08 Nisan 2007

Sebzeli Dolma

Dolmayı ya kıymalı ya da fıstıklı kuşüzümlü olarak zeytinyağlı yemeğe alışmış olanlar için çok değişik ve lezzetli bir alternatif oluşturacak bu cıvıl cıvıl biberler. Hem içi ile hem dış görünüşü ile rengarenk konbinasyonları ile soframıza neşe katacaklar. Ben akıl ettim demeyi çok isterdim ama sevgili SelinÇağlayan'ın yaratıcılığı sayesinde biz de tanıştık bu dolmayla.
Gerçi Selin uzun uzadıya anlatmış sitesinde hem de fotoğraflarıyla oradan da alabilirsiniz orjinal tarifi ama ben bir de kendi mutfak arşivime katmak adına burada da kısaca vermek istiyorum.

Ölçüler dolma miktarına göre arttıtılıp azaltılabilir. Göz kararı olarak ben şunları kullandım

Malzemeler
*7 adet renkli dolmalık biber
*1.5 bardak pirinç (dolmalıklar çok büyüktü çünkü)
*2 domates
*dondurulmus bezelye, havuç ve mısır karışımı
*1 büyük soğan
*zeytinyağ
*orginalinde yenibahar ama ben biraz tarçın ve muskat kullandım yenibahar olmadığı için
*karabiber
*2-3 kesme şeker ve yeteri kadar tuz
*bir kaç diş sarımsak

Yapılışı

Sarımsaklar ve küp küp doğranmış soğanlar bol zeytinyağında kavrulurken içine küp doğranmış domatesler ilave edilir, bir iki çevirme işleminden sonra sebze karışımı da üzerlerine eklenerek br süre hepsi beraber kavrulur. Sonra pirinçleri de koyarak kavurma işlemi devam ettirilir. Pirinçlerin kavrulduğuna kanaat getirince 2.5 bardak kadar su ve baharatlar, tuz ve şeker ilave edilerek pirinçler şişene kadar pişirilir. Bu arada dolma içleri çıkarılır ve hazırlanmış olan iç dolmalara doldurulur. Selin üzerlerine kırmızı biber parçaları kapatmış ben ise her zaman yaptığım gibi dolmaların kendi kapaklarını kullandım. DOldurulan dolmalar uygun bir kabın içerisine hareket etmeyecek şekilde dizilir. Üzerlerine birer parça tereyağı (isterseniz zeytinyağı da olur elbette) konulur, biraz su ilave edilerek dolmalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Servis sırasında da üzerine ben sadece nane ve azıcık zeytinyağ karştirilmiş yoğurt sosu koydum. Ama Selin'in tavsiye ettiği gibi siz kırmızı biberde ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun
Üşengeç dip not: Yazıyı yazdıktan sonra hatırladım o yüzden başa dönüp ölçüleri değiştirmeye üşendim. Bu iç malzemenin neredeyse yarısı arttı ben de dondurucuya attım. Bir daha ki sefere öıkarılıp yeniden dolma olmayı bekliyorlar. Ama o şekilde pilav olarakta rahatça tüketilebilir haberiniz olsun.

15 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba...
Ne kadar renkli bir yemek bu böyle muhteşem duruyor ellerine sağlık...

Betül dedi ki...

Nükhetcim ben bu dolmaları selinin sayfasındada gördüğümde çok beğenmiştim.Şimdi dahada canım çekti.ne güzel rengarenk bir dolma.
Eline sağlık

Adsız dedi ki...

Merhaba Nükhet'ciğim
Tam bahara yakışan cıvıl cıvıl renkli bir yemek. Harika görünüyor. Ellerine sağlık. Sevgiler,

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Çok güzeller, tam da davet sofralarına yakılacak türden. İçeriği de çok güzel... Ellerine sağlık.
Sevgiler,
Esra

Nukhet dedi ki...

Sevgili Esra, Betul ve Burcin
Gercekten de renkleriyle insani cezbeden bir yemek bu, mavidisinda neredeyse ana ve sicak renklerin hepsi icinde.Inanin tadida cok hos. Hem bildigimiz zeytinyapgli dolma hem de degil. Misafir icin de bir fark yaratabilir. En iyisi bir daha dolma yapmaya niyetlendiginizde siz bunu deneyin. Guzel yorumlar icin tesekkurler

Rakunt ideas dedi ki...

Nükhet harika bir yemek ne yapsak bugün derdi varken süper oldu bu hem besleyici ellerine sağlık

Zeynep B. dedi ki...

Nükhet, oyuna ne dersin ?

Adsız dedi ki...

Nükhet'cim renkli renkli çok güzel olmuş dolmaların, çok şık ellerine sağlık, sevgiler,kolaylıklar..

Adsız dedi ki...

Merhaba Nükhet,
seni oyuna davet ediyorum..bana uğrarmısın?
dolmalar da çok enfes görünüyor benim bulunduğum yerden ....

nur

NiNo dedi ki...

harika bu renkli dolmalara bayilirim oldum olasi insanin yiyesi bile gelmiyor bakarken harika bir tarif ve fotograflar super ellerinize saglik sevgiler tirandan

aylin dedi ki...

Sevgili Nükhet,
seni bir oyuna davet ediyorum... ama biraz geç kalmışım galiba, Nur benden önce davranmış... Neyse canım, ben de davet etmiş oldum artik.... Sevgiler,

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Nükheeeetttt
SOBEE SOBEEE
Ayrıntılar yeni blogumda
Sevgiler,

*Ra dedi ki...

Nükhetciğim biz ailece dolmacıyız. Utku da dolmayı çok sever. Eşim kıymalısını daha çok seviyor. Akşam da benim mutfağımda dolma vardı. Afiyet olsun sizlere. Bezelye de var içinde. Çok ilginç olmuş.
Sevgilerimle..

Tulosh dedi ki...

Bayılıyorum ben bu biberlere. Ne kadar canlı renkleri var sanki oyuncak gibi. Sadece bir kez haşlayıp dilimleyerek salata yapma fırsatım oldu o kadar. Defnoş bunlardan yemeye başlamıştır artık değil mi?

ipek dedi ki...

Haydi Nükhet, 3x3 sobee..
Kızma noolur:))
sevgiler
İpek