22 Temmuz 2007

Bir Tuzlu Bir Tatlı

Son aylarda adet olunduğu üzere hafta sonu yani burada Cuma günleri bizim ev de börek pişer oldu geç öğle yemeği için. Türkiyeden gelip bir şekilde bizim derin dondurucudaki yerini almış yufkalar olmasa bu durum gelenekselleşmezdi muhtemelen ama hazır yufkayı bulmuşken hafta sonu uzun uzun yemek pişirmekle uğraşacağıma börek yapmak kolayıma geliyor sanırım. Bu sefer şu dolapta ne zamandır beni bekleyen mantarları tüketmek misyonunuda üstlendi bu börek. Uzun uzun tarif vermeyeyim, miktarları siz zaten kafanıza göre ayarlarsınız.
Önce mantarları sıvı yağda suyunu salıp çekene dek pişirdim, kırmızı dolmalık biberleri ilave edip biraz daha çevirdimö ardından da küçük parçalara ayrılmış tavukları ilave ettim. Ama benim tavuğum donmuş olduğu için açılması için önceden haşladım. Hepsinin piştiğine kanaat getirince kekik, karabiber ve tuzla tatlandırdım.

Bir yanda da yumurta, yoğurt ve sıvı yağı çırptım. Yaydığım ilk kat yufkamın üzerine bu karışımı sürdüm, ikinci kat yufkayı yaydım ona da sürdüm ve yufkanın yarısına tüm malzemeyi yaydım. Sonra da kocaman bir rulo yaptım. Rulo büyük olduğu için tepsiye sığması için bir iki parçaya ayırıp kürdanlarla destekleyip tepsiye koydum,üstlerine de kalan karışımı sürdüm.
Pişince de dilim dilim kesip servis yaptım.

KREP OLE


Bu da ne böyle diyebilirsiniz ama durun dinleyin önce. Hikayesi cikolatalı pasta grubuna dayanır. Burada pastalarla ilgili konuşarken o kadar çok kişinin krem olelerden bahsettiğini ve pastalarda dolgu kreması olarak kullandığını okudum ki, Türkiyeye gider gitmez üç beş paket ben de attım çantama getirdim buralara. Sonra mutfakta böreğin pişmesi beklerken bir tabak içerisinde dünkü kahvaltıdan kalmış bir sürü pan kek ilişti gözüme. Aslında biz ev de pan kek değilde krep yaparız genelde. Ama Sevgili Jane krep yapmayı bilmediği için marketten hazır aldığı pan kek karışımını kullanarak çocuklara ziyafet çekmiş öncesinde. Birden bir ışık yandı bende de, önümde krepler, dolapta krem oleler bir de yenilmeyi bekleyen meyveler. Zaten Selen'in sayfasında gördüm şeftalili krepli pasta kalmış aklımın bir köşesinde. Hepsini birleştirmem uzun sürmedi.
Soğuk sütle mikserle karıştırarak krem oleyi hazırladım. Bir krep üstüne krema üstüne meyve dizilimine başladım. Ama nasıl yapacağıma karar vermediğim için hem çilekli hem de muzlu yaptım, çeşni olarakta ikisine de kiwi kattım. Bir de çileklerin mayhoşluğu gitsin diye üzerlerine pudra şekeri attırdım. Tüm katlar bitince çileklisine çilek şurubu (pasta denemelerinden halde hazırda olan), muzlusuna çikolata sosu döktüm. Soğumaları için dolaba koydum. Sonra da böreklerini bitirenleri süpriz tatlı ile ödüllendirdim. Hiç beklemediğim kadar lezetli bir şey oldu. Kimi çileklisini kimi çikolatalısını daha çok beğendi, ama herkes ikisinden de yedi. Bir daha ki sefere daha yükseğini yapacağım bu da böyle karar verildi.

13 yorum:

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık Nükhetcim börek tamda yemek saatinde acayip iştah açıcı görünüyor. Crep olede çok iyi fikir. Sevgiler..

Nukhet dedi ki...

Seldacim
Tesekkurler bu ilk yorum icin. Vallahi ogle saati oldu benim de karnim ac keske su ikisinden de olabilseydi burada. Sevgiler

Müge Hüner dedi ki...

Nükhetcim,
Böreğin o kadar güzelki, yemeyip her açıdan sadece fotoğrafını çekmek lazım, tablo gibi.Ellerine sağlık.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Nükhet'ciğim,
Börek tam midelere şenlik olmuş canım.Üzerine de krep ole,tam yerinde bir fikir.Senin bu enerjine ve yaptıklarına hayran kalmamak elde değil canım.Ellerine sağlık,afiyetler olsun.
Kocaman öpüyorum seni Nükhet'ciğim.

Sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

Merhaba Nükhet, iki tarifte birbirinden nefis. Crep oleyi ben de yapmıştım. Benimki çikolatalı kremalıydı. Meyve koymakta nefis fikir...

Böreğe diyecek birşey zaten yok :))

Ellerine sağlık

Minik Kus dedi ki...

Nukhet, ikisi birbirinden guzel tarif yayinlamissin. Borege zaten bayilirim. Sekillerini cok begendim. Hem de hazirlamasi eminim cok daha kisa surmustur. Gelelim kremole'lere. Ben de ha bire bloglarda goruyorum. Aynen sen gibi Turkiye ziyaretinde bavulum atip getirmeyi planliyorum bakalim, tabi yer bulursam bavulumda :) Ellerine saglik :)

Nukhet dedi ki...

Mugecim
Sen deyince bir daha baktim gercekten de guzel bir resim olmus. Sevgiler

Sevgili Gul
Hem yorumuna hem guzel sozlerine cok tesekkurler. Benim enerjimden bahsediyorsund seninkini farkli mi sanki? Sevgiler

Nukhet dedi ki...

Zerrincim
Aksamda cikolatalisini yaptim gene arasi meyveli, vallahi o da cok hos oldu. Sevgiler canim


Sevgili Minik Kus
Bence at bir kac tane bavula soyle son dakika sikisir bir yerler, oldukca pratik ve lezzetli bir sey bu krem oleler. Iyi tatiller, sevgiler

Yemekbahane dedi ki...

o börek şimdi burada olsun istiyorum
çayım öksüz kaldı:(
eline sağlık nükhet çok lezzetli gözüküyor

sevgiler
müge

aylin dedi ki...

Nükhet'ciğim,
wallahi böreğin de kreplerin de çok güzel görünüyorlar. Eline sağlık...

Selen dedi ki...

Nükhetciğim,
İşten çıkmadan sayfana bakmıştım ve "ay o ne" demekten kendimi alamamıştım böreği görünce. Böreğe hiç dayanamam da :)
Bu arada şeftalili krep pastamdan esinlenerek ikinci güzel tarifi yapman ise beni çok mutlu etti :) Bir dahakine yükseğini yapsan da benimki kadar yüksek olmasın dikkat et :)))
öpüyorum

Leziz Tarifler dedi ki...

Nükhet'cim,

Sarma börek beni ye diyor. Dubai de yufka bulamadığınızı biliyorum. Çünkü bir arkadaşım Dubai de yaşıyor ve börek delisi. Ben geçtiğimiz Mayıs ta Dubai ye gittiğimde benden kilolarca yufka istemişti. Ben de tam uçağa bineceğim gün 2 kilo alıp götürdüm. Orada ıspanaklı börek denedik. Emirates Mall, Carrefour a gittik, bizim ıspanaklar nerde, Hint ıspanağı varmış. Daha nazik bir ıspanak çeşidi. Peynir desen, tulum peyniri .ok yakıştırırım ben ıspanaklı böreğe, tulum peyniri yok, feta tarzı peynirlerle idare ettik. Lezzeti fena olmadı. Sevgiler...

Yaren dedi ki...

Merhaba,

siteni cok begendim, cok renkli tariflerin var, cogunu denemem lazim :)
Ellerine saglik.Bir sorum olcakti, ben yeni katildim araniza,yani ben senin sayfani begendim, kendi sayfamda link olarak ekleyebilirmiyim.Izin almam lazim galiba link olarak eklemek icin degilmi?