09 Aralık 2006

Karar Verene Kadar

Bazı günler insan akşam için ne yapacağını gerçekten şaşırıyor. Zaten canınız yemek pişirmek istemiyor, evde olan malzemeden bile tam haberdar değilsiniz, yorgunsunuz yani biri hadi dışarda yiyelim dese teklifin üzerine atlayacaksınız. Malesef tüm bu duygularla mutfaktan içeri adımınızı atıyorsunuz aynı benim geçen akşam yaptığım gibi. Yaa geçen gün aldığımız patatesler bozulacak bu gidişle onları mı değerlendirsem acaba, hmmm dolapta da bir parça sucuk var kullanılmayı bekleyen, ama kızartma bir şey yapmayayım kilolar için iyi olmaz falan diye düşünürken dolabın karşısında yavaş yavaş şekillendi tüm bunlarda ne çıkar ortaya. Bak bak şu kavanozda da ince bulgur çarptı gözüme ne zamandır kullanmadığım, ben yapsam yapsam kısır yaparım bu bulgurdan derken akşam menüsü belli oldu. Oh işin en yorucu kısmı bitti. Şimdi sıra geldi fiziksel aktiviteye.
SUCUKLU PATATES
4-5 adet orta boy patates
200 gr kadar sucuk
1/2 pk süt kreması
1 yumurta
2-3 çk yoğurt
3-4 çorba kaşığı un
100 gr kadar kaşar peynir Patatesleri soyarak küp küp doğradım. Sucukları da ufak parçalra ayırdım.Derin bir kabın içinde yumurta, yoğurt ve süt kremasını karıştırarak homejen bir karışım elde ettim. Bu karışıma patatesleri, sucukları ve kaşar peyniri ekledim. Elbette istenildiği kadar tuz, karabiber ve kırmızı biber. karışımı bir güzel karıştırdım ve önceden yağladığım borcama döktüm. Orta dereceli fırında patatesler yumuşayana kadar pişirdim. Sonuç gayet başarılı ödülü de lezzetli bir akşam yemeği oldu.

KISIR
Şu taze fasulye meselesi gibi kısırda herkesin yaptığı ama bambaşka tatlar elde ettiği bir salata mı desem yemek mi desem bilemedim. Yıllar içinde benim edindiğim yapım yöntemi şudur efendim. Göz kararı olarak ince bulgur derin bir kaba konur, tuz ilave edilir ve üzerine çok fazla olmamak kaydı ile sıcak su eklenir. Üzeri kapatılarak demlendirilir. Ara ara açarak karıştırılır ve yeniden sıcak su ilave edilir. Bu işlem bulgurlar yenecek kıvama gelene kadar tekrarlanır. Baştan çok su eklenirse bulgurlar yapışır. O yüzden dikkatli olmakta fayda var. Bulgur demlenirken bulgur miktarına göre 6-7 adet taze soğan ve yeşil biber küçük küçük doğranır. Bir demet kadar da maydonaz kıyılır. Demlenen bulgura domates salçası varsa da biber salçası konularak tüm bulgara yedirilir. Bulgurun heryeri kırmızılaştıktan sonra doğradığımız sebzeler, zeytinyağı ve limon ilave edilir. Arzuya göre kırmızı pul biber, sumak ve biraz nane. Aaa hatta evde taze nane varsa maydonozlarla beraber konabilir. Sonra da damak zevkinize göre limon. Ben kısırı doğranmış salatalık ve domatesle ikramı seviyorum. Marul da olur elbette bak o gün hiç aklıma gelmedi nedense. Afiyet olsun.

2 yorum:

Elif Çetiner dedi ki...

Yaaa gecenin bu saatinde de insanın canı kısır mı çeker?? Çektirdin iştee.. Şu an damaklarımın yanlarına doğru yayılan bir ekşimsilik hissediyorum.Amann tanrımm hemen kalkıp yapmamak için aklıma mukayyet oll..Aklını başına topla Elif saat geceyarısı ne kısırı .. Kapa hemen şu blogu ve hemen git yatt.... (İçimdeki ben)

Nukhet dedi ki...

Sen usenmessin boyle seylere ama niye yapmadin ki. Senin kisir tarifin nasil daha farkli mi merak ettim simdi. Ama Elif bir de lezzetli oldu ki sorma