28 Mart 2007

Bademli Yaşpasta

Bu aralar gerçekten pasta yapmak için yeterince bahane buldum. Öyle ki sırada yayınlanmayı bekleyen üç pasta tarifi daha var. Ama bu sefer ki şeker hamurlu değil, son zamanlarda üst üste bu tarz pastalar yapınca bir de şöyle bol çikolatalı bir şeyler deneyeyim dedim. Bunda yakın bir zamanda almış olduğum Joanne Farrow'un Chocolate isimli kitabının da katkısı çok büyük. Bahaneme gelince buradaki bir arkadaşımızın yakınlarda doğum günü olduğunu öğrenince fırsatı kaçırmamış pastan benden diye kendimi ortaya atmıştım. Şimdi gelin yepyeni bir krema ile hazırlanmış bu yoğun çikolatalı pastanın yapım serüvenine:

Pandispanyası(20 cm lik kalıp için);
175 gr tereyağ ya da margarin
250 ge şeker
4 yumurta
100 gr un
50 gr kakao
100 gr toz badem
badem esansı
kabartma tozu
50gr (ya da fazla) çikolata

Tereyağı ve şekeri krema kıvamına gelene kadar mikserle karıştırılım içine unu,kabartma tozunu ve kakaoyu eleyelim,. Ayrı bir yerde yumurtaları 1 kaşık unla beraber çırpalım ve diğer karışımla karıştıralım. Benmari usulü erittiğimiz çikolatayı, toz bademi ve esansı da ekleyelim. Karışımı ortalama 170 derecelik fırında yağlanmış yuvarlak kalıpta pişirelim.

İç Kreması ve malzemesi için;
Bildiğimiz krem şantiyi kakao ile karıştırdım ve ara katlara sürdüm. İstine de parçalannmış çikolatalar koydum. Ama elimdeki çikplatanın hepsine yetmeyeceğini anlayınca bir katı çilekli yaptım. Katları şekerli sütle ıslattım.

Üst Kreması için;
250 gr mascorpen peyniri
200 gr kuvertur çikolata

Bilmeyen olabilir diye söylüyorum çünkü ben de yeni öğrendim bu mascarpone kaymak tadına güzel bir peynir, daha fazla bilgi için buraya bakabilirsiniz. Bu peyniri benmari usulü eritilmiş çikolata ile karıştırınca çok güzel bir krema elde ediyorsunuz. Bulabilirseniz kesinlikle tavsiye ederim çok lezzetli oluyor. Ara kremadan arta kalan azıcık krem santiyide ben bu kremanın içine ekledim.

Kenarları için parça badem, üst ortası için rendelenmiş çikolata, üst kenarları içinse pirinç patlağıda diyebileceğimiz kahvaltılık gevreklerden kullandım. Krema için erittiğim çikolatanın birazı ile bunları karıştırdım ve güzel bir dekorasyon malzemesi çıktı ortaya. Üstelik tadı da çok lezzetli oldu.

Gelelim notlarıma;
1-Mascorpone ile yapılan bu krema çok ama çok güzel oldu ve bundan sonra sıklıkla kullanacağım. Üstelikte dolapta çok güzel sertleşti.
2-Başka bir zaman fındık krokanlı yapılmasına karar verildi.
3- Bence çok başarılı bir pasta oldu lezzet yönünden ama erkeklerin acıbadem gibi iddialı bir tattan fazla hoşlanmadıkları ortaya çıktı.
4-Güzel olduğu için detaylı anlatıldı ve herkese tavsiye edildi.
Afiyet olsun

15 yorum:

Tulosh dedi ki...

Çilek ve çikolata birleşince eminim çok lezzetli olmuştur Nukhetcim. Seninle damak zevkimiz benziyor biliyormusun. Baştan aşağı çikolata değilde, Çikolata ile birlikte güzel bir hafiflik, farklı bir renk, farklı bir tat yakalamak sanki daha hoş. Portakal ve çikolata ikilisine de bayılırım.
Ayrıca kahvaltılık gevrekler bizim evde hiç eksik olmaz. Kimi zaman iyi bir kurtarıcı olabilir, güzel fikir, ellerine sağlık..

*Ra dedi ki...

Nükhetciğim, gurupta gördüm koştum geldim yanına. Çok nefiss görünüyor. Benim maskorpon bulma ihtimalim çok az canım. Ben de labne ile idare ederim artık. Kalabalık görünümlü, yani çok süslenmiş pastaları şık bulmuyorum, çok beğendim açıkcası. Ellerine sağlık canım. Ohh biz burada diyet diye bir şey yemeyelim, siz götürün orada pastaları. Afiyet olsun. Ellerine sağlık canım :))
Sevgilerimle...

Aybike Ceylan dedi ki...

Nukhet'cigim,
Ellerine saglik, durdum baktim, ne kadar gosterisli olmus. cok begendim. Afiyet olsun, sevgiler

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık pasta nefis gözüküyor.

Adsız dedi ki...

Sevgili Nükhet,
Ellerine sağlık pasta nefiiiiis gözüküyor tatlım..Supersiiin..!!

Kremaya gelinde bende mascorpen peyniri bulamadığımdan içine quark'a yakın olan labneyi kullanıyorum..Kim yiyorsa herkes bunun içindeki nedir diye soruyor bana..Birde bu iki karışıma kremada eklersen harika olur..

Benimde pastacılık bilgilerim Almanya'ya dayanıyor ve orda yaklaşık 20 yıl önce ödüllü bir pastacı ustasından dersler almıştım tatlım..Şimdi seninle paylaşmak istedim nacizane..Hatam olmuşsa özür dilerim..

Tekrar ellerine ve gönlüne sağlık canım..Sevgiyle kal..Gül/d.tadı

Adsız dedi ki...

Nüket pastanın lezzetini damağımda hissettim sanki, aslında ben kremalı pastaları şeker hamurlu pastalardan daha çok seviyorum. Şeker hamurlu pastalar göze, kremalılar bence damağa hitap ediyor. Ellerine sağlık, sevgilerimle.....

Betül dedi ki...

Merhaba Nükhet,
Pastanın sunumu çok şık olmuş.Mascorpon peynirli kremayı ilk kez duydum bu kadar beğendiğine göre cidden güzel bir kremaya benziyor.
Ellerine sağlık.

Nukhet dedi ki...

Tulaycim

Gercekten de cikolata ve cilek cok yakisiyorlar. Bu arada yazini okudum ama yazamadim bir yorum cok guzel seyler soylemisin cok sagol. Opuyorum

Rabia
Canim sagol guzel sozler icin de bu nasil diyet anlamadim. Yorum yazmiyorsam da yogunluktan sayfana gelip bakiyorum gene kurabiyeler falan pismis sizin evde. ne is?

Cok tesekkurler Aybikecim.

Nukhet dedi ki...

Ziyaretin icin cok tesekkurler pembeli

Sevgili Gul
Ben de mascorponun icine cikolata yerine bir de krema koyarak baska bir pasta daha yaptim zaten ki o da cok basarili oldu. yani yerinde tavsiyelerde bulunuyorsun hata nedemek. Tesekkurler

Ufukcum

Evet seker hamurlu pastalar cok sik oluyor ki sen bunu harika yapiyorsun ama kremalilari a ozluyor insan. Tesekkurler guzel yorumun icin

Nukhet dedi ki...

Betul
Gercekten guel bir peynir dedim ya kaymak gibi birsey. ben de yeni duydum zaten de ama pastaci Burcu ve Zinnurun tariflerinde varmis zaten hep. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Nükhet'cim pasta çok güzel ve çok leziz görünüyor, ellerine sağlık, yarınki mevlid kandilinide kutlarım, sevgiler..

Adsız dedi ki...

Merhaba Nükhet pasta nefis olmuş ellerine sağlık bende şeker hamurlu pastaları daha az yapıyorum tercihim kremalı pastalar.Ama iki lezzette farklı sen ikisinide harika yapıyorsun :)

Adsız dedi ki...

merhaba pastana bayıldım bbenim favorim bu tarz klasik pastalar zaten,hem pandispanyası hem de peynirli üst krema harika görünüyor..denenecekler listeme aldım selamalr..

NiNo dedi ki...

canimmmmmmmmmmmmmmmmm inanamiyorum ya dunya ne kadar kucuk :D demek gurbet bebekleri anneler kulubu sonrada burada bulustuk :D hickimseyle gorusmuyodum koptuk herkesle ama cok sevindim seninle karsilastigimiza :D ne kadar guzel mamalar yapmissin :D canim ya goruselim bundan boyle sevgiler

aslı dedi ki...

ellerinize sağlık mubarek mevlit kandiliniz kutlu olsun...sevgiler..