14 Nisan 2007

Sebzeli Hamburger

Şu resimdekı şeyin sakın sıradan bir hamburger olduğunu düşünüp yanılgaya kapılmayın. Bu bizim evde bazen günü kurtaran ya da şöyle diyelim öğünü kurtaran ama aman pek sağlıksız diye düşünmeden yedirdiğim bir hamburger tipi. Şimdi eğri oturup doğru düşünelim hamburgerin o tüm sağlıksızlığına rağmen leziz cazibesine kapılmamak pek mümkün değil. Eh buna minik canavarlar da karşı duramıyorlar işte. Yemekle arası pek olmayan bizim küçük hanım içinde pizza ve hamburger diyince akan sular duruyor; hal böyle olunca hazır sevdiği bir şey var ama sağlıklısını nasıl yapsak acaba düşünceleri içerisinde pizza ve hamburger üretimi ev de başlıyor. Tamam hamburgerin şimdilik sadece köftesi evde ürettim ama Zeytin Ağacı'ından Sevgili Aslı'nın yaptığı ev yapımı ketçapı da yaparsam ve de belki ekmekleri de makinemle yoğurursam tam anlamıyla bir ev de yapılan hamburger üretmiş olacağım. Bir kere köftenin içinde kıymadan çok sebze var ama çocuk bunu bilmiyor masumane dışarda yediği ile aynı sanıyor. Ama ben anne olarak ona içim rahat daha sık ona bu hamburgerli hazırlıyorum. Böylece hem dolapta hazır olan köftelerle bunu hazırlamak pratik oluyor hem de öğün onun için bir şölene dönüşüyor. Eğer sizin de evde bir hamburger canavarınız varsa bir deneyin derim. Hele bir de yanında hamburgercilik oyununu oynarsanız olay çok keyifli oluyor: Ben hamburgerci o müşteri, geliyor hayali parayı uzatıyor, siparişini veriyor ve ben hazırlarken hanımefendi daha pişmedi mi şeklinde diologlarla oyunumuz renkleniyor, çocuk menüsü istediği için de dolapta halde hazırda bulunan süpriz yumurtaların oyuncakları bu iş için kullanılıyor (çikolatası mideye indiriliyor tarafımdan elbette). Sonunda hem hamburgerci hem de müşteri afiyetle hamburgerini yiyiyor.

Köftelerin özelliği ne derseniz;

Kabak, havuç, patates, bezelye ve mısırı düdüklü tenceremin buhar kevgirinde susuz haşladım bir kaç dakika. Sonra onları robota koyarak 1 adet yumurta ile beraber karıştırdım ve resimdeki püreyi elde ettim. 1 soğanı da robotta çekerek pürenin içine kattım. Sonra bu karışımı kıymaya kattım ve istediğim kıvamı bulana kadar da galeta unu ilave ettim. Tuzunu ve biraz karabiberi de koydum. Hepsini iri yuvarlak köfteler haline getirip derin dondurucuda sakladım. İhtiyaç halinde birer ikişer çıkarıp yağsız teflon tavada önlü arkalı ızgara yapıp hamburger ekmeğinin içinde marul , domates ve ketçap (bazen de mayonez) ile beraber buluşturuyorum.Eğer biz de yiyeceksek soğanı da bu buluşmaya dahil ediyorum.

13 yorum:

Hülya dedi ki...

Süpersin canım benim,yani hakikaten yaratıcılık diye buna denir;)Ne iyi etmişsin de bunları bizimle de paylaşmışsın bu tecrübeni benim oğlanlarda denemek istiyorum;)Derhal.....

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Harika, süpersin cok hos bir görünüm. Hic olmazsa icinde ne var nasil yapilmis biliyorsun.
Valla canim cekti sevgiler Sonja.

ipek dedi ki...

Nükhet çok akıllıca:)Ellerine, aklına sağlık.
Bu sebzeli versiyona bayıldım gerçekten. Varsın ekmeği keçapı da evden olmasın hiç önemli değil. En kısa zamanda ben de Mimi için deneyeceğim.
Benden da sana bir öneri: Ben hamburger çeşitlemesini balık köftesi ile yaıpyorum. Özellikle somonla süper oluyor ve baharatlardan dolayı tadı köfte gibi oluyor. Sayfamda "palamut köftesi" diye var tarifi.
Hepinizi öpüyorum, sevgiler
İpek

Hanife dedi ki...

Ben de akofteleri yni yontemle hazirliyorum oglum Ege icin. Rondoda cekmek yerine minik minik kiyiyorum sebzeleri. Icim rahat sekilde veriyorum, o da bayiliyor:)
Mesajin icin ayrica tesekkur ederim Nukhet..
Sevgilerimle..

Hanife dedi ki...

Ben de akofteleri yni yontemle hazirliyorum oglum Ege icin. Rondoda cekmek yerine minik minik kiyiyorum sebzeleri. Icim rahat sekilde veriyorum, o da bayiliyor:)
Mesajin icin ayrica tesekkur ederim Nukhet..
Sevgilerimle..

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Nükhet'ciğim
Bu harika bir fikir. Ellerine sağlık. En kısa sürede denemek isterim.
İyi pazarlar,
Sevgiler,

Behiye dedi ki...

Nükhetciğim, blogumun 1.yaşı nedeniyle Elif'in yazmış olduğu nazik mesajınız için teşekkür ederim. Yakında görüşmek üzere, sevgilerimle. Ellerinize sağlık :)

Adsız dedi ki...

Nükhet'cim çok güzel düşünmüşsün, yemek seçen çocuklar için güzel bir yöntem, ellerine sağlık, sevgiler..

Aybike Ceylan dedi ki...

Nukhet'cigim,
Ellerinize sgalik, iyi haftalar diliyorum.

*Ra dedi ki...

Nükhetciğim harikasın. Utkum büyüsün benden hamburger istesin ben de ona yapacağım inş. Ellerine sağlık canım.
Sevgiyle...

Nukhet dedi ki...

Gene tek tek cevap yazamadim ama yeniden tesekkur etmek istiyorum begeniniz belirten yorumlar icin. Bence de yapmayaniniz mutlaka denesin. Ben zaten begenmedigim seyi burada yayinlamam emin olun. Ipekcim senin balik koftesini de deneyecegim en kisa zamanda. Opuyorum sizleri.

Adsız dedi ki...

bence çok güzel bir hamburger tarifine benziyor!!!

Selen dedi ki...

harika bir fikir. Hemen bu hafta sonu deneyecegim.
tesekkurler