04 Ekim 2007

Pasta Yapmaya Devam

Bizim 1. Grup 3. Çalışmasını da gerçekleştirdi geçenlerde. Bu sefer planımız herkesin tek tek pasta yapması değil modelleme yaparak tek bir pastayı süslemekti. Üstelik 2 gece sonra da bizim buradaki kitap gecemiz vardi. Demetin önerisiyle bir pasta yapıp üzerini geceye uygun süslemeye karar verdik. Amaç her nekadar kitaplardan konuşmak olsada bir sürü kadın bir araya gelince olay yeme, içme ve muhabbete de kaydığı için modellemelerimizde mükellef bir sofrayı ihmal etmedik.
Bu sefer ekibimize Ayşen'nin kızı Melis'te katıldı ve sofrada gördüğünüz bir çok yiyecek onun elinden çıktı. Aman sakın şu minik pastacılar Lila ve Ezgi'yi de unutmayalım. Önceleri Melis gibi yanımızda olmak için çok diretselerde Demet onlara harika bir köşe hazırlayarak yaratıcıklıklarını destekledi.
O gece sadece modelleme yapmadık elbette. Emel Başdoğan'nın şurada da bahsettiğim kekini birlikte pişirdik. Bence o kekte dikkat edilmesi gereken unsurlar olduğu için uygulamalı anlatmayı istedim. Bu arad Seda da Wilton'nun krema sıkma derslerine gidiyor ve bize oradan örrendiği ipuçlarını aktarıyor. Mesela kitaplarda hep gördüğümüz ve benim kalıptan kolaylıkla çıkarılması için yapıldığını düşündüğüm kalıbın kenarına da yağlı kağıt konulmasının başka bir nedeni varmış. Keki fırına attığımızda sıcak fırın önce kenardaki keki pişiriyor ve ortası kabarıyormuş. Ama kenarlara da yağlı kağıt koyarsak ısının kenarlara çabucak etkimesine engel olurmuşuz. Gerçekten de çepeçevre kağıtla kapladığımız kalıbımızda pişen kekin tepesi hiç kabarmadı. Neredeyse üstünü tıraşlamaya gerek kalmayacak şekilde düz pişti.
O gece Demet harika bir evsahipliği yaparak bizi yedirdi içirdi. Kekimizi pişirdik, modellemelerimizi yaptık, kapalı kaplara koyduk ve ben hepsini alarak eve geldim. Benim görevimde keki pastaya çevirip modellerine üzerine yerleştirmekti.

Önceden yaptığımız konuşmalar sonucunda pastanın kremalı olmasına, içinin ise hafif meyveli ve beyaz kredan yapılmasına karar verildi. Bir gece sonra ben de süt kreması, mascarpon ve pudra şekerinde oluşan kremamı hazırladım. Ama öyle sade olmasına içim elvermedi. İçine koymayı düşündüğüm çilek, kiwi ve şeftaliyi ayrı ayrı rondadan geçirdim ve üçe böldüğüm kremaya katarak, üç farklı aromalı krema elde ettim. Bu kremaları da yarım saat dolapta beklettim.

Pastam yüksek olduğundan dört kata ayırdım. Katları golden surupla ıslattım. Yeni aldığım kitaplardaki bir çok tarifte kullanıldığı için almış ama heniz deneme fırsatım olmamıştı. Oldukça güzel biraz bala benzeyen ama daha sıvı bir şey şu şurup. Her kata kremayı sürüp o krema hangi meyveden yapıldıysa onları da dizdim. Sonunda yüksek bir pastam oldu.
En üstüne de standart ganajımızı hazırladım. Oda sıcaklığını gelince pastaya biraz sürüp pastayı da ganajıda dolaba kaldırdım. Yarım saat sonra ikisini de çıkarıp tüm pastayı koyulaşmış ganaşla kapladım. Ve tüm gece dolapta beklettim.

Yapılacak tek şey ertesi gün kızların yaptıkları o güzelim bayanları ve aksesuarları pastaya yerleştirmek oldu.

Ve sonunda elimde pastayla kitap gecesine ulaştığımda, yaklaşık 30 kadına geceye uygun hem de ortak bir çalışmanın ürünü olan bu pastayı göstermek hem benim için hem de 1, grup için çok guru vericiydi.

22 yorum:

Unknown dedi ki...

Nükhet'ciğim 1. grupun ellerine sağlık. Çok cici bir pasta olmuş temayada uygun, grurlanmakta haklılar. Kitap gününüzede hayran olmamak mümkün değil. Bu gündeki tüm arkadaşlarınız Türk'mü merak ettim?

Yaren dedi ki...

Ettiginiz zahmete degmis,cünkü cok harika görünüyor,Hepinizin ellerine saglik.

MUTFAKISTAN dedi ki...

ekıp sahane pasta sahane
ellerınıze saglık cok guzel gorunuyor

butterfly dedi ki...

Ooo marifetli bayanlar biraraya gelince böyle bir sonuç çıkması doğal tabi:).
Pasta şahane görünüyor, hepinizin ellerine sağlık.
Sevgiler:).
aslı

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Merhaba N�khetci�im,
Bana y�llar �nce uygulad�m bir teknk�i hat�rlatt� Ben de daha �nceleri kal�b�n i� �evresini ya�l� ka�tla kaplard�m ama nedense son y�llarda uygulam�yordum ve senin de dedi�in gibi ya yamuk yumuk kabar�yordu ya da ortas�.Uygulay�nca sana da bilgi verece�im.Sa�ol bu bilgi i�in
Ekibiniz �ahane, ufakl�kl�klar ayr� bir hummal� �al�ma i�indeler.
Pastan�z �ok g�zel, hepinizin ellerine sa�l�k.
Sevgilerimle,

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerineize saglik, Nukhet'cigim, Gene dokturmussunuz hep birlikte, tadanlara afiyet olsun, sevgiler ve iyi pazarlar.

sultan sönmez dedi ki...

İyi bayramlar.....

sultan sönmez dedi ki...

İyi bayramlar.....

Aybike Ceylan dedi ki...

Nukhet'cigim,

Guzel ve saglikli bir bayram diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Mutlu bayramlar diliyorum Nükhet'ciğim...

Adsız dedi ki...

Şeker tadında bir bayram geçirmeniz dileğimle kocaman sevgilerrr
yeşim

Leziz Tarifler dedi ki...

Merhaba Nükhet,
Şeker tadında, sevgiyle dolu, iyi bayramlar diliyorum. Sevgiler..

Serpil dedi ki...

Şeker gibisiniz şeker bayramınız kutlu olsun. Arad banada uğrarasanız sizin gibi şekerlere ikram edilecek bir şeker bulurum:))

Hülya dedi ki...

Azimli çalışmalarınızdan dolayı kocamaaaannn tebrikler ve iyi bayramlar buradan çok uzaklara...

Sevgilerimle...

Nalan Ünal dedi ki...

İyi bayramlar dilerim:)
sevgiler

*Ra dedi ki...

Nükhetciğim hayranlıkla takip ediyorum seni. Ellerine sağlık çok güzel denemelerin oluyor.
Sana ve ailene iyi bayramlar diliyorum canım. Sevgilerimle.

Tuba dedi ki...

Nukhet'cigim, azmine hayranim valla. Bu vesileyle, Ramazan bayramini kutluyor, Allah sevdiklerinle beraber, nese icinde tekrarini nasip etsin diyorum. Cok sevgilerimle,

Selen dedi ki...

Ne güzel toplu halde keyif aldığınız bir işi yapıyorsunuz. Çok özeniyorum size Nükhetciğim. Minik pastacılar etkinliğime de katılacak mı acaba?
Çok sevgiler

NiNo dedi ki...

canim masllah hummali calismalariniza devam galiba :D harika vakit geciriyosunuz belli ellerinize saglik herbirinizin

nilay dedi ki...

Sayfanıza her geldiğimde farklı pastalarla karşılaşmak çok keyili :) bu işi iyice ilerlettin sen canım...üstad oldunuz artık :))ellerinize sağlık

sevgiler

Yunkabu dedi ki...

Merhaba Nukhet, oglum biraz imkansiz kiliyorsa da ben tum inatciligimla sayfani inceliyorum. Su anda sessiz kucagimda oturuyor ve yazdiklarima bakiyor:)
Ellerine saglik, hem egleniyor hem de harika pastalar yapiyorsunuz. Maalesef pasta konusunda hicbir bilgim yok. Belki bir gun cesaret ederim kimbilir. yalniz bir suredir merak ettigim bir malzemeden bahsetmissin. golden surup. nasil, nerde bulabilirim, hangi reyonda satilir, bilgin varsa ogrenebilir miyim? (amerikada yasiyorum), bir de marzipan cabdu dough yazili bir paket gordum markette. seker hamuru hazir sekilde satiliyor olabilir mi? marzipan yaziyordu uzerinde. sahi marzipan nedir:) cok calismam lazim cooook :)))
sevgiler
fulya
sevgilerimle

Yunkabu dedi ki...

candy dough olacakti yanlis yazmisim..