25 Kasım 2006

Mercimekle Bulgurun Birlikteliği

Çözülen etler yüzünden 2 gün et bazlı yemekler yemekten sıkılınca çareyi yeşil mercimek pişirmekte buldum. Eee yanına da pirinç pilavı ya da bulgur pilavı iyi gider doğrusu. Ama gel gör ki hafif diyetsel durumlardan dolayı tercihimi bulgurdan yana kullanmaya karar verdim. Ne pişireceğine karar verirsen her şey daha bir kolay gelir insana da, ya planladığın yemeğin malzemesi evde kalmadıysa. Malesef ben de bulgur kalmadığını öğrenince tam üzüntüye kapılacaktım ki dolabın altlarında daha önceden alıp kaldırdığım esmer bulguru gördüm. Daha önce pişirmediğim için tereddütlerim vardı ben de hemen internete başvurdum. Portakal Ağacında bulduğum sebzeli bulgur pilavı ilgimi çekti. Hoş zaten her zaman sebzeli yapardım ama bu tarifte farklı olarak patates de olduğu için denemeye karar verdim.


SEBZELİ BULGUR PİLAVI

1.5 su bardağı esmer bulgur
1 büyük soğan
2 büyük domates
1-2 yeşil biber
1 büyük patates
tuz
zeytinyağı

Soganları ve biberleri küçük küçük doğrayıp bir miktar zeytinyağında biraz kavurdum. Bu arada domatesleri ve patatesleri küp küp doğrayarak kavrulan sebzelerin içine ilave etim. 3-4 dakika kavurduktan sonra 3 1/4 bardak kaynamış su koyarak önceden yıkayıp süzdüğüm bulguru da suya saldım. İçine tuz ekledim ve altını kısarak güzel olması için dua ederek pişirmeye bıraktım. Suyunu iyice çektikten sonra tencerenin kapağının altına kağıt havlu koyarak servise kadar demlenmesini sağladım.


Sonuç yukarıda görüldüğü gibi çok yakışan bu ikilinin bir araya gelmesiyle nihayete erdi ve soframızı lezzetlendirdi. Büyük kızım bu pilava bayıldı 9 aylık minik hanımda ağzını şapırdatarak biraz yedi. Özellikle kepekli bulgurun damakta bıraktığı bu tat benim çok hoşuma gitti. İlk fırsatta aldığım esmer pirinç ve makarnayı da deneyeceğim. Bu arada mercimeğin tarifini yazmıyorum malumunuz herkesin yaptığı gibi ama içine konan bolca kimyon ve biraz üzüm sirkesi ile enfes oluyor. Afiyet olsun.

5 yorum:

Defne dedi ki...

Yine ben! Ne tesaduftur ki blogunuzu actim mercimek yemegini gordum. Ben de bugun yesil mercimek yemegi yapacagim cunku esim bayilir. Benim bakliyatlar ile aram pek iyi olmasa da, yesil mercimek yemeginden alirim yine de birkac kasik :)

Ellerine saglik.

Damak Tadı dedi ki...

Selamlar Nükhet,
Bizde de erişteli mercimek çorbası vardı bugün.Senin tarif çok daha güzel olmuş,hem pilav hemde mercimek yemeği..Yanında bir de kırmızı soğan şöyle hafif tuzlu tuzlu ohhh birden acıktım şimdi.))

İş yerinde olup akşam saatleri yemek sitelerini dolaşmak ve güzel yemekleri görüp birden açıkma hissinin kabarması çok doğal bence.

Canım ellerine sağlık,afiyetler olsun.Sevginiz bol olsun..

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Nükhet
bu bulgurdan bizim evdede var,kayınvalidem getirmiş. Tarifine sende rastladığıma çok sevindim. Bulgurlar yemek olup soframıza konabilecekler böylece:)
sevgiler

Nukhet dedi ki...

Defnecim
ben sana cevap yazana kadar sen coktam mervimegi pisirip hazmetmissindir bile. Bak bir daha kimyon ve biraz sirkekoy. Sen de seveceksin.

Sevgili Gul
Su bahsettigin corbanin tarifi blogunda varsa denemek istiyorum. Sen aksamlari aksam menusune bakmaya devam et. Belki aksam yemegin icin bir isikyanar kafanda. Hos seninkiler kadar ilginc degiller ama. Sevgiler

Pinar

kesin yap bulgur pilavini. Hem saglikli hem leziz. Yorumlarinizla yanimda odugunuz icin de ayrica tesekkurler. Sevgiler

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Nükhet
bende pazar günü normal beyaz bulgurdan yaptım pilavı, söylemesi ayıp tek başına 3 tabak yedim:) O kadar çok seviyorum yani. Salçalı, domatesli ve biberli olmalı ama:)
yanınada kıvırcık salata, turp, turşu ve koruk domates..
başka şeye ne hacet.. Eşim yemezdi o bile kendi tabağındaki pirinç pilavını bırakmış benim tabağa dadanıyodu:)
sevgiler