07 Ocak 2007

Yeni Yıl Kurabiyeleri

Nihayet ben de her yerde görüp özendiğim o rengarenk kurabiyelere kavuştum mutfağımda. Bunu eski yılın sonunda değil de yeni yılın ilk başında yaptım belki hayatımız bunlar kadar renkli ve heyecanlı olur dualarıyla. Ama taaa Bursadaki mutfaktan Elif taşımasaydı bu boyaları ve kalıpları bana, kimbilir ne zaman kısmet olurdu bu rengarenk kurabiyelerle tanışmaya. Biz kızımla çok eğlendik bu kurabiyeleri yaparken hem lezzetli yiyeceklere kavuştuk hem de anne kız bir şeyler yapmanın hazzını tatdık yeniden ve yeniden. Her aşaması öyle eğlenceliydi ki siz de görün istedim resimlerle bu anın görüntülerini. Kurabiye tarifini de yakın zaman da Sevgili Zuhal Yalçın'ın Karnavalında gördüğüm o harika kurabiyelerden aldım.

250 gr.margarin (oda sıcaklığında)
250 gr.pudra şekeri
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
Alabildiği un
Çeşitli renklerde gıda boyası

Tüm malzemeyi karıştırıp unumuzu ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edene kadar ekleyip yoğuruyoruz. Sonra da elde
ki renk adetine göre ayırıp renkli hamurlar hazırlıyoruz. Aman dikkat; mutlaka ama mutlaka eldiven kullanın. Zuhal iyi ki uyarmışta almışım. Yoksa elleriniz korkunç olabilir. Her hamur parçasına istediğiniz kadar boya ilave edip onu güzelce karışacak şekilde yoğurunuz. Her rengin işi bitince de onu kaldırmayı unutmayınız ki dökülerek kazalara yol açmasın. Sonra da her bir parcayı merdane ile cok ince olmayacak bir bicimde açın. 1 cm den daha ince olmasın. O durumda kurabiyeler daha cok bisküvi kıvamında oluyor tecrübeyle sabit. Hem de fırında çaçbuk pişip rengini kaybetmesi de mümkün. Tekrarlıyorum hamuru ince olmasın! Sonra kalıplarınızla istediğiniz şekli veriniz ve yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş tepsiye biraz aralıklı dizip ortalama 180 derece de renklerini kaybetmeyecek şekilde pişiriniz. Pişen kurabiyeler soğuduktan sonra da istediğiniz gibi süslenmeye hazır olacaktır. Biz kızımla marketten aldığımız küçük tüplerde satılan hazır süsleme glazurlerinden kullandık. Ama siz kendiniz de yaparak süsleyebilirsiniz. Bunun için glazur yapımı hakkında Zuhal'ın sayfasına,Hafine'nin tarifine ya da tulosh'un önerilerine kulak verebilirsiniz. Ben bu işte yeniyim o yüzden ustalarından direkt öğrenmekte fayda var. Biz mutlulukl ayaptık, afiyetle yedik bitirdik. Darısı başınıza.

5 yorum:

nilay dedi ki...

sevgili Nükhet ;
oyuncak gibi olmuş kurabiyelerin :) şimdiki çocuklar çok şanslı değil mi...ellerinize sağlık

sevgiler

Tulosh dedi ki...

Ezginin mutluluğu gözlerinden okunuyor :) ne güzel...İki kardeş bir araya geldiniz blog bile renklendi maşallah :) Ellerinize sağlık.

tugce:-) dedi ki...

ne güzel eğlenmişsiniz. çocuklar bayılıyor degil mi böyle seylere? ne keyif ama :) bir de ben siteye sugar cookies ve royal icing'le ilgili birşeyler yazdım.bir arada tatlı kızınla onlara göz atın :) onlar da eglenceli oluyor :)
ellerinize saglık :))

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Nükhet
kurabiyeleri ne güzel yapmışsınız kızınla... Rengarenk... Gıda boyası ile bende uğraşıcam biraz bakalım, ama yaptıklarımı yiyebilirmiyim bilmiyorum. Renkli şeylere karşı antipatim var nedense, herşey normal renginde olmalı, ya çikolata renginde yada beyaz:)
ellerine sağlık

Nukhet dedi ki...

Nilaycim
Simdi cocuklar gercekten sansli. Umarim onlardan kendilerini oyle nitelendirirler buyuduklerinde.

Tulay biz ikimiz bir araya gelince inan yemek yapmaya vakit bulamadan hastaliklar disinda kalan zamanda gedik. Komik ama hep diarlarda yedik.

Cok sagol Tugce hemen bakacagim yazdiklarina. Sevgiler

Pinarcim
Evet gida boyasi biraz dusunduruyor insani ama kirk yilda bir kullandigimiz icin sorun yok. Ustelik Ezgi d asla tatli yemedigi icin hic sorun degil.Bu arada masallah hem geziyorsun hem de her yere yetisiyorsun. Ilgiyle takip ediyorum online geizini.