14 Mart 2007

Kitap Gecesi

Henüz iki gün önce pasta yapmak için bir bahane daha buldum kendime. Bizim burada DubaideTürk hanımlarının oluşturduğu bir mail grubumuz var, Dubai’nin sultanları ya da orıjinal ismiyle Sultans Of Dubai. Maillerle buradaki yaşamla ilgili tecrübeleri paylaşmanın yanında bir takım organizasyonlarda yapıyor ülkemizden bu kadar ayrı yaşarken aynı kültürü paylaştığımız bu insanlarla bir arada olmanın güzelliğini yaşıyoruz. İşte Kitap Gecemizde bu organizasyonlarımızdan biri. Ayda bir kez önceden belirlediğimiz bir kitapla ilgli konuşmak üzere, oldukça arabik bir ortamda bir cafenin terasında, sedirlerimize oturuyoruz mum ışıklarıyla bezenmiş otağımızın altına ve evle ilgili tüm sorumlulukları geri de bırakarak kendimizle başbaşa olmanın, dostların arasında olmanın keyfini yaşıyoruz. Bu ay üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz bu kitap gecesine bir kitap formunda pastayla katılmak fikri gecenin anlam ve önemine uyar diye düşündüm ben de. Kitabın üstüne ne yazacağıma gelince de birden Sevgili Pinomino’nun grubumuz için hazırlamış olduğu şu yandaki güzeller güzeli resim düşüverdi aklıma. Normalde öylesi güzellikteki bir resmi çizemem mümkün olamaz, üstüne üstlük bir pastanın üstüne yapmam tamamen imkansız olsa da olduğu kadar deyip denemeye karar verdim. Öylesine zevkle çalıştım ki anlatamam. Sonuçta hem anlamlı, hem eğlenceli hem de hafif bir lezzet çıktı ortaya. İşte bu geceden bir kaç şeyi paylaşmak istiyorum yine de.

*Kekimizin bu sefer farklı olması için Allison Wilkinson’un Fantastic Party Cakes isimli kitabında Sponge Kek tarifini uyguladım.

25 cm lik kalıp için
250 gr tereyağ
250 gr şeker
5 yumurta
250 gr kek un
125 gr un
2 lemon kabuğu rendesi (ben portakal kullandım)
2 tbsp limon suyu (portakal)

Şeker ve yağı krema kıvamına gelene kadar çırpın . Yumurtaları da 1 yemek kaşığı unla ayrı bir yerde çırpın. Unu eleyerek ortasını açın ve limon suyu ve rendesini ekleyin. Şekerli yağı, yumurtaları ve unu karıştırın (ben bir pk te kabartma tozu koydum.)Karışımı 170 derce de pişirin.
* Keki dikdörtgen büyük bir kalıba yaptığımdan mı yoksa fazla kabarmamasından mı nispeten ince bir kek oldu o yüzden bir tane de annaemim pratik pandispanya tarifinden pişirdim. 4 yumurta, 4 kahve fincanı şeker, 4 kahve fincanı unu iyice çırptım ve içine bu sefer limon suyu ve rendesi koydum.
* Bir gün önce levye aldığım için iki kekide kolaylıkla iki parçaya ayırdım. İkinci kekin sadece bir katını arada kullandım diğer katını başka bir işte kullanmak için ayırdım.
* Krema olarak 1 pk süt kremasını pudra şekeri ile çırpıp birazda pembe boya ekleyip hazırladım. Bir tane de üstü için beyaz olarak yaptım.
* Çilekleri doğrayıp üzerine biraz pudra şekeri serpip beklettim
* Kek katlarına kayısılı glazur bir diğerine de soğuk süt sürdüm.
* Araları krema ve çilekle kapladım, kitap formuna uysun diye iki kenar ortalara iç malzemeyi ve kremayı hafif bombe yapacak şekilde yerleştirdim.
* En üstye koyduğum keki de ordan bölerek biraz ortasının çökmesini sağladım. Oldukça kitap formuna yaklaştım.
* Çikolatalı pasta grubundan bir arkadaşın önerisi üzerine şaker hamurunu açacağım yeri margarin kağıdı ile yağladım, merdaneye mısır nişastası sürdüm ve harika bir şekilde açıp yerleştirdim. Bu güne kadar tezgaha tüm pudra şekerine rağmen yapışması çok büyük sıkıntıydı benim için. Ortaya kitap ayıracı yapacağım için hamuru iki parçada açtım.
* Hamurun izin verdiği ölçüde kenarlara sayfa efekti için çizikler attım ama kremalı bir pasta olsaydı çok daha güzel bir görünüm elde edilebilirdi bu açıdan.
* Sonra da biraz hamur, biraz kendi yaptığım royal icing, biraz hazır tüp icing ile üst süslemeleri yaptım.
* Saat gece dördü gösterirken sabah işe gideceğim aklıma geldiyse de gidip mutlu mesut yattım.
* Biz yedik, beğendik, eğlendik. Darısı sizlerin başına.

27 yorum:

ipek dedi ki...

Coştun Nükhet coştuuunn.. Süper bir pasta bu. Pasta işinden çok keyif aldığın o kadar belli oluyor ki bu güzel pastalardan.Harika işler çıkartıyorsun, devam arkadaşım.
Sevgiler
ipek

Nukhet dedi ki...

canim

o guzel yorum senin guzelliginden de evet gercekten de keyif aliyorum. Hatta esim bir turlu anliyamiyor bunun nasil bir keyif oldugunu gece gec saatlere kadar ertesi gun uykusuz gezecegimi bile bile bunlarla ugrasmami delilik olarak nitelendiriyor. Ama sanirim ben mutlu oda mutlu. Aman hadi seni de biliyoruz kimbilir bir sonraki yapacagin sey seninde ne guzel olur. Opuyorum.

Hülya dedi ki...

Ellerine sağlık çok güzel.Üstelik çok da şirin.Ben bu tür çocuksu ruh taşıyan pastalar büyüklere bile olsa bayılıyorum.Çok çok beğendim.Kaç kişilik bir pastaydı bu Nükhet'ciğim...40 kişilik sanki...Tekrar ellerine sağlık.
Başarılar...

pinomino dedi ki...

Nükhetcim:))ellerine sağlık..ilk defa desenlerim bir pastada hayat buldu:)) çok güzel olmuş:)hepinize afiyet şeker olsun:))
sevgilerr:)

pinomino dedi ki...

Nükhetcim:))ellerine sağlık..ilk defa desenlerim bir pastada hayat buldu:)) çok güzel olmuş:)hepinize afiyet şeker olsun:))
sevgilerr:)

hatice dedi ki...

Sevgili Nükhet,
bu inanılmaz pastalarına ne diyeceğimi bilemiyorum çok güzel pastalar ellerine sağlık , pasta yaptığım zaman en zorlandığım keki kesmek bir çok yöntem denedim , levyeyi ilk defa duydum umarım bulabilirim...sevgiler..

zinnur dedi ki...

Pek guzel olmus, ellerine saglik.

Yemekbahane dedi ki...

Nükhet merhaba,

Ne iyi etmişsin de gelmişsin bloğuma..Ellerine sağlık, pasta çok güzel gözüküyor.İyi dileklerin için çok teşekkür ediyorum bu arada..

Sevgilerimle,
Müge

Tulosh dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Tulosh dedi ki...

Nukhetciğim maşallah diyorum çok güzel ilerliyosun pastalarında canım. Kısa sürede böyle olunca yakın zaman sonra neler neler yaparsın düşünemiyorum seni, ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Nükhet'ciğim,
Bence sen kendini aşıp emin adımlarla ilerliyorsun pastacılık konusunda tatlım..TEBRİKLER!!
Ellerine sağlık canım,tek kelime ile harikasıııın..


Sevgilerimle..Gül/d.tadı

Aybike Ceylan dedi ki...

Nukhet'cim,
Cok guzel olmus ellerinize saglik. Ne de guzel vakit gecirmissiniz, ben de oradaymisim gibi sevindim.:))
Sevgiler

Tuba dedi ki...

Nukhet'cigim, bayagi bayagi pasta uzmani oldun sen. Hangisine bakacagimi, hangisinin tarifini yazacagimi sasirdim valla. Ellerine saglik.
Gecikmis de olsa, sevgili Defne'nin dogum gununu kutluyor, mutlu bir omur diliyorum, sevgilerle

*Ra dedi ki...

Nükhetciğim sen bu işi iyice ilerlettin canım. Bravo valla. Ben de pasta için bahane ariyorum canım. Lakin çıkmıyor karşıma. Ayy benim de canım pasta yapmak istedi şimdi. Sana da sitemde küçük bir süprizim olacak canım.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba Nükhet yine pastalar şahane eline sağlık gerçekten mükemmel görünüyor tebrik ederim görüşmek dileğiyle sevgiler.
www.pastacikiz.com

Nezaket dedi ki...

Sultans of Dubai fikri harika, pasta harika ellerine saglik. Seker hamurunu artik cok iyi kullaniyorsun, tebrikler...

yemek dedi ki...

Çok güzel olmuş, ellerine sağlık. Ne kadar becerikli hanımlarsınız, her sayfada birbirinden güzel pastalar.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

ya harika bir pasta olmuş bu.eline sağlık..dubaide türk hanımların gecesi de ilginç geldi doğrusu..ben de orada olmak bu buz gibi akşamda oranın sıcaklığını yaşamak isterdim..ben sadece tatil için bir haftalğına geldigimden dubai benim için büyülü bir şehir olarak hala aklımda..hepinize selamlar..

Adsız dedi ki...

Merhaba Nükhetcim,
Sultans of Dubai fikrine bayıldım ve orda olmak istedim, pastaya bayıldım ellerine sağlık harika olmuş çilekli çilekli ımhhhhh veee sevgili Pino'nun herzamanki gibi muhteşem olan çizimine bayıldım. Sabah sabah içim açıldı sayfanda.
Sevgiler,

http://bakinnepisirdim.blogcu.com/

nilay dedi ki...

Nükhet'çim ;
tablo gibi olmuş pastan :) kıvırdın sen bu pasta işini arkadaşım...ellerine sağlık

sevgilerimle

Nukhet dedi ki...

Hulyacim
Sanirim benimde cocuksu ruhum duruyor aynen, renkli cizgiler tam benim tarzim. Pasta neredyse 30-40 kisilik oldu. Eger 2 parcada kaplamasaydim seker hamurunu becerebilirmiydim bilmem. tesekkurler
Pinocum
desenlerin oylesine sirin ki nerede olsa cok guzel duruyorlar. Yeniden ellerine saglik

Sevgili Hatice
Samimiyetle yazdiklarina cok tesekkuler. ben de levyeyi bu ise merak salinca bloglardan ogrendim galiba metrolarda falan oluyormus. Ama iple de kesebilirsin. Once kekin cevresine bicala kesik at ipin girecegi kadar sonra da iple kes. O da rahat oluyor. Sevgiler

Nukhet dedi ki...

Sevgili Zinnur
cok naziksin sagol ziyaretin icin. Sevgiler

Muge
sen de hos geldin buraya, yemek bahane gercekten de onemliolan burada yasananlar
Sevgiler

Tulayyy
Biliyorsun ki sen cearetlendirdin beni bunda senin payin cook buyuk. Opuyorum

Nukhet dedi ki...

Sevgili Gul
Sizleri gorup bu ise ozenmemek mumkun mu? Ben de seni takipteyim canim. Opuyorum

Tatli Aybike

Senin bizim icin sevinmeni aynen hissettim yazindan, sicacik.

Ah Tuba

Ne guzel sozler bunlar. Zevkle yapilan hersey guzeldir zaten. Guzel dileklerin icin kocaman tesekkurler.

Nukhet dedi ki...

Rabiacim

Iyi dusun bulursun illaki bir bahane pasta icin. Sagol tespitlerin icin. Suprizinide gordum, dur ilk firsatta yazacagimm. Optum

Tebriklerini mahcubiyetle kabul ediyorum pastaci kiz. Sevgiler

Nezaket
Sen ne zaman kullanicaksin seker hamurunu merakla bekliyorum. Bu arada boregin cokilgilimi cekti ama yazamadim bir turlu. ellerine saglik.. sevgiler

Nukhet dedi ki...

Cok tesekkurler Lavantin. Sevgiler

Suheylacim
o atmosferi yasamani isterdim dogrusu. Arap memleketinde turkhanimlar bir arada. Cokhostu. Bir daha gelirsen buralara seni misafir etmekten buyuk mutluluk duyarim unutma sakin.

Burcin
Oh sabahki keyfine ir parca katkim olduysa ne hos. Guzel yorumun icin cok sagol.
Ne guzel bir benzetme buNilay. O senin yuce gonullulugun. tesekkurler. Sevgiler

butterfly dedi ki...

Nükhetcim pastaları zevkle yaptığın görüntülerinin güzelliğinden belli:). Ben de senin tariflerini büyük merak ve beğeniyle takip ediyorum her zaman.
Ellerine sağlık canım, sevgilerimle...
aslı

Adsız dedi ki...

Nukhet,
HA Rİ KA
Yanarım yanarım o pastanın olduğu kitap gecemizi kaçırdığıma yanarım...

Yonca
'yanık'

4 Yapraklı Yonca
www.anneyiz.biz