22 Ağustos 2007

Kazık Nedir Bilir misiniz?

Bir çoğunuzun hayatınızda hiç kazık şantiyesi gördüğünüzü zannetmiyorum. Hatta kazık çakmak denilen şey sizin için espri manasından öte bir anlamda taşımıyor olabilir. Bir tek sanırım depremden sonra binaların sağlam olması için kazık gerektiği konusunda medya ve uzmanlar tarafından bilgilendirildiniz o kadar.
Ama ben ve eşim kazık firmasında çalışan inşaat mühendisleri olarak hayatımız kazıklar üzerine kurulu. Geçenlerde genel müdürümüzün doğum günü vardı. Beni bilirsiniz pasta yapmak için hiç bir bahaneyi atlamam. Ve de bir kazık firmasının müdürüne yapılacak en iyi şey de kazık şantiyesi olabilir diye düşünerek bu pastayı yaptım.
Küçük bir de bilgi vereyim pastadan önce kazıklarla ilgili. Şu duvar gibi gördüğünüz gri kazıklar binaların bodrum katlarını yapabilmek için toprağı metrelerce kazıyorlarya, işte bu kazıklar öncesinde yapılarak toprağın metrelerce kazılabilmesini sağlıyor, zeminin yıkılmasını önlüyor. Pasta da makinanın yanındaki yuvarlak delikler ise binaların temellerine yapılan kazıklar. Şantiyeden anlaşıldığı üzere daha hala imalat devam ediyor. Ama bizim şantiyeler pek tatil yapmayı bilmediği için bari insancıklar dinlensin diye pasta da şantiyeyi tatil ettim. O yüzden insan yok hiç.
Pandispanyaları yineCarol Deacon's un Party Cakes for Children kitabındaki Madeira kekinden yaptım.

Pandispanyası (sanırım 20x35 cm lık dikdörtgen)
6 yumurta
300 gr margrin ya da tereyağ
300 gr şeker
375 gr un
3 yemek kaşığı süt
kabartma tozu
portakal ya da limon aroması
Oda ısısındaki margarin ve şekeri krema kıvamına kadar çırpın. İçine unu ve kabartma tozunu eleyerek koyun, portakal ya da limon suyunu ilave edin. Ayrı yerde çıptığınız yumurtaları da ekleyin ve yağlanmış kalıbınıza koyup fırına verin.

Kreması
300 ml süt kreması
2 kaşık pudra şekeri
350 mascarpon
200 gr beyaz cikolata
Cikolatayı benmari usulu erittim. Bir kapta içine pudra şekerini ilave ettiğim krema ile mascarpon peynirini çırptım ve krem tartar ilave ettim. Krema sert bir hale gelincde erimiş çikolatayı ilave edip kaşıkla karıştırdım. Yalnız burada atlanmaması gereken bir konu var. Beyaz çikolata ile çalışmak zor. Çikolatayı erittikten hemen sonra yeniden donmaya başlıyor. O yuzden kremamızın hazır olmasına yakın çikolatayı eritip sürekli karıştırarak kremaya ilave edelim yoksa hızla donduğu için krema parçacıklı oluyor.
İçine şeftali, ananas ve muz koydum.
Bu pasta da ilk kez denediğim şey çikolatalı şeker hamuruydu. Bir kaç gün önce buradaki kitaptan tarifini alarak uyguladığım bu çikolatalı şeker hamurunu toprak görüntüsünü verebileceği için bu pasta da kullandım. Çalışması çok zevkliydi çikolatalı şeker hamuruyla. Üstelikte diğer şeker hamurlarında olduğu gibi kenara ayırmayıp tatlı seviyorsanız yiyebilirsiniz, çünkü şimdi tarifinde de göreceğiniz gibi büyük bir kısmı çikolatadan oluşuyor.

Çikolatalı Şeker Hamuru
Tarif The Essential Guide to Cake Decorating isimli kitaptan.

500 gr çikolata
150 ml glikoz
50 ml şeker şurubu
yaklaşık 600 gr şeker hamuru

Şeker surubu icin verilen tarifte şöyle:
6 yemek kaşığı şekeri 5 yemek kaşığı suda karıştırıyorsun ve ısıtıyorsun. Kaynamaya başladıktan sonra da 3 dakika daha ocakta tutup sonra alıyorsun ve oda sıcaklığına kadar soğutuyorsun. Ve cam kavanozda saklıyorsun. Sonra da bunun 50 ml sini kullanıyorsun yukarıdaki tarif için.

Çikolatayı benmari usulu kaynayan suyun üstünde eritiyorsun ama su üstteki kaba değmeyecek bildiğiniz gibi. Çikolata eriyince glikoz ve şeker şurubunu ayrı bir kapta karıştırıp ayrı bir benmaride ılınana kadar ısıtıyorsunuz ve sonra da çikolatanın içine ekleyip tahta kaşıkla karıştırıyorsunuz.

Çikolata kıvamı şeker hamuru gibi sert olmuyor ama kabın kenarlarından kolayca ayrılan bir hale geliyor. Bu karışımın üstünü örterek ya da plastik bir poşete koyarak 24 saat oda sıcaklığında bekletiyoruz. Bu süre bittikten sonra oluşan karışımı aynı miktar şeker hamuru ile karıştırıp güzelce yoğuruyoruz, üzerine pudra şekeri serperek ve strece sıkca sararak saklıyoruz oda ısısında.
Ben yaptığım şeker hamurunu bir kaç gün sonra kullanmaya kalkınca bayağı sertleştiğini gördüm. 15-20 sn mikro dalgada ısıttım hemen yumuşadı. Mikrodalganız yoksa su buharında ısıtabilirsiniz siz de.

18 yorum:

Adsız dedi ki...

Kazığı pastaya da çakmışsın ya.. Helal olsun sanaa::)) Haniii tabir yerindeyse elinin hamuruyla erkek işine karıştığını biliyorduktaa hiç bu kadar somut delillerle ispatlayacağın aklıma gelmezdi... Başında bareti..
Ayağında postalı..
Elinde şeker hamuru..
Karacaoğlan derki...
Sen çok yaşa emu yurdum kadinuu..:)

Müge Hüner dedi ki...

Nükhetcim;
Pasta süper görünüyor, çok eğlenceli. Pasta ile birlikte ufakda bir genel kültür çok iyi gitti. :) Ellerine sağlık.

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık Nükhetciğim demek o bahsi geçen çikolatalı şeker hamuru ile yaptığın pasta buydu. Bende bounce olduğumdan resimini kaçırmıştım. Anafikirde harika olmuş. Mühendisliğini konuşturmuşsun .
Sevgiler..

NiNo dedi ki...

canim valla supersin :D ellerine emgine saglik harika otesi olmus opt

Nezaket dedi ki...

Tebrikler, yine cok yaratici bir tasarim ve harika bir uygulama. Ellerine saglik Nukhetcigim, cok guzel olmus.

ab-ı hayat dedi ki...

Merhaba Nükhet!Çok ilginç bir pasta,tasarımı harika eminim ki lezzetide öyledir.Ellerine sağlık ve tebrikler....sevgiyle kal!

bengisu

serinmavi dedi ki...

Çok şirin bir pasta olmuş bu,eline emeğine sağlık canım....Selam ve sevgiler.....

Unknown dedi ki...

Nukhet'cim sayende hic bilmedigimiz bir seyi ogrenmis olduk canim :)) Pastan herzaman ki gibi cok guzel olmus ellerine saglik...

Sevgiler...

Bocuruk dedi ki...

Nükhet'ciğim,
Demek meslektaşız. Otoyolda bolca çakma kazık, az miktarda fore kazık deneyimimden sonra şimdi çalıştığım projede de bolca fore kazık imalatı yapıyoruz biz de. Sizden farkımız kontrol firması olmamız. Ben severim kazık işini:)) Pasta o kadar güzel yansıtmış ki bu işi Genel Müdürünüz çok şanslı. Ellerine sağlık:)
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Nükhetcim , ellerine sağlık bacım..Yazıyı okumadan önce resmi gördüğümde , şöle ekrana doğru başımı bi o yana bi bu yana eğe eğe baktım olmadı , anlam veremedim :) Kısa ve öz bilgilendirme için çok teşekkürler
Emeğine sağlık canım

Cafe Gusto dedi ki...

Merhaba ellerine sağlık harika olmuş şantiyen.Bizim de 29 ağustos evlilik yıldönümümüz senin pandispanyandan yapmak istiyorum acaba kaç cmlik yuvarlak kalıba iyi gelir bana bildirirsen sevinirim.Ayrıca ayın etkinliğine beklerim.
sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Sevgili meslektaşım,
Ben de inşaat mühendisi ve pastalara meraklı bir bayanım.
Görünce çok şaşırdım bir çok temalı pasta var nette ama bu beni çook mutlu etti. Sert ,toz topraklı,gürültülü , zor diye tanımlayabileceğimiz inşaat işi bir anda çok sevimli geldi.Ne diyeyim süper, fikrinize sağlık.

Serpil dedi ki...

Çok detaylı bir tarif vermişşin canım. Ellerine sağlık. Hep denemek istiyorum fakat cesaretim yok becerememekten korkuyorum...İşallah yapıcam birgün:))

Yaren dedi ki...

Bunun dekoruda cok güzel.Pastayi konusturmusun :)
Ellerine saglik

aylin dedi ki...

Nükhet'ciğim,

gerçekten çok ilginç bir pasta olmuş, eline sağlık. çikolatalı şh tarifini ben de görmüştüm ama denemeye cesaret edemedim açıkcası. Tat olarak nasıl olmuş?
Sevgiler,

Özlem dedi ki...

Sevgili Nükhet , çok esprili bir pasta olmuş bu . Ellerine sağlık.

Tulosh dedi ki...

Nukhetciğim çok begendim harika olmuş. Böyle bir tema ancak bu kadar güzel pastaya dönüşebilirdi heralde. Ellerine sağlık

ayseyaman dedi ki...

Nükhetcim
canım bunlar bildiğimiz kolon değil mi? Bizim binayada ek kolon yapilmisti oradan biliyorum..:))
he he he! Karsimda muhendis duruyor,
o kazık derse kazıktır dimi ama? :))
Pastaya bakinca insaat calismasi oldugunu fazla yaklasmamam gerektigini anlamistim ama durum hakikaten ciddiymiş, neme lazim uzak duralim.:))))) Güldürdün beni yaaa çok yaşayasın!:)))
Ellerine saglik
Müdürünüzün doğum günü kutlu olsun! :))
sevgilerle