07 Mart 2007

DEFNOŞ'UN DOĞUM GÜNÜ PASTASI

Olur mu olmaz mı, yapar mıyım yapamaz mıyım derken kendimi pastaların süsleme işiyle mutfakta boğuşurken bulmuştum bile. Çok değil di bu işe merak salışım da, hangi akla hizmet hazır bir pasta almadan "alın işte doğum günü pastamızda budur" diye ortaya koyacak bir pasta yapmaya kalkışmıştım. Evet mutfakta şeker hamurunu yırtılmadan açmaya çalışırken bir yandan da bu düşüncelerle boğuşuyordum. Bu güne kadar yaptığım bir kaç şeker hamurlu pastanın tam da bu aşamasında hep benzer şeyleri hissettim. Deli miyim ben neyim, niye böyle stresli bir işle uğraşıyorum. Ama iyi ya da kötü bir şekilde şeker hamurunu pandispanyanın üzerine kaplayıp aklımdaki süslemeleri yapmaya geçince tüm o karamsar halim gidiyor ve yapabileceğimin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Ve genelde de sonuçtan memnun kalıyorum. Ve şimdi bu satırları yazarken düşünüyorum da sanırım beni bu konuda en çok çeken şey mutfakta yaşanan o adrenalin, sonrasında ne çıkacağını merak etme, en nihayetinde de kafandaki ile mevcuttakini kıyaslama.

Aslında yazıya böyle başlamak niyetinde değildim ama işte planlananla yapılan tutmuyor her zaman birbirini. 1 sene önce aramıza katılan minik kuzu Defne'nin doğum günü de ablasının partisinden 17 gün sonra gerçekleşti. Olur da doğum günümüz ve ona olan duygularımızla ilgili yazıyı okumak isterseniz lütfen buraya buyurunuz. Ama pasta yapım macerası ile ilgileniyorsanız detaylar az sonra.....

Aslında o gün için bir değil tam iki pasta yaptım sanki bir tanesi ile uğraşmak yeterince vakit almazmış gibi. Ama yapacak başka bir şeyde yoktu elbette, eğer küçük kızınıza bir pasta yapıyorsanız büyüğünün de istemesi kadar doğal bir şey yok bizim evde. Hem sipariş üzerine Defneninkinden güzel olması şartı ile. Pembe olacak, üzerinde kelebekler olacak ve bir de güzel bir kız bulunacak. Oldu canım daha başka emrin? diyemedim tabii elbette güzel kizim diyerek önce planlama sonra da yapım aşamalarına geçtim. 3-4 gün önce bu sefer şeker hamurunu da kendim deneyeyim diyerek Hanimiş 'ın sayfasında okuduğum şu şeker hamuru tarifini uyguladım.

- 900 gr elenmiş pudra şekeri
- 60 ml su- 3 tatlı kaşığı toz jelatin
- 170 gr (125 ml) glikoz
- 4,5 tatlı kaşığı gliserin
Jelatini bir tasa koyun ve üstüne suyu ekleyip karıştırın. En az 5 dakika öylece kalsın, bu süre içinde şişecek. Sonra benmaride başka bir kapta kaynayan suyun üstünde, ikinci bir kapta jelatini ısıtın. Şeffaf bir renk alacak ve tamamen eriyecek. Ateşten alın, içine glikoz ve gliserini koyun ve benmaride mümkün olduğunca ısıtmaya devam edin. Çok sıcak olacak ama kaynamamalı. Kaynarsa jelatin özelliğini kaybeder. Pudra şekerinin tamamını tezgaha dökün ve ortasında bir kuyu açın elinizle. Bu kuyuya jelatin ve gliserinli sıvıyı dökün. Düzgün, yumuşak ve şekil verilebilir, merdane ile açılabilir kıvama gelinceye kadar elinizle yoğurun. Hava almayacak şekilde sıkıca sarın ve en az 8 saat oda ısısında bekletin.

Tarife aynen sadık kaldım ama elimdeki yapışkanlığı bir an önce gitsin diyerek fazla pudra şekeri koymuşum nispeten sert oldu fakat çokta güzel oldu. Sonra ki 3 gün boyunca gittim geldim çıkardım ve bunu ben yaptım diyerek gururla baktım. Bir gece önce de işten gelir gelmez iki pandispanyayı pişirmeye koyuldum. Daha önceki pastamda denediğim ve Açık Büfe'den aldığım Emel Başdoğan'ın tarifini uyguladım

Kakaolu Islak Pandispanya için :

6 büyük boy yumurta (sarısı ve beyazı ayrılacak)
170 gr tozşeker
1/2 çay bardağı portakal suyu
120 gr un
40 gr kakao
Un ve kakaoyu bir kaba eleyelim. Fırını 170 dereceye ayarlay
ıp, ısıtmaya başl
ayalım. Yumurta sarılarını ve beyazlarını dikkatlice ayırıp iki ayrı karıştırma kabına alalım. Şekerin yarısını yumurta aklarına katalım ve mikser ile yüksek devirde yaklaşık 7-8 dakika yumurtalar sert bir kıvama gelinceye kadar çırpalım. Şekerin diğer yarısını ise yumurta sarılarına ilave ederek, yumurta sarılarının rengi açılıp, şeker içinde eriyene kadar çırpalım. Portakal suyunu yumurta sarılarına ilave ederek ve hafifçe karıştıralım.İki yumurtalı karışımı geniş bir kap içinde dikkatlice, yumurta aklarını söndürmeden, bir tahta kaşık yardımı ile birbirine yedirelim. Elediğimiz un ve kakaoyu da yumurtalara ilave ederek unlar kaybolana kadar yavaşca yine bir tahta kaşık ile karıştıralım. Yağladığımız kek kalıbına karışımı döküp önceden ısıttığımız fırında kürdan temiz çıkınacaya kadar pişirelim. Keki fırından alıp, kalıbı tel ızgara üzerinde ters çevirelim ve soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra kalıptan çıkaralım.
Tarifi aynen uyguladım, pandispanya da çok güzel kabardı ama gene de bir miktar kekin sönmesine engel olamadım. Bu konudaki tavsiyeleriniz çok iyi olacaktır. Bu tarifin yarı ölçüsü ile de bu sefer kakaosuz bir pandispanya pişirdim. Hatta ilk önce onu pişirmiştim, çok müthiş kabardı ama bunun sönüşü çok fazla oldu. Unu çok azdı sanırım koymadığım kakao miktarı kadar un ilave etmeliydim tarife. Kekleri pişirdikten sonra biraz ılınınca strece sarıp dolaba koydum ve eşimle önceden verilmiş bir söz üzerine bir yemeğe katıldık. Gecenin bir yarısı geldikten sonra tüm yordunluğuma rağmen mutfağa girdim ve keklerin kremalı hallerini hazırlamaya başladım. Kakaolu büyük keki bir ip yardımıyla 3 e böldüm. her kata fırça ile ıstımıştım olduğum kayısılı glazurden sürdum. Almış olduğum dondurulmuş frambuazları kevgirden geçirip yıkadım ve üzerlerine biraz pudra şekeri şekeri döküp beklettim. Bu arada hazır almış olduğum vanilyalı buttercream'i pastanın katlarına sürüp üzerlerine frambuazları döşedim. Son katımı da kapadıktan sonra kekin üstünü biraz soğuk sütle ıslattım. Bu arada iki katta butter cream bittiği için biraz kremşanti hazırladım, içine frambuaz aroması kattım. Pastanın dışını bu şanti ile sıvadım.

İkinci kekte ise bu sefer çilekli pembe krema kulladım ve meyve olarakta çileği tercih ettim. Aynen frambuazda olduğu gibi çileklerin üzerine de pudra şekeri serptim ama bu sefer çilekleri minik minik doğradım. İkiye böldüğüm pastayı da nihayetinde pembe kremasıyla kaplayarak dolaba sabaha süslemek üzere dolaba koydum.

Sabah pastaları gören bizim minik hatun kıyameti kopardı. Neden onunki küçükmüşte Defnenin ki büyükmüş diye. Tabi hemen bir ikna çalışması ile küçük şeylerin çok sevimli olduğu, gelen kalabalık misafirin Defnoşun pastasını yiyeceği ama buna karşılık onun pastasının ailemize özel olacağı konusunda söylenen bir takım bahanelerden sonra bizmki ikna oldu. Ben yukarıda anlattığım o duygu karmaşalarını yaşayarak kendi yaptığım şeker hamurumu açtım ve büyük pastamızı kaplamak niyetindeyken onun ancak küçüğe yeteceğine karar vererek onu kapladım. Sonra hazır şeker hamuru ve benimkinin karışımı ile de büyük olanı hazırladım. Elimdeki kalan hamurla da gıda boyalarını kullanarak renkli hamurlar hazırladım ve kalıplarımla bu süslemeleri yaptım. Bir de bir miktar royal icing hazırladım Pastacı Burcudan aldığım tarifle. Birazının içine azıcık pembe koyup yazıları yazdım. Pastalardan büyük olanının kenarını marketten aldığım uzun yumuşak şekerlemeyle kapladım, küçük olanını ise konuya uygun çimen efektiyle. Bu arada önce Defnoşun ki süslendi ve her yerinde bol bol çiçek olduğu gözlendi ya bizimki de hemen şiparişine çiçekleri de ekledi. Yani Ezgoşun küçük pastasının o şekilde kalabalık bir süslemesinin olmasının sorumlusu tamamen kendisindedir.

Tanrım ne de uzun uzun yazmışım ama benim için önemli olan bu detayları unutmak istemediğimden kayıt altına aldım bir nevi. Biz çıkan sonuçtan memnun olduk. İlk fırsatta yeni bir pasta için ellerim kaşınmaya başladı bile. Diğer ikramlarımıza gelince. Ezgoşun doğum günündeki kadar çok şey yapmadık bu sefer. Açık havada yapılan mangalda sucuk ekmek partisi durumu kurtardı. Birde yanında bir kaç şey vardı. Bunlardan pidelerimle mozaik pastamı en kısa sürede yayınlayacağım.Sevgiler

18 yorum:

Adsız dedi ki...

Defne'nin doğumgünü kutlu olsun. Nice yıllara... Pasta harika görünüyor. Ellerinize sağlık...

Aybike Ceylan dedi ki...

Nice uzun ve saglikli yillara, neseyle ve mutlulukla Defne'cim.

Pasta da bir harika olmus, simdi cay da iciyorduk, olsa yaninda ne guzel giderdi:))
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Tek kelimeyle harika pastalar yapmışsınız. Kızlar çok şanslı. Süslemeler ve pastanın görüntüsü muhteşem olmuş ellerinize sağlık. Sizden birşey öğrenmek istiyorum. Küçük pastanın çimen efektlerini nasıl yaptınız acaba yardımcı olursanız çok sevinirim.

Teşekkürler...

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Ay sizin bu hızınıza yetişemiyorum ben. Ne güzel pastalar bunlar böyle, harika bir süsleme, kelebekler, laleler ne kadar güzel.. Ellerine sağlık.. Defne'ye nice nice güzel yaşlar...
Çok tatlılar maşallah.
Sevgiler

hatice dedi ki...

nice güzel ve mutlu yıllara....pastalar bahar gibi açmış..ellerinize sağlık...

Nezaket dedi ki...

Nukhet, pastalarin oyle guzel olmuslar ki bayildim. Kizimda senin pastalardan istedi kendi dogum gunu icin. Elerine saglik cok neseli ve zevkli pastalar yapmissin. Ben hala seker hamuru denemedim, sadece bloglarda gordugum guzel tariflere bakip bakip ic geciriyorum... Minik Defne nin dogum gunu kutlu olsun, sevenleriyle nice mutlu uzun yillar gorur insallah... Sevgilerimle

Defne dedi ki...

Nükhet, harika bunlar! Ben de istiyorum Defne kuzusunun pastasından doğumgünüm için yaaa! Nasıl olsa adaşım o benim hehe :)) Şaka bir yana, mutlu yıllar kuzucuğuma ve ellerine sağlık!

Nukhet dedi ki...

Sevgili Nukhet
Kizimla ilgili guzel dileklerine bizi ziyaretine cok tesekkurler.

Aybikecim
Eminim o cayin yaninda benim de yemek isteyecegim neler yapmissindir sen. Guzel sozler icin tesekkurler.

Sevgili Iven
sagol guzel yorumun icin. Aslinda elimdeki bir kitapta cimen efektelerini elek ya da tel suzgecle yapiyordu. Ama sanirim benim hamurum biraz sert geldigi icin ben basarili olmadim. Onun uzerine bende rendenin ince tarafi ile hamuru rendeledim ve yerine yerlestirdim. Sevgiler

Nukhet dedi ki...

Pinarcim

Elifin de dedigi gibi bu aralar iki kardesinde davetleri olunca tarifler ardi ardina geliyor. Bekle daha sirada bekleyen cok tarifimiz var.

Sagol Hatice guzel yorumun icin.

Nezaketcim
Sen o guzel kremali ve cikolatali pastalari yapabildigine gore seker hamurunu havada jarada yaparsin. Bak kizin da istemis hemen giris. Is hamuru acip pastaya yerlestirmek, sonrasi hayal gucune kalmis. Guzel sozlere de tesekkurler.

Ya aadasinda ilk yasini kutladi Defnecigim. Sevgiler sana da

Adsız dedi ki...

Nükhetcim pasta harika olmuş. Baktıkça insanın içi açılıyor. Özlemle beklediğimiz bahar günlerini anımsattı bana şimdi. Defne'ye nice mutlu seneler dilerim. Daha çok pastalarını görürüz buradan umarım. Ellerinize sağlık. Sevgiler.

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

Sevgili Nüket'ciğiiim ve Elif'ciğiiim,
Abla kardeş negüzel döktürmüşsünüz;))
Ellerinize sağlık şuan bu sayfayı görüp de birşeyler yazmadan geçemedim ;)
İkinizin de mamaları sevgi ile yaptığınız o kadar belli ki her tarif güneş gibi parlamış,pastalarınızı,kurabiyelerinizi çok çok beğendim;)
Havuç görünümlü patatesleri beğenmiş olmanıza da ayrıca sevindim;)
Şimdi müsadenizle diğer sayfaları ve tariflerinizin turuna çıkıyorum;)
Defne kuzusunun da doğum gününü kutluyorum daha birlikte geçireceğiniz sağlıklı mutlu nice yaşları olsun ;)Kocamaaaan öptüm;)

SEVGİYLE KALIN...

Adsız dedi ki...

Nükhet'ciğim pastalar çok güzel olmuşlar, ellerine sağlık...
Her ikiside nefis ve iç açıcı görünüyor. Defne'nin de yeni yaşı kutlu olsun, daha nice yaşlarını beraber kutlayın, sevgilerimle....

Nukhet dedi ki...

Sevgili Burcin
Tum guzel baharlar senin olsun canim. Sagol yorumun icin.

Sevgili Zuhal
Tum bu yazdiklarin senin guzeliginden geliyor bence. Sevgiler

Sevgili Ufuk
Senin pastalarinin yaninda bir sey bile denemez ama cok incesin. Yorum birakamadim ama son cellist pastana bayildim. Ellerine saglik. Sevgiler

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Diyecek bir şey bulamıyorum tek kelimeyle harika harika!!! Bu arada Ezgi'ye söyleyin onun pastası daha güzel olmuş :)))
Sevgiler,
Esra

hanimiş dedi ki...

Tebrikler Nukhet,
Hamurun (sen her ne kadar sert oldu desen de) görüntü itibari ile gayet başarılı. Pastanın tasarımı da çok hoş. Evlatlarının doğumgününü kutlarım. Nice yıllar birlikte kutlamanızı dilerim sağlık ve mutlulukla..

*Ra dedi ki...

Nükhetciğim, bravo sana. Ne kadar hamarat ve sabırlı bir annesin canım. Ne kadar da başarılı olmuş pastan. Pandispanyam çöktü demişsin, doğru mu bilmiyorum ama yağsız kekin çökme ihtimali fazlaymış. Belki de ondan kaynaklanıyordur. Yavrucukların doğum gününü de kutlarım.
Sevgilerimle...

Mutlu Fırın dedi ki...

Merhaba Nükhet,
Siz de bizim gibi 2 kişisiniz demek ki :) Eli ve Nükü. Çok güzel pastalar yapmışşınız. Herşey çok güzel! Ellerinize sağlık. Merak ettim Dubai'de farklı kurabiye kalıpları bulmak mümkün mü?

Her zaman ziyarete bekleriz.

Pinar

mutlu-firin.blogspot.com

Nukhet dedi ki...

Tesekkurler PInar
Evet burada kalip konusunda bir suru cesit bulunabiliyor ama turkiyede var sanirim ki arkadaslar cok guzel kaliplar kullaniyor. Sevgiler