03 Aralık 2006

Çayın Yanına

Bu günlerde uzaklardan İzmirden misafir ağırlıyoruz Dubai'de. Bizim buradaki ilk yatılı misafirimiz kayınvalidem. O yüzden özellikle de büyük kızımda babaannesine kavuşacak olmanın heyecanı var. Tatil sabahı kahvaltıda beraber olacağımız için bir kek yapmaya karar verdim ben de. Dolabın dibinde kalmış 2-3 portakalı görünce tamam dedim kekin neyli olacağı belli oldu. Ama gel gör ki benim portakallı kek tarifim yok. Sadece poratakallı kurabiye tarifim var ama o da talebimi karşılamıyor elbette. Hemen google da kısa bir araştırmanın sonucunda Tarçın'ın Mutfağında ki portakallı kek tarifini seçtim, tarife tamamen sadık kaldım. Sonunda kekten öylesine memnun kaldım ki bir ömür boyu Tarçın'a minnettar olacağım. Kek gerçekten de harika amaasıl konu başka. 5 yaşındaki Ezgi kızım bu güne kadar ağzına bir kek parçası koymadı tıpkı çikolata, kurabiye, pasta koymadığı gibi. Hep kızıma kekler, pastalar yapayım diye özenmişimdir o yüzden. Ama bu kekiyaptığımgece heyecanla anne bana kek koyar mısın çok güzel kokuyor dedi. Elbette kulaklarıma inanamadığım gibi bu söylediğine de inanmadım. Hatta yemeyecekte bana iş çıkarıyor işte diye düşündüm. Nasılda yanılmışım hmmmm çokgüzelmiş bundan sonra hep bundan yap diye diye yedi, üstelik bir de içine neler koyduğumu merak etti de tarifini istedi!.. Sonuç olarak yiyen herkes çok beğendi, güzel kokusu evimizi, tadı da damaklarımızı şenlendirdi.

PORTAKALLI KEK

4 yumurta
1.5sb şeker
125 gr margarin
1 su bardağı portakal suyu (ben 3 portakaldan elde ettim bu kadar suyu)
3 poratakalın kabuklarının rendesi
1 pk vanilya
1 pk kabartma tozu
3 sb un

Derin bir kapta yumurta ve şekeri köpürene dek çırpın, içine vanilya, oda ısısında ya da hafifçe eritilmiş margarini ilave ederek karıştırın. Sonra portakal suyu ve kabuklarını da ilave edip çırpın ve kabartma tozu ile unu ekleyin. Hepsini kariştırıp önceden yağlanmış kek kalıbına dökün ortalama 175 derecelik ısıtılmış fırında 50-60 dk pişirin. İlk 20 dk fırının kapağını asla açmayın. Çıkarmadan önce keki kürdan ya da bıçakla kontrol edin. Biraz soğuduktan sonra kalıptan çıkarın. Ben burada silikon kalıp kullanmaya başladım ve çok memnun kaldım. Artık kek kalıba yapışacak mı derdim yok. Afiyetler olsun efendim.

4 yorum:

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Mesaj alınmıştır, bu kek ilk fırsatta yapılacak herkesin beğenisi toplanacaktır:)
sevgiler

Ferhanca dedi ki...

kek çok güzel görünüyor..heleki portakal mevsimi şimdi Pınarı dediği gibi mesaj alınmıştır.. deneriz..afiyet olsun..sevgiler.FERHAN

Adsız dedi ki...

Merhaba.Portakallı keki yaptım.Büyük boy yuvarlak borcamda(32 cm) yaptım.Daha kabarık olsun istenirse 28 cm lik uygun olabilir.Margarini hafifçe eriterek uyguladım.Kek ılınınca üzerine pudra şekeri serptim.Tadı harikaydı.Herkes bayılarak yedi.
Teşekkürler...

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyor gerçekten.ellerinize sağlık
bizim blogumuzu da ziyaret edin efendim.çok değişik kalıplarımız,şekerlemelerimiz var
sevgiler

www.cupcakes.blogcu.com