30 Temmuz 2007

Limonlu Cheesecake (Lemon Curd)


Cakes kitabından hem sonra bir de Cheesecake kitabını almıştım aynı serinin. Aslında doğrusu söylemek gerekirse bir çok kitabını aldım ki yakında bunlardan yapılan tariflerle de karşılaşacaksınız bu sayfada. Son zamanlarda depreşen cheesecake merakım beni ilk denememden sonra kitaptan yaptığım başka bir tarife yönlendirdi. Ama nedense tarifteki şeker miktarı gözüme az gözüküp fazladan şeker koyunca benim için bir cheesecake te olmaması gereken tatlılıkta oldu. O yüzden onu huzurlarınıza çıkarmadım. Ama şimdi tarifini vereceğim cheesecake gerçekten tam istediğim lezzet ve kıvamda bir pasta. O yüzden şiddetli tavsiyelerime kulak verin ve bu tarifi deneyin.
Alt taban için
250 gr sade bisküvi (ben kepekli kullandım)
125 gr tereyağ

Dolgu için
750 gr krem peynir (pınar beyaz, mascarpone ve labne kullandım yaklaşık eşit miktarlarda)
2 tatlı kaşığı limon rendesi (rendenin küçük tarafı ile yapılırsa daha iyi)
110 gr şeker
3 yumurta

Üst dolgu için
45 gr tereyağ
110 gr şeker
1 yumurta (hafif çırpılmış)
1 tatlı kaşığı limon rendesi
2 yemek kaşığı limon suyu

Tüm bu malzeme 22 cm lik bir kelepçeli kalıp için verilmiş. Ben daha küçün bir kalıpta yapacağım için malzemeyi 3 te bir oranında azalttım.

Öncelikle bisküvileri güzelce robotta çekip erimiş tereyağı ile karıştırın. Tabanına yağlı kağıt yayılmış (ben üşendim ama siz üşenmez kenarlarına da yağlı kağıt koyarsanız çok daha kolay ayrılır kalıptan) kalıbınıza bir bardağın alt yuzeyi le bastırarark yayın. Sadece alt yüzeye değil kalıbın kenarlarına doğru da malzemeyi kaplayın. Dolaba koyun.
İç dolgu için Yumurta hariç tüm malzemeyi bir kaba koyup mikser ile çırpın. Pürüzsüz karışımı elde ettikten sonra önce bir yumurtayı kırın ve karıştırın, sonra bir diğerini ve diğerini.
Dolaptan çıukardığınız kalıp içine bu malzemeyei doldurun. Bir alüminyum folya ile kalıbınızı kenarlarından su girmeyecek şekilde kaplayın. İçi su dolu tepsiye koyup fırında 1 saat kadar kapağını açmadan pişirin (Ben önce 10-15 dakika kadar 150 derecede pişirdim sonra 180 getirdim derceyi). Uzmanların dediğine göre bu fırınıniçindeki su çatlamayı engelliyormış. Gerçekten de ufacık bir çatlak bile oluşmadı yüzeyinde.
O fırında pişerken biz de limon dolgumuzu hazırlayalım. Isıya dayanıklı bir küçük kaba erimiş yağı, çırpılçış yumurtayı, şekerleri ve limonları koyup kaynamakta olan su dolu bir kabın üstüne oturtalım. Kabtaki suyun hiç bir şekilide üstteki kaba deymemesi tavsiye ediliyor. 20 dakika ya da karışım kaşığın yüzeyinde kalıncaya kadar pişirin kısık ateşte. Sonra da o da sıcaklığında soğumaya bırakın.
Fırındaki pişip fırının içinde soğuduktan sonra da bu dolguyu döküp 1 gece dolapta bekletin kalıbıyla beraber. Ben dolgunun kıvamına pek güvenemediğim için azıcık jelatin hazırlayıp ilave ettim içine. Ama çok bir şey farkettirmedi. Ertesi gün yağlı kağıt yardımıyla gayet kolay çıkardım kalıptan. Üst sosun koyduğumdan daha ince bir tabaka oluşturdupunu gördüm, bir kısmı biskülerden sızığ alt tabana gitmiş orada da hoş bir limonlu tabaka oluşturmuş.
Eğer bu tarifi denemek istiyorsanız şeker miktarıyla bence oynamayın çok kıvamında. Aynı cheesecake eminim üst dolgusu farklı olarakta nefis olacaktır.

14 yorum:

Adsız dedi ki...

Öff Öfff Öffffff !! Bir daha aç karnına blog ziyaretlerine çıkmıcam.Gözüm döndü Nükhett !!
Ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Fotografı görünce birden bir serinlik hissettim :) ne güzelde olurdu şimdi soğuk bir cheesecake hemde limonlu. Ellerine sağlık Nukhetciğim.

Hülya dedi ki...

Hem cheesecake hem limonlu hem de değişik bir kitaptan...
Sağol canım...
Süper görünüyor...

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Tam Öfff leyecektim ki baktım Burçin benim yerime Öffflemiş ama bu tarife ve bu sunuma da ne denir ki...
Uffff Uffff!!
Ellerinize sağlık

ipek dedi ki...

Harika cheesecake ler gelmeye başladı işte:) Bu tarif çok kafama yattı, dolaba malzemeleri kontrol etmeye koşuyordum ki, bu sıcaklarda fırını çalıştırınca delirdiğimi hatırladım, vazgeçtim:) Benim fırın, içine yaydığı ısı kadarını dışarıya da yayıyor da:))
Eylül de denemek üzere defterime yazdım, bir de üzerine yıldız koydum.
Ellerine sağlık sevgili arkadaşım.
Sevgiler
İpek

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ellerine sağlık Nükhet'ciğim, Harika kabarmış cheecake'in. Çok güzel ve iştah açıcı duruyor.
Sevgiler,

Nukhet dedi ki...

Burcin
Ben de biraz once ac karinla senin kedi dili pastana paktim ekrana yapisacaktim nerdeyse. Sevgile canim

Tulaycim
Sen yapiversin hemen simdi ne olacak ki. Yoksa ev de hala diyet havalarimi esiyor?

Hulyacim

Dedigim gibi tadi da cok hos oldu valla.Ben begendim ya herkes de yapsin istiyorum, dene sen de

Nukhet dedi ki...

Sagol Burcin bu neseli yorum icin. Sevgiler

Ipekcim ya
Sen firini ac 1 saat de mutfaga girme zaten, o zaman bu guel lezzeti de yersin zaten. Ben en iyisi bir de senin icin firinda pisirilmeyen dolapta sogutulan cheesecake deneyeyim, onu yaparsin. Opuyorum

Tesekkurler Burcin. Sevgiler

Nezaket dedi ki...

Nukhetcigim, cok guzel bir tarif yayınlamıssın yine cok begendim. Malum diyetteyim bu aralar ama süzme yogurt ile tarifi yapmak istiyorum tabi yagi da biraz azaltmam gerekebilir :) ellerine saglik, sevgilerimle.

pervin dedi ki...

pastanız süper gözüküyor serin serin yemek peynirle limon nefiz tat olmuştur bende denicem buyrun sizde benim misafirim olun sevgiler... http://tahtakasik.blogspot.com/

aylin dedi ki...

Nükhet'ciğim,
aynı kitaptan bende de var ve çok memnunum gerçekten. Eline sağlık, seninki pek lezziz görünüyor.
Sevgiler,

aylin dedi ki...

Nükhet'ciğim,
aynı kitaptan bende de var ve çok memnunum gerçekten. Eline sağlık, seninki pek lezziz görünüyor.
Sevgiler,

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık Nükhetçiğim bende bu aralar cheescakelere fena takmış durumdayım. Alacacağım kiloları düşünmesem biri bitince diğerini yapacağım. Bu kitabın sanırım kitapçık versiyonu var bende. Sevgiler..

ACIBADEM KURABiYESi dedi ki...

Muhteşem görünüyor, aç karna sizin web sayfanızda dolaşmak benim için kötü sonuçlar doğuracak galiba:) şimdi bilgisayarı terk edip yemek yemeğe gidiyorum. İlk kalabalık misafirime denemek üzere kaydediyorum...

Sevgiler

Dilek