09 Aralık 2006

Yeni Lezzetler ile Klasik yemekler

Geçen gün Digitürkün yeni kanalı Showplus ta bir yemek programına rastladım. Çok sevimli genç bir adam bıcır bıcır konuşarak çok seri el hareketleriyle yemekler hazırlıyordu. Yabancı bir yemek programında hzırlanan yemeğin köfte olması ilgimi çekmişti aslında. Sonradan öğrendim ki bu oldukça ünlü Jamie Oliver'ın yemek programıymış. Zevkle programı sonuna kadar takip ettim ve aklımda kalanlar ve kendi malzemelerimle benzer bir şey yaptım. Sonuçtan o kadar memnun kadım ki anlatamam. Bundan sonra misafirim geldiğinde neyi yapmayı tercih edeceğimi biliyorum. Tariften de anlayacaksınız ama yanında da mutlaka makarna, tercihen spagetti. Yalnız yemeğin güzelliğine kendimizi öylesine kaptırmışız ki şöyle güzel bir resmini çekemedim. Aklıma geldiğinde ise tabakta ancak bu kadar köfte kalmıştı. Size daha güzel göstermek isterdim ama inanın gerçekten çok lezzetli.
SOSLU TOP KÖFTELER
Top köfteler için:
1/2 kg yağsız kıyma
2 orta boy soğan
4-5 dilim ekmek
maydanoz
1 yumurta
fesleğen (tazesi daha iyi olurmuş ama ev de kuru vardı onu kullandım)
kimyon
karabiber
kırmızı pulbiber
nane
kekik
sumak
tuz
Kaşar peyniri rendesi (orjinali mozerellaydı)
Permesan peyniri (ne yapın edin edinin yemeğe asıl farklılığı katan tat buydu bence)
Sosu için:
4 domates
maydonoz
3-4 yeşil taze soğan
2-3 sarımsak
fesleğen
tuz
zeytinyağ
Köfteleri pişirmek için biraz da sıvı yağ
Yemeği yapmaya öncelikle sostan başlayın. Aslında bu sos bildiğimiz klasik makarna sosu. Domatesleri (kabuklarıyla), soğanları, maydonozu, sarımsakları hep beraber rondodan geçirelim. Koyu püre kıvamında elde ettiğimizn içeriği içine biraz zeytinyağı koyduğumuz kaba boşaltalım ve ara ara karıştırarak pişirelim(sosun kıvamına göre biraz su daeklenebilir). Pişmesine yakın içine tuzunu ve fesleğenleri ilave edelim. Ben maydonozların bir kısmınıda rondoda çekmedim ve bu aşamada sosa ekledim. Sos pişerken de köftelerimizi hazırladım. Gene rondada ekmekleri, soğanı, maydonozu ve yumurtayı beraberce çektim. Böyle yaptığım zaman çok daha homojen bir köfte harcı elde ediyorum tavsiye ederim. Bu karışımı kıymaya katarak kekik, kimyon, fesleğen, sumak, kırmızı ve karabiber ile tuzu da ilave ettim. İyice yoğurarak harcımı oluşturdum. Küçük bir kaba koyduğum yağdan avucumu biraz yağlayarak ceviz büyüklüğünde top köfteler oluşturdum. Yassı köfte yapmak her zaman zor geldiğinden bu çok kolay ve zevkli oldu benim için. Sonra geniş bir tavaya biraz sıvı yağ koyup köfteleri biraz kızarttım. Ama bir spatula yardımıyla karıstırarak. Tüm bu işlemler olurken domates sosumuzda hazır oluyor zaten. Kare bir borcama domates sosunu döktüm. Üstüne de pişirdiğim köfteleri yerleştirdim. Onların üstüne kaşar rendesi (bir dahakine mozerella ile deneyeceğim) ve nihayetinde en üste de parmesan peyniri rendesi koydum. Fırında orta derecede pişirmeye bıraktım. O pişerken ben de spagetti pişirdim ve çok az tereğayı ile tatlandırdım. Pişen köftelerin servisi içinse tabağa önce makarna sonra köftelerle baraber sosunu koydum. Ve çok lezzetli bir yemekle tanışmtım. Tavsiye ederim efendim.
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE
Şu güzelim sebzeyi de sevmeyen kişi sayısı herhalde çok kısıtlıdır diye düşünürüm genelde. Özellikle zeytinyağlı deyince aklıma düşen ilk yemektir. Dolaptan çıkmış soğuk yenen zeytinyağlı taze fasulyenin yeri başkadır sofralarımızda. Biliyorum çok ilginç bir şey değil herkes yapıyor ama her yiğidin bir yoğurt yemesi olduğu gibi her mutfağında tarzı farklıdır. Bizim ev de bile iki farklı çeşit zeytinyağlı fasulye pişerken başka türlüsünü düşünmem mümkün olmuyor. Nedir bu çeşit farklılığı denecek olursa benim annemin tarifi ve kayınvalidemin tarifi. Resimdeki kayınvalidemin tarifi ile hazırlanmış olanı. Aradaki fark anneminkinde fasulye, soğan, bol bol domates zeytinyağında beraberce bir süre kavrulur öyle su ve sarımsak eklenir. Ayşin anneninkisinde ise sebzeler kavrulmaz direkt pişirilir. İkisi de bence çok lezzetli olur. Ama siz de genelde olduğu gibi kavurarak yapanlardansanız daha sağlıklı olan şu tarifi de deneyin derim. 1 büyük soğan, 2 büyük domates irice doğanır ve düdüklüye yerleştirilen fasulyelere eklenir. Elbette istenilen miktarda da zeytinyağı. Aman diyet için derseniz elinizin ayarını kaçırmayın yağı koyarken. Sonra 3-4 diş sarımsak, 1-1.5 tatlı kaşığı toz şeker, tuz, dibinin tutmasını önleyecek kadar su ilave edin ve kapağı kapayın. Kavurmadan 15 dk sonra taze fasulyeniz hazır. Ama servisten önce illaki de buzdolabında beklemeli. Afiyet olsun.

2 yorum:

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Yemek işleri konusunda çok iyisin canım
ellerine sağlık
benimki sadece denemelerden ibaret:)
merakım pasta işleri üstüne..
yemeği alel acele birşey olsun çıksın diyorum ama pastaya gelince iş değişiyor:))

Nukhet dedi ki...

Pinarcim
Cok sekersin canim. Bizimkisi karin doyururken birazda damak tadi aramak sadece. Ha biraz da saglik ozelliklecocuklardan sonra. Benim de fazla pasta cesidim yoktur. genel de pratik seylerle ugrasirim ben. onlari da senden alirim artik. Sevgiler