce şeker hamurunu açtım kapladım, itiraf etmelyim ki çok hatalı bir kaplama oldu ama süslemesiyle hataları büyük ölçüde kapattım. Bir gece önce hazırladığım dudakları azıcık suyla yapıştırıp royal icing ile diğer süslemeleri yaptım. Sonra da diğer pastanın meyvelerini yerleştirdim.

Ve nihanyet Görkem eve geldi ve dışarda duran şeker hamurlu pastayı gördü, şaşırdı, ne zaman yaptığımı sordu, meğerse bir gece önceki ev de olan telaşın o hiç farkına bile varmamış. Sonra ikinci pastayı da göterdik hep beraber kesip yedik. Gerçekten çok ama çok güzellerdi. Hatta bu iki pastayı kim yiyecek bizim evde diyorduk. Ama ertesi gün birazını iş yerine götürdüm gerisini biz seve seve tükettik. Hatta dolapta hala var ve bu post bitince hemen gidip yiyeceğim.

Gelelim notlarımıza;
1-Keklerimizi dar zamanlarda yapmamaya özen göstereceğiz
2-Eğer karışık meyveli bir kek yapıyorsak içine frambuaz karıştırılmamasını tavsiye ederim. Çok hoş bir lezzet olsa da tüm diğer meyveleri mora boyadı. Frambuazı tek başına kullanmak daha başarılı sonuçlar verecektir.
3-Mascarpon peyniri ile yapılmış kremalara devam, çok lezzetli ve hafif oluyor. Ama bulamazsanız krem şanti ya da pastacı kreması da işiniz görür.
4-Öpücüklü pastanın yanındaki kalpleri ise Ezgicim babası ile benim için özel olarak imal etti.

18 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Nükhet,
Ne güzel anlatmışsın nefes almadan okudum ve sanki ben yaşıyormuşum gibi de heyecanlandım biliyormusun :)) Eline sağlık ikisi de çok güzel olmuşlar. Pandispanyaları 3 kata ne kadar düzgün bölmüşsün ayrıca tebrik ederim. Köfte dudakara da bayıldım kırmızı kırmızı çok hoşlar :))
Sevgiler,

http://bakinnepisirdim.blogcu.com

Damak Tadı dedi ki...

NÜKHET'CİĞİM,
Güzel yorumunla pastaların adeta bütünleşmişler canım..Ne kadar güzel yapmışsın ne kadar anlatmışsın ellerine sağlık..
Farkındaysan artık sen de bu konuda usta oldun..Afiyetler olsun sizlere..))
Kandiliniz mübarek olsun canım.
Güzel bir hafta sonu diliyorum ayrıca..Sevgiyle kalın..

Aybike Ceylan dedi ki...

Nukhet'cigim,
Ozel gununuzun ozel pastasi cok guzel olmus. Ellerine saglik, kizlarimda benden seker hamurlu pasta istiyorlar ama hic denemedim, bilmem ki nasil olur.

Iyi hafta sonlari ve sevgiler.

Rakunt ideas dedi ki...

Ne güzel özel bir güne kendi elinizle pasta yapmak nice senelere ellerinize sağlık...

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Nükhet,
ellerine sağlık ne güzel pastalar yapmışsın rengarenk ve sıcacık

Adsız dedi ki...

Nükhet'cim özel gününüz kutlu olsun, pastalarında ne kadar şık ve güzeller ellerine sağlık, hayırlı kandiller olsun, sevgiler..

ipek dedi ki...

Nükhet ciğim, valla alemsin. Ne diyeceğimi bilemedim. Hem çalışıyor, hem iki velet, hem pasta, sonra kokusu bastırılsın diye balık...Sonra birdaha pasta.. Nasıl yapıyorsun kuzum bütün bunları, süpersin.
Özel gününüzü kutlar, her gününüzün özel ve çok güzel olmasını dilerim. Bu güzel aileye nazar değmesin:)
Sevgiler
ipek

aslı dedi ki...

ellerinize sağlık nefis bir pasta olmuş....iyi hafta sonları

nilay dedi ki...

Nükhet'çim ;
ellerine sağlık...her ikisi de nefis görünüyor...ama ben meyveli olanı daha çok sevdim...çok hafif ve lezzetli olduğuna eminim :)

sevgilerimle

Nukhet dedi ki...

Burcincim

Vallahi o kadar heyecanli bir geceydi ki bizim icin detayli anlatmadan duramadim. Boylece bu hos ani da hafizamdan silinse bile buradan okuyup hatirlayabilecegim.Katlari su meshur levye ile boldum. Onceden iple boluyordum ama levyeyi alip kullaninca iple yapmak zor gelir sanirim. Levye cok basit ama cok pratik bir alet.Guzel yorumun icin tesekkurler

Sevgili Gul
Ustalarin yaninda benim sozum olmaz elbette de ben de cok zevk aldigim icin ilerletmeye calisiyorum bu isi. Ziyaretine cok sevindim. Sevgiler

Aybike

Senin gibi harika seyler yapan birinin sker hamurlu pastayi becermemesi bence mumkun degil. Bak ben de yapanlarinkine bakarken bir denedim bir daha birakamadim. Ona gore. Tesekkurler canim

Nukhet dedi ki...

Tugba,Sevda ve Ebru
COk tesekkurler yorum biraktiginiz icin ve guzel sozleriniz icin

Ipekcim
Yok yok inan super degilim de iki sirrim var sana onlari soyleyeyim. Birincisi boyle sevdigim bir seyle ugrastigim zaman rahatlikla az uyumayi goze alirim ki uykuyuda cok severim ayrica belirteyim. Yani is pasta yapimina gelince gece herkes uyuduktan sonra suslemelerle falan ugrasiyorum, bu da 3 lere kadar mutfakta olmami gerektiriyor ki zevk aldigim icin de uykusuz bir ertesi gune degiyor. Pandispanya kismini da genelde Ezgi ile yapiyoruz mutfakta boylece ona da aktivite oluyor.
Ikinci ve en buyuk sirrim Dubai de yasamanin bir getirisi olarak yatili bir bakicimiz var. Sagolsun Jane olmasa cocuklar uyuduktan sonra bu kadar enerjim kalir miydi bilmem.
Ama guzel sozlerin beni cok onore etti onu da soyleyeyim.Tesekkurler canim.

Nukhet dedi ki...

Tesekkurler Asli sana da iyi tatiller

Nilaycim
Aslinda ikisi de ustu disinda neredeyse tipatip ayni. Ama ben seker hamurlusunu daha zevkle yedim. Birincisi onun pandispanyasinda biraz portakal suyu vardi ve seker hamurunun altindaki krema cok azdi. Ben de seker hamurunu yemedigim (ve ikram ettiklerime de yememelerini tavsiye ederim. Zarari yok ta fazla seker li gida boyasi iceriyor))icin daha hafif geldi. Ama meyveli olaninda gorunusu cok cazipti ozellikle de esim icin. Sagol yorumlarin icin.

Adsız dedi ki...

Nukhet gercekten bravo sana :) Cok istah acici ve guzel gorunuyor bu pastalar. Ustelik bir taneyle yetinmeyip iki tane yapmissin :)
Inan hizina yetismek zor :)
Sevgiler...

Pasta Cafe dedi ki...

İkisi de çok üzel görünüyor. Ellerine sağlık canım. Ayrıca hızına da hayran kaldım.
Sevgiler.....

Tulosh dedi ki...

Nukhetciğim ne kadar güzel olmuş bu pastalar böyle, özellikle dudaklar harika. Çok hoşuma gitti bende bitane kocaman bir dudak yapayım bari pastanın ortasına, çok begendim .
Bu arada özel gününüzü kutluyorum canım, yuvanızdan sevgi hiç eksik olmasın inşallah...

Yemekbahane dedi ki...

Nükhetcim,

Süpersin.Öpülesi bir pasta olmuş bu harika !!!

Ellerine sağlık
Müge

Nezaket dedi ki...

Ben bir suredir uzak kaldim bloglardan, ama neler yapilmis neler. Bir daha bu kadar uzun ara vermemek gerek. Ellerine saglik Nukhet, esin ve cocuklarinla nice uzun mutlu yillar gecirmenizi dilerim. Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Nüket hanım harikasın valla yaptığın herşey harika oluyor çok zevklisin.Öpücüklü pastanada bayıldım.ellerine sağlık