27 Aralık 2006

Zencefilli Kurabiye

Yılbaşı yaklaştığından beri burada da marketler noel pastaları, yılbaşı kurabiyeleri ile dolup taşıyor. Bir de çeşit çeşit gingerbreadman lar raflardan bize türlü şekillerde süslenmiş bakıyorlar. Tabi bu gingerbreadman olayı sadece marketlerde değil bizim evde Ezgi'nin faaliyetlerinde de başrolde. Okuldaki tüm aktiviteler de bu yönde. Ben de blogları gezdikçe yapılan o güzelim kurabiye tariflerini gördükçe aşka geldim elbette. Ama olmalıydı zencefilli kurabiye ille de (Hay Allahım bu kafiye olayı da nerden takıldı bana anlamadım). Hatta acemi aşçı bir yazısında zencefilli kurabiye yapığından bahsetmişti tabi hemen tarif istemeler derken ulaştım Hanife'ye. Hemen gittim aldım malzemeleri de heyhat bulmadım hiç bir yerde şu meşhur gingerman'nin kalıbını. Ben de onu günlerce aramaya yetecek sabır olmadığı için de bir gece Ezgi'yle beraber nutellanın kapağını kullanarak yapıverdik garip ama bir o kadar lezzetli toparlak zencefilli kurabiyeleri.
Tariften önce söylemek isteğim bir iki şey var. Sağolsun Hanife tarifinin orjinalinin adresini de yazmış. Böylece ben de buradaki markette gerekli olan malzemeleri daha rahat buldum. Örneğin molasesses denen pekmezimsi şeyi ben burada bulduğum için onu kullandım. Ama siz bulamazsanız aynen Hafinenin önerisi doğrultusunda pekmez kullanırsız. Bir de ben kap olarak bir çay fincanı kullandım.

- 1/2 kap tereyağ
-1/2 kap şeker
- 1/2 kap pekmez ya da molasses
- 1 yumurta sarısı
- 2 kap elenmis un-
-1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1/2 tatlı kaşığı karbonat
- 1/2 tatlı kaşığı- 1/2 tatlıkaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı zencefil- 1 tatlı kaşığı karanfil tozu
- 1/2 tatlı kaşığı toz hint cevizi yani muscat

Şeker haricindeki tüm kuru malzemeleri karıştırın. Tereyağ ve şekeri krema kıvamına gelene dek çırpın. Pekmez ve yumurta sarısını ekleyin. Kuru karışımı da ekleyip hamuru yoğurun. Buzdolabında en az 1 saat dinlendirin. Fırınınızı 175 C ye ayarlayın. Hafif unlanmış tezgahta hamuru yarım santim kalınlığında açın ve kalıplarla (yoksa benim gibi nutella kapağıyla ) şekillendirin. Yağlanmamış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. 10 dk kadar pişirin sıklıla kontrol edin 10 dk geçmesin. Pişen kurabiyeleri ızgara telin üzerinde soğutun. Soğuduktan sonra da eğer benim gibi değil de marifetli iseniz üzerini süsleyiniz.

Ben aynen burada anlatıldığı gibi isminin glazur olduğunu öğrendiğim bu renkli boyaları yaptım. Yalnız toz gıda boyası değilde küçük şişelerde sıvı gıda boyası bulduğum için sütle değil direkt boyayla hazırladım. Hem renklerim kısıtlı olduğu, hem ekipmanımın azlığı, hem de renklendirme işlemini gecenin birinde çok uykulu yaptığımdan dolayı aman bitiversin diye ancak bunlar çıktı ortaya.Hoş ve eğlenceli bir geceydi. En kısa sürede düzgün kalıplarla yeniden denenecekler. Aaa unutmadan sevimli gingerbreadman süslemesi görmek istiyorsanız buraya da uğrayın.

9 yorum:

tugce:-) dedi ki...

bu zencefilli kurabiyelerin kokusu ve ağızda bıraktığı acı-tatlı arası baharatlı tada bayılırım. şimdi aklıma getirdin bak :)
eline sağlık...

Adsız dedi ki...

merhaba blogunuzu gördüm çok ama çok beğendim ne hoş şeyler yapmıssınız elinizesağlık.bu arada haklısınız herkes bu ara zencefilli kurabiye yapıyor sanırım ben de yaptım tabi ki...bu arada Dubai de mi yaşıyorsunuz?2003 te bir haftalğına gezme imkanına sahip olup çok beğendiğimb bir şehir.. ama yaşam nasıl bilemem tabi..görüşmek üzere..mutlu yıllar hayırlı bayramlar..selamlar..

nilay dedi ki...

ellerine sağlık nükhet :)
kurabiyeleri çok seviyorum...süslemeler de hoş olmuş...bende de zencefilli amerikan kurabiyesi tarifi vardı...bakmak istersen ; http://cafesardunya.blogspot.com/2006/12/amerikan-kurabiyesi-american-cookies.html
bu şekilde de lezzetli oluyor...zencefilin kokusuna bayılıyorum keklerde kurabiyelerde :)

sevgiler

butterfly dedi ki...

NÜKHETCİM
BAYRAMIN KUTLU OLSUN.
YENİ YILDA SAĞLIK, MUTLULUK VE HUZUR HEP SENİNLE OLSUN:)).

Sevgiler..
aslı

Adsız dedi ki...

merhaba,
zencefilli kurabiyeleriniz pek güzel görünüyor. ben de dün gece iş arkadaşlarıma yılbaşı hediyesi olarak vermek üzere bi parti pişirdim. bu arada, her gün girip kontrol ettiğim yemek bloglarında (giderek sayıları artıyor, 30 filan oldular) durmadan değişik kurabiye tarifleri görmekten dengem bozuldu :) derken, şu gingerbread man kalıplarına kafayı takmayayım mı? her yerin altını üstüne getirdim, bulamadıkça daha ihtirasla aradım ama sonunda türkiye'de olmadığına kanaat getirdim. bir kaç blogda beyaz mutfak'tan bulduklarını okumuştum, verdikleri irtibat maili beysagida@beyazmutfak.com olarak değişmiş ama onlarda da yok. ve fakat ingiltere ve amerika'da bakırından kız figürüne boy boy ne çeşit ararsanız var. yani, uzun lafın kısası, yurtdışına gidenlere bi dönem kot pantolon, bir dönem içki, bir dönem parfüm ısmarlanırdı; artık devir kurabiye kalıbı ısmarlama devri :))

çok sevgiler, ellerinize sağlık. iyi ve mutlu bayramlar ve yıllar :)

gülçin derelioğlu
gulcinish@hotmail.com

hayat dedi ki...

Merhaba nükhet, zencefilli kurabiyiyeler çok güzel olmuş ellerinize sağlık.hayırlı bayramlar ve iyi yıllar.sevgiler..

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Ya zencefili aylar öncesinden alıp hazır ettim ama bir türlü yapamadım şu kurabiyelerden
kısmet olmadı
seninkiler çok güzel olmuş, kalıbım olduu halde yapamadım ben:(
sevgiler

Hanife dedi ki...

Nukhet'cigim,
Ellerine saglik. Yiyenlere afiyet olsun..
Kalip hic onemli degil, sen gayet guzel susleyerek isi kotarmissin, kaliba ne hacet:)
Ama ben sana gelecek yaz gelirken getiririm kaliplardan ya da mailime adresini yaz postayla gondereyim??
Gorusmek uzere..

Nukhet dedi ki...

Sevgili Tugce
Ben acikcasi daha once hic denememistim ama yiyince hoslandim bu zencefilli kurabiyelerden Ara ara yaparim artik. Ya da hic olmazsa seneye yeni yilda.

Suheyla
Boylece ben de senin blogunu tanima firsati buldum. Seninde ellerine saglik. Dubai hos bir yer. Umarim zamanla bu dusuncelerim daha da pekisir

Nilaycim hemen bakacagim senin kurabiyelerine de. Zaten cafe sardunya da da yok yok.Sevgiler

Butterfly hem senin hem de sevdiklerinin bayrami ve yeni yili guzel gecmistir umarim. Guzel mutluluklar yasayin yeni yilda.

Sevgili Gulcin
Demek ki tek kacik ben degilim su gingerbreadman konusunda. Yalniz olmadigma cok sevindim mesajini aldigimda. Ara ara bakiniyorum ama simdilik gecti cilginligim. Onsuz da oluyor sonucta. Sana guzel ve mutlu yillar

Cok tesekkurler Hayat
Sana da guzel seneler

Ah Pinar o kaliplar ve zencefil olurda insan yapmaz mi ya. Hadi en kisa surede yapta gorelim su kurabiyeleri. Sevgiler

Hanifecegim

Guzel teklifin sozlerin icin cok tesekkurler. Bu teklifi aklimda tutacagim. Eger bulamazsam gene de adresimi yollayacagim ona gore. Sevgiler