02 Ocak 2008

Kütük Pasta

Eski yılı uğurlamadan yeni yıla dair bir şey yazamadım ama sanırım hala çok geç kalmış sayılmam değil mi?


2008 e dair hem kendim için hem de herkes için beklentim ve dileğim 2007 yi aratmayan daha iyi bir sene, sağlıklı ve mutlu olmak.


Yeni yılda herşey gönlünüzce olsun.

Hani tatlı yiyeylim tatlı konuşalım derler ya, işte bu sebepten ben de ilk yeni yıl tarifim şöyle bol çikolatalı, unsuz yapılan ve yılbaşı hazırlıklarının klasiklerinden olan bir kütük pasta olsun diyorum.

İlk yola çıkışım kütük pasta olacak diye değildi ama niyet edilenle ortaya çıkan her zaman aynı olmuyor. Bu lezzetlı pastanın detaylı tarifini isterseniz buyrun sizi şöyle alayım.

1 çorba kaşığı ince şeker
200 gr bitter çikolata
60 ml sıcak su
1 çorba kaşığı instant kahve
4 yumurta
110 gr ayrıca ince şeker
1 tatlı kaşığı ilave sucak su
300 ml süt kreması
2 çorba kaşığı kahve aromalı likör (ben Baileys kullandım)
1 çorba kaşığı pudra şekeri

1-Fırını orta dreceye ayarlayın, 25 cm x 30 cm bir tepsiyi yağlayıp altına pişirme kağıdı serin. Pişirme kağıdının üzerine de malzeme listesindeki 1 çorba kaşığı ince şekerin yarısını serpin.

2-60 ml sıcak su, çikolata ve kahvenin yarısını ısıya dayanıklı bir kaba koyup alltta kaynayan su dolu bir tencereye oturtup karıştırarak benmari usulu eritin.Karışım pürüzsüz kıvama gelince ocaktan alın.

3-Yumurtaların sarıları ile 110 gr şekeri bir kapta mixser yardımı ile pürüssüz hale gelene kadar çırpın, sonra da ılınmış çikolatalı karışımın içine ekleyin.

4- Yumurta beyazlarını da yağsız kuru bir kapta beyaz kar tepeleri oluşana kadar çırpın ve ikiş seferde olmak üzere çikolatalı karışıma ekleyip yumurtaları söndürmemeye çalışarakö katlayarak karıştırın. Kalıba döküp 10 dakika kadar pişirin.

5-Pişen keki kalıp büyüklüğü kadar kesilmiş ve kalan şekerle şekerlenmiş başka bir pişirme kağıdının üzerine ters çevirerek çıkarın ve kekteki diğer kağıdı alın. Bir havlu ya da mutfak bezi kapatıp soğutun. Eğer varsa kekin kenarlarındaki sert kısımları bıçakla ayırın.

6-Kalan kahveyi 1 tatlı kaşığı sıcak su da çözüp, krema, pudra şekeri ve likörü ekleyin. Malzemeleri mikserle güzelce çırpıp sertleşmesini sağlayın. Biraz dolapta bekletip kekimizin üzerine sürün. Sonra keki uzun tarafından olmak üzere rulo yapın, kağıdını çıkarın.

Aslında kekin orijinal tarifi buraya kadardı. Ama kremanın yarısı elimde kullanılmadan kalınca ve de aklımda da kütük pasta yapma hevesi hep olunca bu keki de kütük pastaya çevirmeye karar verdim.

Yalnız elimdeki krema yumuşak bir krema olduğu için onu sertleştirmek için benmari erittiğim 100 gr çikolata ile çikolatanın içinde erittiğim 50 gr tereyağını kremaya ilave ettim, karıştırdım, biraz da dolapta beklettim. Sonunda elimde kahve aromalı açık kahverengi ve kıvamı çok güzel olan bir krema oldu.

Rulo pastamın başından ve sonundan biraz kesmek suretiyle önce bir düzeltme operasyonuna giriştim. Kestiğim parçaları da yanlara budak yaptım. Sonra kremayı yüzeye güzelce sürdüm. Kalan kremayı da sıkma torbasına koyup uygun bir uçla yol yol kapladım. Gerçektende bir kütük havası oluştu. Sonra biraz kakao rendeleyip şeker hamurundan yaptığım bir iki süsü yerleştirdim üstüne ve nihayetinde de pudra şekeri ile biraz kar yağdırdım.

Ortaya çıkan sonuç beni fazlası ile tatmin etti diyebilirim.

Aslında benim kütük pasta maceram her yıl yaptığı kütük pastalarını hayranlıkla izlediğim Bizim Pastanenin sahibesi Sevgili Zinnur'un, sen de yaparsın demesiyle başladı. Zinnur öyle dedi ya ben yapmadan duramadım elbette. Teşvik ettiğin için teşekkürler, çünkü çok zevkli bir çalışmaydı bu yaşadıklarım.

İnanın hiç unsuz, bol çikolatalı bu tarifte beklentilerimiz fazlasıyla karşıladı. Zaten bu seriden yapılan hiç bir tarif de beni yanıtmadı. Durun durun yazmadım değil mi? Tarifi Women's Weekly serisinin Wicked Sweet Indulgences kitabından aldım.

10 yorum:

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Nükhetciğim,
İyi ki Zinnur teşvik etmiş de sen bu pastayı yapmışsın. Çok güzel olmuş, ellerine sağlık. Kütük ve rulo pasta çeşitlerimiz bu yıl bir hayli arttı.
İçinde hiç un bulunmaması çok ilginç geldi bana. Piştiğinde hamurda çökme meydana gelmedi mi? Keşke yapım aşamalarında resimlerini çekebilseydin. Çünkü daha önce unsuz bir pandispanya hiç yapmadım, o yüzden merak ediyorum nasıl olduğunu.Yumuşaklığı, dokusu hakkında biraz daha aydınlatıcı bilgi verirsen çok sevinirim.
2008 yılının sana ve tüm sevdiklerine hayırlı olmasını, sağlık, mutlluk ve başarılar ve şansla dolu dolu geçmesini dilerim.
Tekrar ellerine sağlık der sevgilerimi gönderirim.

zinnur dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
zinnur dedi ki...

Nukhet, ellerine saglik, tam da tahmin ettigim gibi, pek guzel olmus. Ben de rulo pasta icin iyi bir kakaolu pandispanya arayisindayim, onun icin, Isil gibi ben de merakla bekliyorum tarifle ilgili notlarini.
Sevgiler,

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik, ne kadar guzel olmus.

Sevgiler

Nilay Cinisli dedi ki...

Nükhetçiğim ve Elifçiğim,
Ellerinize sağlık..Tüm tariflerinizi beğeni ile takip ettiğimi bilmenizi isterim...Öpüyorum kucak dolusu sevgiler
ps:dostlarıma eklendiniz bile :)

Yaren dedi ki...

Nefiss görünüyor,burda dondurmalisi satiliyor bu kütük pastanin.Ellerine saglik.

Banu Ucak dedi ki...

Nukhetcigim kutuk pastan harika gorunuyor. Yılbaşını beklemeden bir vesile bulup yapmak lazım artık :) Yeni yılını kutlar, her şeyi ngönlünce olmasını dilerim.

sevgiler,

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık Nükhetciğim pandispanyası çok farklı hemde unsuz kar kardır :)(kilo açısından tabiki) Mutlaka denenecek.
Sevgiler..

Leziz Tarifler dedi ki...

Kütük pastan, diğer pastaların gibi harika olmuş sevgili Nükhet. Yeni yıl hepimiz için güzel geçsin. Mutlu yıllar..

Adsız dedi ki...

hakkaten kütük gibi duruyor. benzetmeye çalıştın sanırım.
fazla süs bazen gereksiz olabilir işte. daha güzellerine inşaallah...
tabii tadı eminim muhteşemdir. yapmak için cesaret ister.