04 Şubat 2008

GOOFY

Sanırım yılın bu ilk aylarındaki en büyük faaliyetlerden biri doğum günleri olsa gerek. O kadar çok doğumgünü organizsayonu duyar oldum ve bunların da bir kısmına gider oldum ki tüm çocuklar bu zamanlarda doğmuş gibi geliyor. Üstelik benim kızların doğum günleri de çok yakında. Şimdiden onları planlamak, nerede yapılacağına, ne pasta hazırlanacağına, ikramlık nelerin olacağına, çocukları oyalamak için hangi aktivitelerin olacağına karar vermek zihnimi böylesine meşgul ederken çok hoş bir doğumgününe davet edildik bu hafta sonu. Ezgi'nin parti sonunda dediği gibi çok mutluydular hepsi. O yüzden güzel bir doğum günü partisi planlamaya devam. Bizim doğum günlerine daha var ama ben bu hafta sonu için küçük Alya'nın pastasını tasarlarken bir hayli sancı çektim. Googfy'ye büyük hayranlığı olan bu küçük hanım için uzun yıllardır seyretmediğim çizgi filmlerini aldım, internette resimlerini araştırdım Goofy'li pasta yapılmış mı tarandım. Sonuç şu ki Goofy'li modelleme pasta pek yapılmamış, yapıldıysa da yayınlanmamış. Ben de aldım bilgisayarımı karşıma, renklendirdiğim hamurları avuçlarıma, ne olur benzesin dualarıyla ortaya kocaman bu Goofy çıktı. Pastanın üstüne Goofy'yi oturttuk da, tek başına olmaz ki böyle sipsivri pastanın üzerinde. Onun arkadaşları Mini ve Miki'yi yapacak derman ise hiç kalmamış ben de. Ne olsun ne olsun derken pastanın dolayısıyla Goofy'nin bir partiye gidecek olmasından yola çıkarak ortamı derhal karnavala çevirecek minik aksesuarlar çıktı ortaya. Bir de bu aksesuarlarla bütünlük sağlasın diye kurabiyeler.

Sonunda Goofy'mizi, kurabiyelerimizi, çocuklarımızı alarak katıldığımız bu güzel organizasyonda en mutluluk verici an Alya'nın pastanın üzerinde oturan Goofy'yi gördüğünde suratına yansıyan şaşkınlıktı. Partide bir pasta daha vardı ve o kesildi, bizimkide ertesi gün başka bir kutlama için eve gitti. Annesinden aldığım bilgiye göre bütün gece buzdolabanı açıp açıp bakmış bizim meşhur sevimli köpeğe. Tüm hayatın o güzel yüzün gibi güzel, bugün yaşadığın mutluluklar gibi mutlu geçsin. Çok çok güzel yaşlara.

Pastayı bu sefer kakosuz yapmayı planladığım için başladım yağsız bir pandispanya tarifi aranmaya. Emel Hanımın bu tarifini pasta için çok uygun bulduğum için, bir iki araştırmadan sonra aynı kakaolu ıslak kekin içindeki kakao miktarı kadar unu ve bir kaç tarifte okuduğum nişastası ilave ettim. Tamam karışık oldu biraz, hemen yazıyorum. Tarif ortalama 25-26 cm çapındaki kalıbım için.

Kakaosuz Islak Pandispanya için

9 büyük boy yumurta (sarısı ve beyazı ayrılacak)
255 gr toz şeker
1/2 çay bardağı portakal suyu
220 gr un
2 çorba kaşığı mısır nişastası

1.Önce unumuzu ve nişastamızı bir kaba eleyip karıştıralım
2. Oda sıcaklığına getirdiğimiz yumurtalarımızı beyaz ve sarısı karışmayacak şeklide ayırıp ayrı kaplara alalım. Bunun için minik bir kaseye 1 yumurtamızı sarısını ve beyazını ayırarak kıralım. Sarısını diğer büyük kabımıza aktaralım, küçük kasedeki beyazımızı inceleyelim sarı var mı diye yoksa diğer büyük çırpma kabına alalım. Eğer azıcık bile sarı karışmışşa panik olmayalım. Bir kaşık yardımıyla sarıyı oradan alıp diğer sarılara aktarmak kolay. Ama yapamayacaksanız siz o yumurtayı ayırın diğeri ile devam edin. Böyle küçük kase ile çalışırsak diğer yumurta beyazlarını tehlikeye atmamış oluruz.
Şekerimizi ölçelim ve yarısını beyazlara yarısını sarılara koyalım.
Sarıları şekerle çırpalım, sarıların rengi açılınca ve şeker eriyince işlemin sonuna yaklaştık demektir. Bu aşamada da portakal suyunu da ekleyelim ve biraz daha karıştıralım.
3. Yumurtaların beyazlarını da ayrı yerde şekerle kar haline gelene kadar çırpalım. Eğer tartarınız varsa bu aşamada bir çimdik de ondan ekleyin ki beyazlar daha sert olsun. Dikkat edilmesi gereken kullandığınız mikser uçlarının tamamen temiz ve kuru olması. Beyazların çırpma süresi 5-10 dakika sürüyor. Yumurta tepecikleri oluşup katı bir kıvam haline gelince bırakın.
4. Şimdi mikseri bir kenara koyun. Yumurta sarılarını beyazların içine bir iki seferde katıp çırpmadan katlayarak nazik nazik tahta kaşıkla bir birine yedirin. (Sakın ola benim daha önce yaptığım gibi unu sarılarla karıştırmayın)
5. Unlu karışımın yarısını yumurtaların içine eleyin ve karıştırın gene nazik nazik, biraz karıştırdıktan sonra diğer yarısını da katın.
6. Unlar görünmez hale gelince de yağlanmış kalıbınıza alıp önceden ısıtılmış orta dereceli (yaklaşık 175 derece) fırında pişirin. Eğer bu sıraya uyduysanız korkmayın kek çok başarılı olacak. Ama sakın ilk yarım saat fırının kapısını açmayın.
Yapımı tamamen buradaki ile aynı olsa da bir kez de burada yazmakta fayda var.

İç kreması ise benim Feyhan'dan aldığım gene Emel Başdoğan'nın vanilyali krema;
225 gr toz şeker
75 gr nişasta
15 gr un
750 ml süt
2 yumurta
1 paket vanilya
1pk süt kreması
Toz şeker, un ve nişasta çelik bir tencerede karıştırılır. Ilık süt yavaş yavaş eklenir. Çırpıcıyla iyice karıştırılır. Homogen hale gelince, içine yumurtalar eklenir ve çırpılmaya devam edilir. Tencere kısık ateşe oturtulur ve sürekli karıştırılarak, koyu muhallebi kıvamına getirilir. Ateşten alınır ve içine vanilya eklenir. İyice soğuyunca, dolapta bekletilerek soğutulmuş, krema eklenir ve mikserle iyice karıştırılır. Üzeri kapatılarak dolapta biraz bekledikten sonra ise kullanıma hazır.
Üç kata ayırdığım pandispanyayı şeftali suyu ile ıslattım, arasına vanilyalı krema sürüp ananas, muz ve şeftali ile kapladım.

Üst kremasını ise benim klasik mascarpon peynirli kremamdan yaptım. Yani 200 ml krema ile bir miktar pudra şekerini mikserle katılaşana dek çirptım. Pudra şekeri miktarı vermiyorum ara ara tadıp bakın damak zevkinize göre. Koyulaşınca da mascarpone peyniri ekledim. Dolapta beklettikten sonra koyu kıvamı ile çok güzel kaplandı pasta.

28 yorum:

Feyza Fidan dedi ki...

Bayıldım Goffyye..Hatta hayran oldum desem az gelir:))) Ellerine sağlık vallahi..Süper...
Sevgiler...

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Nükhetcim tıpkısının aynısı bu goofy. Ellerin o kadar becerikli ki, gözün kapalı bile yapardın eminim. Bravo canım.

masalmutfagi dedi ki...

Bu süper olmuş..:))ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

Nukhet yine harika pastalar dokturmussun, ozellikle Goofy gercekten cok gercekci olmus canim. Ellerine saglik...
Sevgiler...

lezzetlilerim dedi ki...

Her iki pastada süper. Ellerine sağlık. sevgiler

Hülya dedi ki...

Çok başarılı buldum çalışmanı.Ellerin dert görmesin canım.Tebrikler...

PASTA TASARIM By Nesrin Tong dedi ki...

Nükhetcim, goofy muhteşem olmuş. Alttaki Defne Nehir'in pastasının da renklerine bayıldım doğrusu herşeyiyle çok estetik olmuş. Ellerine sağlık...... sevgilerimle.....

Adsız dedi ki...

tarif çok şeker sevimli duruyor...

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Küçülüp Alya olmak istedim öyle harika bir pasta ki :)) Ellerine sağlık Harikasın Nukhet ;)

Aybike Ceylan dedi ki...

Harikasin, ellerine saglik diyorum ve sevgilerimi gonderiyorum, cok guzel olmus.

yaban mersini dedi ki...

pastalarını ağzım açık izliyorum,ara sıra cnm sıkılınca sayfana girip pastalarını seyrediyorum,ne diyeyim harika şeyler yapıyorsun.ellerine sağlık.slmlar.

aylin dedi ki...

Goofy harika olmuş canım, bence süper benzetmişsin. Eline sağlık. Sevgiler,

NiNo dedi ki...

canim bi geldim baktim ki sen artik asmissin kendini goffy muhtesem olmus cocuklugumun kahramani harikasin :) minik kuzuyuda senide operim

Müge dedi ki...

Nükhetcim,
söylemesen bunun bir pasta olduğunu anlamak cok zor. İnan vitrinden alınmıs bir oyuncak gibi duruyor. Seni en icten duygularımla cok ama cok tebrik ediyorum. Sanat eseri olmuş bu!

Bu arada pastanın sahibi olan Alya, ayşe armanın kızımı yoksa ? Onlarda dubai de yaşıyor ya, aklıma geldi.

Adsız dedi ki...

en sevdiğim goofy bu ya ellerine sağlık
çok güzel
sevgilerr

Adsız dedi ki...

bravooooo...harika olmuşlar.hayatta yapamadığım bir sanattır bu:)))yemek yapmak falan değil tabiki sanat..ellerinize sağlık.
asotu.blogcu.com

ilker'in mutfagi dedi ki...

tek kelimeyle harika.oğlum bayıldı.onunda 28 şubatta 4. doğumgünü var.tam bizde pasta modeli ararken rastladık pastaya.ama beni aşar doğrusu.daha o kadar olamadık.ellerinize sağlık.bu arada yeni blogum www.elaseker.blogspot.com a beklerim.sevgiler.

Damak Tadı dedi ki...

Çok başarılı bir çalışma olmuş canım,tebrikler!!

Her bir çalışman birbirinden güzel ve başarılı..Sayfanı takip etmekten büyük mutluluk alıyorum ayrıca..))

Sevgilerle canım ..

Leziz Tarifler dedi ki...

Sevgili Nükhet,

Goofy pastan çok hoş olmuş. Sahibinin adından ve Dubai'de yaşamasından eşleştirdiğim kadarıyla, benim çok sevdiğim Ayşe Arman'ın cici kızı Alya'ya mı yaptın bu pastayı?. Eğer öyleyse, heyecanını anlamak mümkün. Ben de senin yerinde olsam daha az heyecanlanmazdım. Tekrar ellerine sağlık.

Yemekbahane dedi ki...

Nükhetciğim,

Keyifle takip ediyorum yaptıklarını.harika şeyler çıkartıyorsun ortaya gerçekten de.Son pastan da yien muhteşem olmuş canım.
Ellerine sağlık.

Sevgiler
Müge

Özlem dedi ki...

Nükhet çok güzel, çok şirin olmuş bu . Ellerine sağlık, sevgiler.

Adsız dedi ki...

Çok şeker bir pasta olmuş.Ellerine sağlık sevgiler

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık..pasta mı bunlar, oyuncak mı, heykel mi?çok hoş görünüyorlar:)
benim bir sorum var yalnız, bu işle hiiiiç alakası olmayan yani acemiliğe bile yaklaşmamış ben sadece çok sevdiğim biri için "ben yaptım" diyebileceğim bir pasta hediyesi/süprizi düşünüyorum.anladığım şeker hamuru zor iş ve el alışkanlığı gerektiriyor.o konuya hiç yaklaşmayayım yani.bu pastanın yüzeyi harika görünüyor, bu şekilde kaplamak şeker hamurundan daha mı kolay?bir de tarifte koyulaşınca eklenen mascarpone miktarı yok, ne kadar ekleniyor?bir şey daha geldi aklıma, bir yerlerde şeker hamuru tarifi bulmuştum içinde gliserin vardı.ama aktarlarda satılan gliserin üzerinde gıda maddesi olarak kullanılamaz diyor.sizin şeker hamurları hazır mı ve içinde gliserin var mı?
teşekkürler:)

Adsız dedi ki...

lezzetli tarifler için teşekkürler. ilk fırsatta deneyip yorumlarımı yazarım.

yurtdışı eğitim dedi ki...

teşekkürler ellerinize sağlık mutfağa ilk girdiğimde deneyeceğim

BaşakEralpGür Illustration dedi ki...

Ellerinize sağlık, muhteşem olmuş:))

Adsız dedi ki...

Hello there, I found your website via Google while looking for a related topic, your site came up, it looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

[url=http://mini.dha-appraisals.com/]payday loans uk[/url]

payday loans

Adsız dedi ki...

top [url=http://www.c-online-casino.co.uk/]casino[/url] coincide the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]realcazinoz.com[/url] unshackled no consign hand-out at the leading [url=http://www.baywatchcasino.com/]baywatchcasino
[/url].