15 Aralık 2006

Ye#17 Kabakgiller

Bu yemek bloğunu hazırladığım günlerde ben de gezdiğim bloglarda gördüğüm yemek etkinliklerinden çok etkilenmiş hatta gıpta etmiştim. İlk fırsatta ben de bir etkinliğe katılmalıyım demiştim kendi kendime. Ve o ne; Marifet Teyze Kabakgiller etkinliği hazırlamış benim en sevdiğim sebzeyi seçmiş bu ay için. Eee tabi katılmak farz oldu bu durumda. Yapmasını da yemesini de çok sevdiğim, ilk olarak kayınvalidemden öğrendiğim ama zamanla geliştirdiğim Fırında kabak yemeğini paylaşmak istiyorum sizinle.
FIRINDA KABAK
4-5 kabak
3-4 ç.k.un
2 ç.k. tereyağ
2-3 ç.k. labne
100 gr. kadar kaşar peyniri
Karabiber, tuz
Kabakları soyarak dilimleyin ve az suda biraz yumuşayana kadar haşlayın. Ben düdüklü tenceremin kevgiri sayesinde buharda haşlıyorum. Böylece vitamini kaybolmuyor ve çok çabuk sonuca ulaşıyorum. Kabaklar haşlanırken bir tencerede beşamel sos yapar gibi tereyağ ve unu birlikte bir süre kavuralım ve yağ eridikten sonra yavaş yavaş sütü eklemeye başlayalım. Sütü yavaşça ve sürekli bir çırpıcı ile karıştırarak ekleyelim. Bir süre sonra sos süt ilave edildikçe boza kıvamında bir şey olacak. Uygun yumuşaklıkta bir kıvama gelince süt ilave etmeyi kesin. Eğer siz de benim ki her zaman topaksız yapmayı beceremezsiniz birhand blender yardımıyla karışımı pürüzsüz hale getiriniz. Kremayı ateşten alınca içine labne ve kaşar peyniri ile karabiber ve tuzuda ilave edin. Yağladığınız bir borcama sosun yarısını yayın, üzerine haşlanmış kabakları dizin. Kalan sosu da kabakların üzerine dökün. Ve doğruca orta ısılı fırına. Kabakların üstü aynı fırın sütlaç gibi bir renge ulaşınca fırından çıkarın ve sıcak servis yapın. Benim tavsiyem üstü yanmayacak kadar çok kızarsın daha lezzetli oluyor. Afiyetler olsun efendim.

8 yorum:

SEDA dedi ki...

aslında ben de ilkten beşamel soslu mu yapsam diye düşünmüştüm o zaman asıl daha da benzeyecekti yemeklerimiz :) beşamel sosa labne fikri hoşuma gitti.ellerine sağlık.

seda
tarifname.blogspot.com

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Ellerine saglik cok güzel görünüyor.
Stuttgart´tan sevgiler Sonia...

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık,eminim çok leziz olmuştur...

Selam ve sevgiler...

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık,kabak en sevdiğim sebze ve bunu da deneyeceğim...

Nukhet dedi ki...

Bayanlar

Oncelikle guzel sozleriniz icin cok tesekkurler. Sizlerin kabak yemekleriniz de cok hos duruyor. Bu arada mesajalriniz sayesinde yeni sitelerle de tanisiyorum. Ve de sonia pirinc ye den haberdar oldum ziyaretin sayesinde. Insallah ben de katilmak istiyorum bu etkinlige. Sevgiler

nilay dedi ki...

merhaba Nükhet :)
iade-i ziyaret yapiiim dedim...senin de ellerine sağlık...nefis görünüyor ,bu tarifi et yemeklerinin yanına bende yaparım...nefis olur

sevgiler

Adsız dedi ki...

Sevgili Nükhet,
Zencefilli kurabiye tariflerini en kısa sürede göndereceğim..

Adsız dedi ki...

(Pardon deminki mesaj tamamlayamadan gitti.) Çünkü elimdeki hangi tarifi uyguladığımı karıştırdım sanıyorum bloglardan birinin tarifiydi, adresi bulur bulmaz gönderiyorum
Sevgiler
İpek