08 Ağustos 2007

Hediye Paketi ve Çiçek Tarhı

Sıra geldi o kadar börek tarifinde sonra biraz da tatlılara, pastalara. Son günlerde aldığım yeni kitabın da etkisiyle yeni pastalar deneme merakım depreşti. Hemen farklı denemeler yapmak için mutfağa girmeliydim. Önce kocaman bir kek pişirdim 25 cm lik kare kalıbımda. Sonra onu dört küçük kareye böldüm, ikisini dondurucuya attım yeni maceralarda kullanmak üzere diğer ikisiyle ise bu yolculuğu tamamladım.
Kekin tarifini bu sefer yeni aldığım bu pasta dekorasyan kitabından kullandım. Kitapla ilgili detaya buradan ulaşabilirsiniz. Hoş bu linkte kitabın kapağı elimdekinden farklı ama içeriği aynı. Dekorasyon tekniklerinin detaylı ve resimlerle anlatıldığı bu kitaba bayıldım. Oldukça değişik çiçek yapım tekniklerini de aşama aşama anlatmiş. Eğer vakit bulur da denersem burada paylaşmayı düşünüyorum zamanla.
Keki ben daha büyük ölçülerde yaptım ama buraya ortalama 20 cm lik bir yuvarlak kalıp için yetecek miktarları koyuyorum.

165 gr tereyağ
300gr şeker
2 tatlı kaşığı vanilya
3 yumurta
65 gr kekun (kekununuz yoksa bunu da normal un kullanın ama içine kabartma tozuda ekleyin ayrıca)
200gr un
1 tatlıkaşığı karbonat
70 gr kakao
250 ml buttermilk
(Bu buttermik de ne derseniz Soframıza uğrayıp Halenin yazısına bir gözatın. Ben ondan aldığım tarife göre 250 ml yani 2 bardak ılık süte 3 tatlı kaşığı limon suyu katarak 10 dk beklettim ve kullandım)

Tereyağ, şeker ve vanilyayı elektrikli mikser ile koyu krema kıvamı alana kadar çırpın. Yumurtaları birer birer ekleyip her bir yumurta iyice karışana kadar çırpmaya devam edin. İlk yumurta gözden kaybolunca ikincisini kırın. Sonra elenmiş unu, karbonat ya da kabartma tozunu, kakaoyu ve buttermilk'i ekleyin.

İç kreması için ise hep bloglarda okuduğum ama bir türlü yapmadığım pastacı kremasını yaptım. Tarif olarak nedendir kendim de bilmiyorum usta Burcuların değil de Arman Kırım’ın Hürriyet gazetesindeki bu makalesinde vermiş olduğu ölçüleri kullandım. Hafif ve güzel bir krema oldu ama yumurta sarıları nedeniyle beyaz değilde sarı bir krema oldu.

2/3 bardak süt (150 ml)
1/2 bardak (100 ml) taze krema
3 1/2 çorba kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı beyaz un
4 tatlı kaşığı mısır nişastası
3 tane çok taze iri yumurtanın sarısı

Süt ile kremayı ve şekerin bir kaşığını bir tencere içinde üzeri kaymak bağlama noktasına gelene dek ısıtın. Bu arada un ve mısır nişastasını birlikte eleyin. Kalan şeker ile yumurta sarılarını birlikte iyice çırpın ve ardından un-nişasta karışımını çırparak buna ilave edin. Sonra, ısınmış süt-krema karışımının sadece üçte birini yavaşça bu karışıma dökerek bir yandan da devamlı olarak çırparak pütürsüz bir hale getirin. Ardından bu karşımı, geri kalan süt-krema karışımına çırparak boşaltın ve kısık ateş üzerinde devamlı olarak çırpmak suretiyle 3-4 dakika içinde koyu bir kıvama getirin. Tencereyi kenara alıp soğumaya bırakın ama arasıra karıştırarak kaymak tutmasını önleyin. İki pastanın da içi için frambuaz, şeftali ve damla çikolata kullandım. Pastacı kremasını sadece ara katlara sürdüm, katları da şeftali konservesinin suyuyla ıslattım. Şeftalinin bol olduğu bu mevsimde neden konservesini kullandın diyenlere bu memlekette Türkiyedeki gibi bol ve güzel olmadığını da hatırlatmalıyım.

İşe başladığımda birini kremalı birini şeker hamurlu ya da marzipanlı yapmak niyetindeysem de sonuçta iki kremalı pasta ve şeker hamurlu süslerle tamamlandı bu macera. İkisi için de farklı kremalar kullandım

Hediye paketim için aynen ganaj yapar gibi 100 ml oldukça ısınmış taze kremanın içine 150 gr kadar çikolatayı parçalayıp koydum ve erittim. Ayrı bir yerde de 150 gr mascarpone peynirimi mikserle çırpıp çikolatalı karışıma karıştırdım bu aşamadan sonra hep kaşık kullandım mikser değil. Dolapta biraz bekletip pastamın üzerini kapladım. Bir saat daha kaplanmış pastayı dolapta bekletip çıkardım ve kalan kremayı da üzerine sıvadım. Bir gün dolapta bekletip çikolatalı kreması iyine donunca üzerine ilk defa denediim kurdeleli süsleri yaptım. Hediye paketi yapmak bana çok zevkli geldi, denemeyenlere tavsiye ederim.

Bu sevimli pembe çiçeklerden oluşan pastanın kreması ise benim Tuloshtan aldığım onunda Gelincik Burcu'dan aldığı krema oldu. Bir bardak hindistan cevizi sütü ile 2 pk krem şantiyi çırptım ben içine duramadım pakette kalan 100 gr mascarpone peynirini de ekledim. Çok leziz oldu ama keşke unutmasaydım da içine tartar da katsaydım o zaman daha sert ve süslenmesi kolay bir krema elde ederdim.

Kremanın birazına pembe katıp üst süslemisini yaptım. Sonra da Ezgi’nin illa da yalancı doğum günü kutlamak istemesi üzerine onunla beraber bu küçük çiçekleri yaptık ve pastamıza yerleştirdik. İyiki de yapmişiz hem daha sevimli oldu hem de o da bizzat işin içinde yer aldığından çok mutlu oldu.

34 yorum:

Adsız dedi ki...

Nükhetcimmm , neler yaptın sen yine böyle..Şu hediye paketi beni baştan çıkardı..İlk fırsatta bu tarz bir dekorasyon denemem şart oldu.

Birde nacizane bir fikir beyan etmek isterim ; tek postta birden fazla tarif verdiğin zaman karışık duruyor..En azından ben karıştırıyorum :)

Bide bişi rica edicem ; şeker hamurlu yada kremalı pastalarda en çok ve güvenerek kullandığın içi kremanın tarifini bana gönderebilir misin mail olarak ?

burcin.atmaca@gmail.com

Bol bolll öpüjüklerrrr

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Merhaba Nukhetcim, pembe çiçekli pastana bayıldımmmm, ne kadar cici olmuş. Bu arada dün tesadüfen defne kuzusu isimli bebeğinin blogunu başından sonuna kadar gezdim, doğum resimlerinden küçük Defnenin resimlerine kadar baktım. Maaşallah çok tatlı Allah nazarlardan saklasın. Sevgiler.

Tulosh dedi ki...

Nukhetciğim ikiside o kadar şirin olmuşki bayıldım. Renkler olsun süsleme olsun herşey mükemmel. Ne güzel senin kızlara her hafta doğumgünü :)

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Hediye paketi çok şık, pembeli pasta çok zarif... Ellerinize sağlık ikisine de bayıldım :))
Sevgiler...

aylin dedi ki...

nükhetciğim,
eline sağlık, ikisi de çokkk güzel olmuş.
sevgiler,

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ay Nükhet bayıldım ben bu pastalara. Muhteşem bir dönüş yaptın yani uzun bir aradan sonra. Buttecream li olan gel beni ye diye nasıl bağırıyor anlatamam. Hediye paketin ise çok muntazam olmuş. Kahverengi ve mavi uyumuna bayılırım her zaman. Şeker hamuruyla oynamak istedi canım şimdi bak.
O becerikli ellerin dert görmesin.
Sevgiler,

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Nükhet
öncelikle ellerine saglık canım, pastalarına gıpta ile bakıyorum. İkiside nefis olmuşlar ama ben tarifini tam olarak anlayamadım canım.
Senin tarifin yagli kek grubuna giriyor her ne kadar pandispanya arayisinda olsam da bu kekinde çok ilgimi çekti. Denemek isterim.
Sana bazı sorularım olacak, umarım benı yanlıs anlamazsın ve kusura bakmassın. :)
soru1: Anladığım kadarıyla bir tarifle 1 kek yaptın ve onu 4 küçük kareye böldün. 2si buzlukta 2si de sayfanda. Bunların boyutları resimde cok büyük görünüyor ama sanırım bir kenarı yaklasık 12 cm. Merak ettiğim pastalarını kac kata ayırdığın? Her iki pastanda da aynı sayıda kat mi var?
soru2: 65 gr kekunu yerine un kullanabilirsiniz demissin, içine kabartma tozu ekleyerek. Ne kadar kabartma tozu ekleyelim?
soru3: Buttermilk ile karbonat kullanilir diye biliyordum ama siz kabartma tozu kullanmissiniz.
Toplam ne kadar kabartma tozu kullandiniz?
Inanin kafam corba gibi oldu, keklerinizin ikiside cok güzel görünüyor. Begenmesen tarifinizi incelemezdim. Umarım beni yanlıs anlamazsınız gercekten kek yapmayı ögrenmek istiyorum. Kekin kimyasını merak ediyorum. :) Nedir onu kabarttan, nedir çökelten bilmek istiyorum falan. :)
Sımdıden tesekkürler canim.
Ben de sizi linklerime ekliyorum.
sevgılerle

Nukhet dedi ki...

Burcin
Gercekten de hediye paketi yapmak zevkliymis, ben de bir iki model daha deneyecegim bundan sonra.

Ya evet biraz karisik gibi gorunsede iki pastanin da tarifi en son iki paragraftaki dis krema tarifine kadar tipatip ayni. Sadece dislarina surdugum kremalar farkli. Ben de cok sevmiyor ayni postta iki tarif ama bu kadar ayni olunca ayirmak istemedim.
En sevdigim krema da bu tarifte cikolatali kremam. Ille de mascarpone peyniri ile yaptigim, Normal de peynir miktarini daha cok tutuyorum. Bir firsat buldugumda mail atarim sana detaylica

Nukhet dedi ki...

Sagol Pembeli, cicekli pasta tamamen buyuk kizimin zevklerine gore dizayn edildi, kucuk kuzum ise gercekten tatlidir tam da ablasi gibi, hani karga ve yavrusu misali. Sevgiler

Tesekkurler Tulaycim, dedigim gibi beyaz olan da senin de katkin var. Sevgiler

Nukhet dedi ki...

Sevgili Burcu ve Aylin
Tesekkurler ziyaretiniz ve yorumlariniz icin Sevgiler

Bir heves giriver mutfaga Burcin, kimbilir ne guzel pastalar cikar oradan, ustelik bir de harika resimlerini cekersin sen. Sagol o guzel motive edici yorumun icin. Opuyorum

Unknown dedi ki...

Nükhetçiğim ellerine sağlık 2 pastada harika görünüyor 2. pastanın zerafetine bayıldım ayrıca. Bendede bu kitapdan var bu tarifide denemeyi düşünüyordum. Lezzet ve yumuşaklık olarak nasıl sence? Modellemeyede uygun bir modelmi? Ayrıca sen 25 cm'lik kalıpda bu tarifi ne kadar arttırdın. Yumurta sayısını söylesen yeter. Birde yandaki linklerde benim blogumun adında f harfi fazladan olmuş ne zamandır söyleyeceğim unutuyorum hep. Öpüyorum. Sevgiler..

Nukhet dedi ki...

Sevgili Ayse
Oncelikle hosgeldin ve guzel yorumlarin icin tesekkurler. Yalnis anlamak ne demek bilakis tariflerle ilgili sorularin olmasi bunlari bosuna yazmadigimi gosteriyor bana.
Evet genelde iki turlu pandispanya var, bunlardan yagsiz olaninda cok yumurta kullaniliyor, kabarmasi bununla saglaniyor.Bu grupta Emel Basdoganin cikolatali pandispanya tarifi harika ama birebir uygulamak sartiyla. Eger elinde tarifi yoksa http://aksammenusu.blogspot.com/2007/03/defnoun-doum-gn-pastasi.html linkindeki posttan alabilirsin. Diger grupta yag kullanilarak yapilan ki bu pastanin keki gibi. Ben denemelerimde farkli tarifler kullanip buraya yaziyorum ki belki bir gun bir muhtesem ve farkli bir sey daha yazalarim diye. Yaptiklarimin hepsi guzel ve birbirine yakin tarifler zaten. Bu da bir cok tarife gore yag miktari daha az ve bana hafif geldi.
Gelelim keki yapisima ben kitaptan 25 cm lik kare kalibima uygun olan miktarlarda pisirdim ama burada yaygin olarak kullanilan ortalama buyuklukte 18 cmlik kalip tarifi verdim. keki pisirdikten sonra dorde boldum ve dedigin gibi 12-13 cm lik kareler elde ettim. Bu karelerden kullanacagim her birini 3 kata kestim. Yani pastam uc katli. Ustune krema falan geldikten sonrada 15 cm lik bir pasta gibi oldu. Ve rahatlikla 4-6 kisiye yetecek miktarda.

Kekun yerine devletsahin bir yazisinda okudugum gibi 1 bardak una iki tatli kasigi kabartma tozu gerekiyormus. Burada tarifte bahsi gecen kekun (self raising flour) rahatlikla bulundugu icin ben bunu kullandim. Ama sanirim Devletsahta bu olcuyu Women weekly dergisinden almis.
Aslinda simdi sen konuya dikkatimi cekince baktim da emin degilim karbonat mi kabartma tozumu kullandigimdan, cunku ev de ikiside var. Genelde keklerde kabartma tozu tercih ettigim icin oyle yazdim ne yaptigimi dusunmeden. Ustelik ilk defa buttermilk kullandim bilmiyordum buttermilk kullanilan yerde karbonat kullanilmasi gerektigini. En iyisi tarifte ben kabartma tozu kullandim ibaresini kaldirayim. Miktari ise tarifte denildigi kadar koymusumdur eger kabartma tozu kullandiysam da.
Kekle ilgili baska ipucu gerekirse klasik olacak ama uzun sure kapagini acmamak cok onemli. Bir de yagsiz keklerde ozellikle malzemelerin karistirilma sirasi coook onemli. Umarim bir sey atlamamisimdir. Hala kafana takilan bir seyler varsa lutfen yazmaya cekinme. Sevgiler

Nukhet dedi ki...

Selda
hemen linki duzeltiyorum simdi. Tarif kitapta 5 yumurtali olan tarif cikolatali kek tarifi. Kek guzel olduben begendim, pastalara gayet uygun. Ama bence mesela benim yaptigim 25cm kare kalip icin olan malzeme kalibima fazla geldi. Ben gene de ayne tum karisi kaliba koydum, cok kabardi ama kalip bayagi doluydu zaten o yuzden kalip derinligi el verdigince kenarlardan cok fazla ortadan kabardi. Ortasini bayagi trasladim. Biraz daha buyuk bir kalipta bu malzme daha esit kabarirdi gibi geliyor. Guzel sozlerin icinde tesekkurler. Sevgiler

lezzetlilerim dedi ki...

MERHABALAR NÜKHET HANIM SİTENİZİ YENİ GÖRDÜM ÇOK CİCİ HERŞEY. PASTALARINIZ İSE HARİKA GÖRÜNÜYOR.ELLERİNİZE SAĞLIK. BANADA BEKLERİM SEVGİLER

Didem Akben dedi ki...

Nukhetcim, blogunu ilk keşfettiğimde bol bol şeker hamurlu pastalarla aklımda kalmıştın. Şimdi tekrar görünce pastalarını, yaptığın pastaları izlemeyi özlediğimi farkettim.İkisi de muhteşem görünüyor. Hediye paketinin renklerinin uyumuna bayıldım. Ellerine sağlık.

fidaneli dedi ki...

slmlarr..pastalarınız cok hos.. ellerınıze sağlık
sevgıler
fıdan

Adsız dedi ki...

harikaa gorunuyor, ellerine saglik gecen gun Sekerli hamur denemesi yapayim dedim pek birseye benzetemedim ve sonradn vazgectim :) sanirim birisinden gorup denesem cok iyi olacak..

Senin pasta super goruntu vermis, modern bir pasta tekrardan ellerine saglik canim..

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Nükhet
anlayışın ve açıklayıcı cevabın için çok teşekkürler.
Edindiğim bilgiler oldukça işime yarar, Emel hanımın tarifine de bakacagım, link için teşekkürler.
Siz kremadaki tartardan bahsedince aklıma geldi, bazı pandispanyaların içinede tartar koyuyorlar, sanırım onunda işlevi yumurta köpüklerini kek pişerken sertleştirip sönmesini engellemek. Asitli asitli buda sanırım baska bir püf nokrası! :)Bilmediğim daha neler vardır kimbilir!

"Beni bu güzel havalar mahvetti" der Orhan Veli, bende " beni bu güzel pastaların kek tarifleri mahvetti" diyorum.:)he he!

Sevgilerle:)

Nukhet dedi ki...

Sevgili Azize
Seni ziyarete geldim ve orada da yazdigim gibi biz resmen pisti olmusuz. Benzer pastalari yapmisiz ne hos. Ziyaretin icin tesekkurler. Sevgiler

Didemcim
nazik sozlerin icin sagol, sen benim pastalarimi ben de senin kurabiyelerini seviyorum ne guzel. Sevgiler

Nukhet dedi ki...

Sevgili Fidan
Tesekkur ederim ziyaretin ve guzel sozlerin icin. Sevgiler

Sevgili Hale
Vallahi bu pastada senin de tuzun var buttermilk tarifinle. Simdi ilk seferinde olmadiysa da seker hamurun varsa merakin vazgecme. Belki kullandigin tarif hos degiuldi. Hanimiste bir suru tarif var bir dene. Bir de istersen once hazir seker hamuruyla tanis begenecekmisin bakalim. Sevgiler

Nukhet dedi ki...

Aysecim

EVet tartari bol yumurtalai yagsiz kek tariflerinde kullaniyorum bende. Ornegin EMel hanimin tarifinde. yumurta beyazlarini cirparken bir cimdikte tartar koyuyorum, ama inan bilmiyorum tam olcusu omudur diye. Simdisen bu kadar bilgiden sonra kendine bir pandispanya yaparsin, ustunude daha once kursta yaptigin gibi bir guzel krema ile suslersin. Mesela siz o kursta kremayi nasil yaptiniz, nasil oyle sert krema elde ediyorsunuz? Ben de onun bilmiyorum? Sevgiler

etki alanı dedi ki...

Nukhet Han�m
Resimler �ok i�tah a�c�.Ke�ke mutfa�n tatl� k�sm�na ilgi duysayd�m.Hemen yapard�m.Ama b�reklerinizi �ocuklar�m i�in deneyece�im.K�z�m hemen pastan�zdan yapmak istiyor.Kursa kat�lm�t�.�imdi blok blok dola��p tarif topluyor.Hemen uygulayaca�n� s�yl�yor.
Blo�unuzu �ok be�endim.S�k s�k ziyaret edece�im.
Sevgiyle kal�n.
T�t�

Adsız dedi ki...

Merhaba Nükhet,
Pastaların dekorasyonu herzamanki gibi harika olmuş.. Buradan görebildiğim kadarıyla da gayet leziz duruyor :) Ellerine sağlık.. Sevgiler

butterfly dedi ki...

Nükhetcim sayfanı açtım ve yine karşıma iki şaheser çıktı:). Abartmıyorum, gerçekten de yemek yapmayı sevip sanata dönüştürdüğün yaptıklarından belli oluyor.
Hediye paketi pasta sanki gerçek hediye paketi gibi, fiyonkların formu çok düzgün, seçtiğin renkler harika.
Ben de şeker hamurlu pasta denemek istiyorum ama daha henüz yeterli cesareti toplayamadım, sanırım senin pastaları bir süre daha gözlemlemeliyim:).
Ellerine sağlık canım. Sevgiler, öpücükler...
aslı

Damak Tadı dedi ki...

Nükhet'ciğim hayran hayran bakakaldım canım.Hediye paketinin görüntüsü sahici gibi duruyor adeta.O renk uyumu ise ne kadar yerinde olmuş.Diğeri ise o da başka bir eser gibi..))Ne denir ki sana canım,ellerine sağlık demekten başka.))HARİKASIN,HARİKASIN,HARİKASIN''

Sevgilerle.

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Bu mübarek günde dilerim hepimizin duaları kabul olsun. İyi kandiller dilerim.
Sevgiler…

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Pastalar harika zaten herzamanki gibi ama pembeli pastanın kesilmiş halini görünce pek üzüldüm. Hiç kesmeye kıyılamazmış gibi duruyordu halbuki :(

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık,çok güzel görünüyorlar...Selamlar.....

Hülya dedi ki...

Çok çok güzel olmuş herbiri.İşçilik süper.Ellerine sağlık...Çok net,düzgün bir iş çıkarmışsın yine ve çok açıklayıcı.Öğretici...
Tulosh'dan aldığın o krema varya Nükhet'ciğim orjini Gelincik değil Pastacı benim bildiğim kadarıyla....Pastacı da görmüştüm ben.
Düzeltmek istedim...
Sevgiler...

Nukhet dedi ki...

Sevgili Perihan
Ziyaretin icin tesekkurler. Sevgiler

Esraaa
Uzulme pastanin kesildigine, vallahi buyuk bir zevkle kesip yedik biz. Opuyorum.

Nukhet dedi ki...

Sevgili Tulay
Gelmekle ne iyi ettiniz. Biraz once ben de sizin yazinizi okudum, aman diyeyim siz gene mutfaktan uzak durun ne olur ne olmaz. Sevgiler

Tesekkur ederim Ebru.
Senin gibi bir ustanin bunlari soylemesi nasil onemli bir bilsen. Sevgiler

Asliii
Ay neguzel seyler yazmissin oyle, vallahi yanaklarim kizardi. Tesekkurler.

Nukhet dedi ki...

Sevgili Gul

Ne guzel seyler soylemisin sen de. Sen de harikasin mutfakta. Sevgiler

Tesekkurle Oya. Gene gel olur mu?
Hulyacim
Ben cok sevdim bu hediye paketi isini. Daha degisiklerini de denemek istiyorum. Bu arada evet biliyorum aslinda kremanin Burcunun kremasi oldugunu. Ama ben Tulostan aldim diye onun linkini verdim, o nasilsa Burcuya refere etmis. Ama gene de asil sahibini de anmak gerek degil mi? OOnu da ekleyeyim hemen. Sevgiler.

Yaren dedi ki...

Merhaba,
Pastalar cok güzel gözüküyor.Cok da güzel dekor etmisin,ellerine saglik.Ama ben o pembe pastanin tadini cok merak ettim:)
Birde sorum var,pastanin üstünü ve kenarlarini nasil tam düz yapiyorsun?Benimki tam düz olmuyorda.

Nukhet dedi ki...

Sevgili Yaren

Tadi da gayet guzel di ve afiyetle yedik diyebilirim. Pastayi guzel sivamak icin kremanin biraz kivamli olmasi gerekiyoor. Bir de elinde uzun metal spatulalardan ve doner tablan varsa isin kolaylasiyor. Ama gene de pastanedekiler kadar duz degil ama onlarinda o kadar profesyonellikleri var. Ziyaretin icin tesekkurler. Sevgiler