26 Aralık 2007

En Tatlı Hediyeler

Sevgili Burçin Yaman Etkinlikler kapsamında bu ay bizlere "En Tatlı Hediyeler" neler olabilir onları derleyecek sunacak. Bu zorlu işte Burçin'e kolay gelsin diyorum. Burayı ziyaret etmeyi sakın unutmayın olur mu?

Ee konu tatlı bir şeyler olur da ben katılmaz olur muyum? Üstelikte yakın zamanda hediye olarak yapılmış bir iki tarifim varsa. İlki kısa bir süre önce burada düzenlediğimiz bir yardım davetine götürülmek üzere yaptığım minik, şirin muffinler ya da topkekler mi demeliyim bilemedim. Bakın topkek lafını öylesine söylemedim, gerçekten çocukluğumuzun vazgeçilmez topkekleri vardır ya bakkallardan aldığımız, onların çikolatalı olanlarına tadı öylesine benzedi ki belirtmeden geçemedim. Bu minik kekler bizi lezzetiyle olduğu kadar sunumlarıyla da çok memnun ettiler. Tarifin orijinali daha önce bahsettiğim şu kitaptan. Deluxe çikolatalı düğün kekleri olarak bulabilirsiniz siz de içinde eğer kitaba sahipseniz. Miktarlar bir düğüne göre ayarlandığı için çoktu ve ben yarım tarif yaptım aşağıdaki gibi. Ama ben de kalabalık bir davete götüreceğim için elde ettiğim 70 muffin gözüme az geldi ve aynı miktarlardan gene yapıp bu sefer yarısını küçük muffin kalıbında diğer yarısını ise kek kalıbımda pişirdim.
Eğer tarifi öğrenmek istiyorsanız, ee haydi buyrun alt satırlara.

Mud kek Hamuru

250 gr tereya
150 gr bitter çikolata
440 gr toz şeker (tercihen ince taneli)
200 ml su
80 ml kahve likörü (ben onun yerine baileys kullandım)
1 çorba kaşığı neskafe
260 gr kekun (kekun yoksa normal unun içine bir paket kabartmatozu koyabilirsiniz)
30 gr kakao
2 yumurta

Ganaj
300 ml süt kreması
400 gr bitter çikolata

**Yapıma başlamadan önce fırınımızı 170 derece sıcaklığa ayarlayalım

**Çikolata, tereyağ, şeker, su, likör ve kahveyi bir tencereye koyup düşük ateşte terayağ ve çikolata eriyip pürüzsüz bir hale gelene kadar ısıtıp, karıştıralım.

**Eriyen ve karışan malzemeleri başka geniş bir kaba alarak 15 dakika soğutalım.

**Soğuyan karışımın içine unu, kakaoyu eleyelim karıştırıp yumurtaları da ekleyelim.

**24 lu küçük muffin kabına küçük pişirme kağıtlarını koyalım. Bu tarifle ben ortalama 60-70 küçük muffin pişirdim yani pişirme işlemi 3 seferde tamamlandı. Eğer büyük muffin kalıbı kullanırsanız daha az ama daha büyük muffinler elde edersiniz.

**Kek hamurumu bir sıkma posetine koyup her bir kalıbı tam dolmayacak şekilde hamurla doldurup ve fırına verelim. Zaten küçük oldukları için pişmeleri 20 dk. geçmiyor.

***Minik kekler pişerken bir yandan da ganajı hazırlayalım. Küçük bir tencereye konulan kremanın içine parçalara ayrılmış çikolatalar ilave edilerek krema ısınıp çikolataları eritecek hale gelecek kadar ocakta tutulurç Ama kremanın kaynamamasına dikkat etmek gerekir. Yeterince ısınan krema ocaktan alınıp sürekli karıştırılarak pürüzsüz çikolatalı bir krema elde edilir. yarım saat kadar soğutulur, o da sıcaklığına gelınce dolaba da konarak biraz daha kıvam alması sağlanır.

Zaten ganajımız kullanma kıvamına gelene kadar da tüm kekler pişip tel ızagarada ılınmış olur. Bundan sonra yapılacak şey ise keklerin üstünü sıkma torbasına doldurduğumuz ganaş ile kaplamak.

Sıra geldi en zevkli kısıma, tamam yemek elbette en zevkli kısım ama ben süslemesinden bahsediyorum. Hoş böylece de ikram edebilirsiniz ama eğer evde malzemeniz varsa şeker hamurundan yapılmış çiçekler de hoşluk katmıyor mu bu dekorasyona. Diyelim ki şeker hamuru ile ilginiz yok o zaman üzerlerini çikolata kıvrımları ile kaplamakta harika bir çözüm bence.

Bende gücüm yettiğince çiçeklerle süsledim keklerimi, kalanına ise salatalık soyma aletimle beyaz çikolatadan kestiğim çikolata kıvrımlarını koydum. Ve inanın bana sevimlilikleriyle çiçekliler ilgi çekti ama çikolatalılar en önce bitti.
Hımmm unutmadan resimde gördüğünüz büyük kek kalıbında pişmiş olan diğer parça da bir başka arkadaş topluluğuna hediye olarak gitti, aldığım duyumlara göre de kapış kapış bitti.

Bir de bir süre önce yaptığım şu çikolatalı kurabiyelerimi de paylaşmak istedim. Bir yere ziyarete giderken kurabiye götürmek gerçekten çok şık bir fikir bunu da aklınızın bir köşesine yazın.

15 yorum:

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ellerine sağlık Nükhetciğim. Harika alternatifler sunmuşsun bizlere. Çok teşekkür ederim katılımın için.
Sevgiler kocaman,

nes-kafe dedi ki...

Çikolata ve topkeeek en sevdiklerim :) Ellerine sağlık nükhet.

Tulosh dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Tulosh dedi ki...

Nukhetciğim bu tariften kaç tane topkek elde ederiz diye soracaktım son anda gördüm tarifin altındaki yazılarında. Ellerine sağlık canım görüntüsü zaten anlatıyor lezzetini..

Adsız dedi ki...

Beyaz çikolata kıvrımları ile süslü olanlara aklım gitti !!!! Nefis görünüyor Nükhetçim..Ellerine sağlık

ayseyaman dedi ki...

Nükhetcim çikolatalı mud kekler, kubişler ne güzel görünüyor.
Bencede misafirliğe el emeği bişeyler götürmek, hazır almaktan çok daha güzel oluyor, karşı tarafa bence çok güzel bir jest yapmış oluyorsun..
Burada ben mest oldum vallahi jest oldum..:))
ellerine saglık canim
sevgilerle

NiNo dedi ki...

cok guzel olmus canim ellerine saglik
sagliklili mutlu huzurlu hayirli bir yeni yil dilerim
yeni yilda tum istekleriniz gercek olsun

sevgiler
nino

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Sana ve ailene 2008 yılı uğur, sağlık, huzur ve mutluluk getirsin. Mutlu yıllar dilerim.
Sevgiler..

Nukhet dedi ki...

Burcincim
Asil ben tesekkur ederim, boyle guzel bir etkinlige evsahipligi yaptigin, onca ugrasip cok guzel seyler hazirladigin icin. Sevgiler

Neslihancim
Ah su cikolata ve kekler olmasa zaten. Hem cok guzeller bu yuzden de dayanilmazlar, hem de bana hic iyi gelmiyorlar, kilo bakimindan yani. Sevgiler

Tulaycim
Yaparsan eger bana da yorumlarini birakmayi unutma. Opuyorum

Nukhet dedi ki...

Burcin

Dedim ya herkes ciceklileri pek begendi ama tuttu cikolata kivrimli olanlardan yedi. Opuyorum

Ooo Yaman Ayse
begenmene cok sevindim, ben de senin onumuzdeki etkinlik icin yaptigin modellemene bayildim soyleyeyim. Ama senin sayfandaki resimleri goremiyorum artik, flickr e koyuyorsun sen de bircoklari gibi ve onu da bu memleket blokluyor ya..

Tesekkurler nihancim. Sana da yeni yil da en guzel dilekler Dubaiden geliyor.Opuyorum

Sevgili Perihan

Sana da yeni yilin tum guzelliklerini diliyorum. Opuyorum. Sevgiler

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

mutlu yıllar diliyorum. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Yeni yılın sana ve sevdiklerine sağlık, mutluluk, neşe, başarı, bolca para, sevgi ve huzur getirmesini dilerim.Tüm dostların yeni yılı kutlu olsun...:))
Kucak dolusu sevgiler, öpücükler


www.yenitadlar.blogcu.com

Nukhet dedi ki...

Tesekkurler Asli
Ben de senin ve ailenin yeni yilini kutluyorum

Sevgili Nurcan

Bende de sana en guzel dilekler geliyor. Yeni yil eskisinden daha guzell gecsin. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba
keklerin altındaki kurbiyelerin tarifi yok mu acaba, ben mi göremedim. Etkinlik sayfasında kurabiyelerin fotoğrafı var ve çok güzel gözüküyor.
Sevgiler.
Aysel

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyorlar bu tarifi hemen denemekistiyorum ellerinize sağlık