Bu ayki yemek etkinliğimiz Kahvaltı Ye#25 Sevgili İrem'in evsahipliğinde
Lezize'de başlıyor. Birbirinden leziz kahvaltı seçenekleri için bu sayfaya konuk olmayı unutmayalım lütfen. EVsahipliği ve tariflerin düzenlenmesi ile ile ilgili olarak kolay gelsin İrem,teşekkürler.
Klasik Türk kahvaltılarımız beyaz peynir, zeytin, reçel, domates vb. şeylerden oluşsa da zaman zaman hepimiz masalarımızı yumurta çeşitlemeleri, krep, börek, poğaça, salam, sosis, sucuk gibi şeylerle süslemeyi severiz. Geçtiğimiz günler içerisinde bizim kahvaltılarımız süsleyen tariflerimi bir dosya halinde hazırlamak için çok iyi denk geldi bu etkinlik. Bundan sonra hafta sonundan bir gün önce Lezizeye giderek farklı tarifler deneme şansını elde edeceğim.
1-İlk olarak şöyle sebzeli bir yumurta ile başlayalım tarif vermeye.
Bizim ev de en çok tiketilen sebzelerden biri domates ise diğeride mısırdır genelde. Çorbasını yaparım, salatalar koyar, pilavlara katarım ve yumurtalarda kullanırım. O yüzden erzak dolabımda ya da derin dondurucumda mutlaka mısır tanelerine rastlamak mümkün. Ara ara da şu küçük bebek mısır denilen çeşidi kullanırım. Bu yumurtalı
tarifte de dilim dilim kestiğim mısırları, doğradığım kıpkırmızı domatesi ve mis kokulu taptaze maydanozu zeytinyağında dirilikleri biraz gidene kadar kavurdum. Bir kapta biraz çırptığım (ama fazla değil) yumurtalarısebzeli karışımın üzerine döktüm ve hemen kapağını kapadım. Üzerine nane, kekik ve tuz da serpiştirdim. Zaten siz çayları koyana kadar o da pişti bile. Üzerini de arzuya göre sumak ve kırmızı biberle süsleyebilirsiniz.
2-Bu da aslında hepimizin yaptığı sahanda sucuklu
Yumurta. Ama farkı Sevgili Zuhal'in önerisiyle
pamuk sucuk yöntemiyle yapılınca yumuşacık sucukların alt tabanı süslediği harika bir çeşitleme oluyor. Sucukları doğrayıp tavaya biraz sıcak su ekliyoruz ve suyu çekilene kadar sucukları pişiriyoruz. Bu aşamadan sonra ben içine biraz acı biber salçası katıp biraz da onunla çevirdim. Sonra da yumurtaları tek tek üzerine kırıp biraz da tuz serptim. Kapağı kapatıp sarılarının pişme durumuna göre ataeşte bıraktım. Ben sarıları tam pişmeden ocaktan alıyorum ve kapağı bir müddet açmıyorum. Böylece kendi sıcaklığında pişmesi tamamlanan harika kıvamda yumurtalarımız oluyor.
3-Yandaki bu sevimli şekillerde miniklerimiz için hazırlandı. Daha önce yumurta yedirmesi dert olan Ezgi için yaptığım
çikolatalı omletleri buraya yazınca Sevgili
İpek'te
Mimi için yaptığı bir tarifi vermişti bana. Hemen denedim elbette. İnanın sonuç özellikle çocuklar için tam bir başarı.
1 adet yumurta
2 kaşık süt
1/2 çay kaşığı toz tarçını
Bir tabakta iyice çırptım, içine bir tost ekmeğini batırıp -çatalla delikler delerek- iki yüzüne de karışımı iyice çektirdim. Yağsız teflon ya da çok az yağlı tavada iki yüzünü de kızarttım ve kurabiye kalıpları ile kestim. Üzerlerine ben çikolata ya da krem peynir rendesi sürdüm. Ama İpek bal ve hindistan cevizi rendesi ile servisi öneriyor. Bizim hatun bal yemeyeceği için ben denemedim ama siz bu öneriyi uygulayın mutlaka.
4-Ekmek makinamı alalı bayağı zaman oldu. İlk zamanlar marketten ekmek almayı kesmiştim ama baktım ki taze ekmekler yeme kapasitesi arttırıyor ben gene dilimlenmiş market ekmeğime döndüm ara ara da bunun gibi
yaptığım bir iki tarifle damklarımız şenleniyor. Özellikle de haftasonu kahvaltılarında elbette. Bu ekmeğin tarifi makinamın Brioche ekmeği tarifindeki ekleme azaltmalr sonucu oluşmuştur. 900 gr ekmek için;
200 ml süt
2 yumurta
140 gr tereyağı, erimiş
500 gr beyaz ekmek unu
1,5 tsp tuz
30 gr şeker
2 tsp toz kuru maya
1 kase ceviz içi
Tüm malzemeyi yazılım sırasına göre makinanıza koyun. Benim makinem Kenwood ve ben bu tarifi yüksek şekerli tarifler için hazırlanmış program 5 te pişiriyorum. Sizin de böyle bir programınız varsa kullanabilirsiniz. Ama yoksa eminim uygun bir program bulursunuz. Yakklaşık 25 dk sonra ek malzeme için uyarı sesi geldiğinde cevizleri ilave edin. Bir kaç saat sonra ekmeğin kokusu evin içini doldurmaya başlayacaktır.
5-CEVİZLİ LOKUM
Bir önceki lahmacum mu, cantık mı yazısındaki
yorumlarda Bursalı olanlar yok mu bir cevizli lokum tarifi diye sormuşlardı. Olmaz olur mu hiç.Hemen aşağıya annemden aldığım tarifi yazıyorum. Bizim evde özellikle bayram kahvaltılarının baştacıdır miş gibi cevizli lokumlar. Bursalı olmayanlar sakın şu Türklerin meşhur lokumlarıyla karıştırmayın bunu, bu bayağı bayağı tuzlu bir şey.
3 patates
1 pk tereyağ ya da margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı toz maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
Alabildiği un
Tarçın, ceviz, şeker ve yenibahar
1 lt kadar suya patatesleri doğrayıp haşlayın. Haşlanma bitince papatesleri halşanma suyunun içine rendeleyin. Bir kenarda da toz mayaya şekeri katarak üzerine ılk su koyup 10 dk. bekletin. Kabaran mayayı, yağları, papatesli suyu alabildiği unla yoğurun, içine tuz koymayı unutmayın. Hamuru bir saat kadar mayalanması için belketin. Sonra avuç büyüklüğünde parçalar koparıp merdane ile açın. İç karışımı için de tarçın, dövülmüş y ada çekilmiş ceviz, biraz şeker ve yenibaharı karıştırın (Ben buralarda yenibahar bulamadığım için kokusunu yenibahara benzettiğim isminin sonradan gram masala olduğunu öğrendiğim bir hint baharatı kullandım. Ama artık elimde yenibahar var bir dahakine orijınal haliyle yapacağım). Açtığınız hamura bu karışımdan yayın ve hamuru rolo yapın, yaptığınız rolodan 3 parmak kalınlığında kesin ve kesik yüzeyleri altta ve üstte olacak şekilde tepsiye sıkışık sıkışık dizin. Tümhamur için aynı işlemi uygulayın, orta dereceli fırında pişirin.
Bu tarif daha çok cevizli lokumu bilenler için oldu ama en yakın fırsatta aşamalarını resimleyeceğim ve iç malzeme miktarlarını detaylandıracağim başka bir yazı yayınlayacağım.
6-Ve son olarak kahvaltıların baştacı simit var listemde. Türkiye de yaşayanlar için bu tarifin bir önemi olmasa da yurt dışında yaşayan herkesin severek deneyeceğine eminim. Ben de
tarifi buradan gurbetçi arkadaşlarımdan Şenay'dan aldım tarifini. Teşekkürler Şenay memleketten kilometrelerce uzakta bize simit kokusunu yaşattığın için.
1 kg un
15 gr tuz
10 gr toz maya
Su
pekmez, susam
Mayayı ılık su ve biraz şekerle karıştır 15 dk beklet. Sonra un, tuz ve mayayı karıştırıp yavaş yavaş su ekleyerek normal mayalı hamurlardan daha sert bir hamur elde edecek şekilde yoğur. Bir saat kadar mayalanması için belket. Ellinle şekilldendirdiğin hamuru önce azıcık suyla sulandırdığın pekmeze sonra da susama batırıp yağlanmış tepsiye koyarak doğru fırına. 200-220 derece de 10-15 dakika pişir. İşte simitler hazır bile.