20 Ağustos 2007

Kahvaltı Ye#25

Bu ayki yemek etkinliğimiz Kahvaltı Ye#25 Sevgili İrem'in evsahipliğinde Lezize'de başlıyor. Birbirinden leziz kahvaltı seçenekleri için bu sayfaya konuk olmayı unutmayalım lütfen. EVsahipliği ve tariflerin düzenlenmesi ile ile ilgili olarak kolay gelsin İrem,teşekkürler.

Klasik Türk kahvaltılarımız beyaz peynir, zeytin, reçel, domates vb. şeylerden oluşsa da zaman zaman hepimiz masalarımızı yumurta çeşitlemeleri, krep, börek, poğaça, salam, sosis, sucuk gibi şeylerle süslemeyi severiz. Geçtiğimiz günler içerisinde bizim kahvaltılarımız süsleyen tariflerimi bir dosya halinde hazırlamak için çok iyi denk geldi bu etkinlik. Bundan sonra hafta sonundan bir gün önce Lezizeye giderek farklı tarifler deneme şansını elde edeceğim.

1-İlk olarak şöyle sebzeli bir yumurta ile başlayalım tarif vermeye.
Bizim ev de en çok tiketilen sebzelerden biri domates ise diğeride mısırdır genelde. Çorbasını yaparım, salatalar koyar, pilavlara katarım ve yumurtalarda kullanırım. O yüzden erzak dolabımda ya da derin dondurucumda mutlaka mısır tanelerine rastlamak mümkün. Ara ara da şu küçük bebek mısır denilen çeşidi kullanırım. Bu yumurtalı tarifte de dilim dilim kestiğim mısırları, doğradığım kıpkırmızı domatesi ve mis kokulu taptaze maydanozu zeytinyağında dirilikleri biraz gidene kadar kavurdum. Bir kapta biraz çırptığım (ama fazla değil) yumurtalarısebzeli karışımın üzerine döktüm ve hemen kapağını kapadım. Üzerine nane, kekik ve tuz da serpiştirdim. Zaten siz çayları koyana kadar o da pişti bile. Üzerini de arzuya göre sumak ve kırmızı biberle süsleyebilirsiniz.

2-Bu da aslında hepimizin yaptığı sahanda sucuklu Yumurta. Ama farkı Sevgili Zuhal'in önerisiyle pamuk sucuk yöntemiyle yapılınca yumuşacık sucukların alt tabanı süslediği harika bir çeşitleme oluyor. Sucukları doğrayıp tavaya biraz sıcak su ekliyoruz ve suyu çekilene kadar sucukları pişiriyoruz. Bu aşamadan sonra ben içine biraz acı biber salçası katıp biraz da onunla çevirdim. Sonra da yumurtaları tek tek üzerine kırıp biraz da tuz serptim. Kapağı kapatıp sarılarının pişme durumuna göre ataeşte bıraktım. Ben sarıları tam pişmeden ocaktan alıyorum ve kapağı bir müddet açmıyorum. Böylece kendi sıcaklığında pişmesi tamamlanan harika kıvamda yumurtalarımız oluyor.
3-Yandaki bu sevimli şekillerde miniklerimiz için hazırlandı. Daha önce yumurta yedirmesi dert olan Ezgi için yaptığım çikolatalı omletleri buraya yazınca Sevgili İpek'te Mimi için yaptığı bir tarifi vermişti bana. Hemen denedim elbette. İnanın sonuç özellikle çocuklar için tam bir başarı.
1 adet yumurta
2 kaşık süt
1/2 çay kaşığı toz tarçını
Bir tabakta iyice çırptım, içine bir tost ekmeğini batırıp -çatalla delikler delerek- iki yüzüne de karışımı iyice çektirdim. Yağsız teflon ya da çok az yağlı tavada iki yüzünü de kızarttım ve kurabiye kalıpları ile kestim. Üzerlerine ben çikolata ya da krem peynir rendesi sürdüm. Ama İpek bal ve hindistan cevizi rendesi ile servisi öneriyor. Bizim hatun bal yemeyeceği için ben denemedim ama siz bu öneriyi uygulayın mutlaka.

4-Ekmek makinamı alalı bayağı zaman oldu. İlk zamanlar marketten ekmek almayı kesmiştim ama baktım ki taze ekmekler yeme kapasitesi arttırıyor ben gene dilimlenmiş market ekmeğime döndüm ara ara da bunun gibi yaptığım bir iki tarifle damklarımız şenleniyor. Özellikle de haftasonu kahvaltılarında elbette. Bu ekmeğin tarifi makinamın Brioche ekmeği tarifindeki ekleme azaltmalr sonucu oluşmuştur. 900 gr ekmek için;
200 ml süt
2 yumurta
140 gr tereyağı, erimiş
500 gr beyaz ekmek unu
1,5 tsp tuz
30 gr şeker
2 tsp toz kuru maya
1 kase ceviz içi
Tüm malzemeyi yazılım sırasına göre makinanıza koyun. Benim makinem Kenwood ve ben bu tarifi yüksek şekerli tarifler için hazırlanmış program 5 te pişiriyorum. Sizin de böyle bir programınız varsa kullanabilirsiniz. Ama yoksa eminim uygun bir program bulursunuz. Yakklaşık 25 dk sonra ek malzeme için uyarı sesi geldiğinde cevizleri ilave edin. Bir kaç saat sonra ekmeğin kokusu evin içini doldurmaya başlayacaktır.
5-CEVİZLİ LOKUM
Bir önceki lahmacum mu, cantık mı yazısındaki yorumlarda Bursalı olanlar yok mu bir cevizli lokum tarifi diye sormuşlardı. Olmaz olur mu hiç.Hemen aşağıya annemden aldığım tarifi yazıyorum. Bizim evde özellikle bayram kahvaltılarının baştacıdır miş gibi cevizli lokumlar. Bursalı olmayanlar sakın şu Türklerin meşhur lokumlarıyla karıştırmayın bunu, bu bayağı bayağı tuzlu bir şey.
3 patates
1 pk tereyağ ya da margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı toz maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
Alabildiği un
Tarçın, ceviz, şeker ve yenibahar
1 lt kadar suya patatesleri doğrayıp haşlayın. Haşlanma bitince papatesleri halşanma suyunun içine rendeleyin. Bir kenarda da toz mayaya şekeri katarak üzerine ılk su koyup 10 dk. bekletin. Kabaran mayayı, yağları, papatesli suyu alabildiği unla yoğurun, içine tuz koymayı unutmayın. Hamuru bir saat kadar mayalanması için belketin. Sonra avuç büyüklüğünde parçalar koparıp merdane ile açın. İç karışımı için de tarçın, dövülmüş y ada çekilmiş ceviz, biraz şeker ve yenibaharı karıştırın (Ben buralarda yenibahar bulamadığım için kokusunu yenibahara benzettiğim isminin sonradan gram masala olduğunu öğrendiğim bir hint baharatı kullandım. Ama artık elimde yenibahar var bir dahakine orijınal haliyle yapacağım). Açtığınız hamura bu karışımdan yayın ve hamuru rolo yapın, yaptığınız rolodan 3 parmak kalınlığında kesin ve kesik yüzeyleri altta ve üstte olacak şekilde tepsiye sıkışık sıkışık dizin. Tümhamur için aynı işlemi uygulayın, orta dereceli fırında pişirin.
Bu tarif daha çok cevizli lokumu bilenler için oldu ama en yakın fırsatta aşamalarını resimleyeceğim ve iç malzeme miktarlarını detaylandıracağim başka bir yazı yayınlayacağım.
6-Ve son olarak kahvaltıların baştacı simit var listemde. Türkiye de yaşayanlar için bu tarifin bir önemi olmasa da yurt dışında yaşayan herkesin severek deneyeceğine eminim. Ben de tarifi buradan gurbetçi arkadaşlarımdan Şenay'dan aldım tarifini. Teşekkürler Şenay memleketten kilometrelerce uzakta bize simit kokusunu yaşattığın için.
1 kg un
15 gr tuz
10 gr toz maya
Su
pekmez, susam
Mayayı ılık su ve biraz şekerle karıştır 15 dk beklet. Sonra un, tuz ve mayayı karıştırıp yavaş yavaş su ekleyerek normal mayalı hamurlardan daha sert bir hamur elde edecek şekilde yoğur. Bir saat kadar mayalanması için belket. Ellinle şekilldendirdiğin hamuru önce azıcık suyla sulandırdığın pekmeze sonra da susama batırıp yağlanmış tepsiye koyarak doğru fırına. 200-220 derece de 10-15 dakika pişir. İşte simitler hazır bile.

15 yorum:

renkler dedi ki...

Kahvaltılıklar çok güzel görülüyor. Altta cantıktan bahsetmişsin. Bizim çok eskiden tatar bir komşumuz vardı. Cantık yapardı ama biraz farklı idi o... Mayalı hamurun içine çiğden kıymalı harcı koyar, poğaça gibi bükerdi. Ama üstleri biraz açık kalırdı ve bunu sık bir şekilde yanyana dizer, fırına verirdi. Annem de sık yapardı ve nefis olurdu...

Adsız dedi ki...

Daha söylenecek söz , eklenecek tarif bırakmamışsın gülüm..Yine ardı ardına sıralana tariflerine yetişmek namümkün..Tariflerin hepsi süper ama ben en çok suda pişirilen sucuk olayını sevdim..sucuğu suda kendi yağıyla pişiren bi kendim sanırdım meğer değilmişimm..Artık kocamı herkes böyle yapıo diye kandırabilirm :)
Ellerine sağlık Nükhetcim..sevgiler

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Sevgili Nükhet, hepsi birbirinden güzel görünüyor, ellerine sağlık.

Aybike Ceylan dedi ki...

Nukhet'cigim,
Ellerine sglik, hepsi birbirinden enfes duruyor.
Sevgiler.

Serpil dedi ki...

HEpsi harika görünüyor, hadi bakalım hepimize kolay gelsin...

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

:))) Zaten ben senin bir etkinliğe de bir tarifle katıldığını hiç görmedim Nükhet'ciğim. Ellerine sağlık yine hepsi birbirinden güzel tariflerin.
Sevgiler,

NiNo dedi ki...

canim ellerine saglik ne guzel seyler dokturmussun opuyorum cok

lezzetlilerim dedi ki...

Nükhet'cim ellerine sağlık ne ciciler yapmışsın yine? Hepside birbirinden leziz görünüyor.
sevgiler

ipek dedi ki...

Aslan arkadaşım benim, ellerine sağlık. Bu kadar iş güç, tempo, bir de çeşit çeşit yemekler..inan ki enerjine hayranım.
Tatildeyken, bir internet kaçamağı yapıp etkinliğe katılsam mı,Mimi nin tarçınlı fransız tostunu gönderirim, diye düşünmüştüm.
Son anda fotoğraf olmadığını hatırlayıp vaz geçtim.
Senin bu tarifi yaptığını, beğendiğini ve de yazdığını görünce nasıl sevindiğimi anlatamam. Sayende tarif etkinlikteki yerini aldı, çok teşekkürler:)
Cevizli lokumlara da ayrıca bayıldım. Bütün bu lezzetli yiyecekler için, ellerine sağlık.
Sevgiler, sevgiler...
İpek

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık Nükhetciğim hepsi birbirinden güzel olmuş Cevizli lokumuda çok severim nasılda canım çekti şimdi .
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

merhaba,ben cevizli lokumu normal türk lokumuyla karistiranlardandim.cünki yeni evlendigimde kayinvalidem lokum yapayim demisti ve ben türk lokumu beklerken cevizli bir hamur isi gelmisti önüme.ama tadina tabiiki bayilmistim.bu arada kayinvalidemlerde bursali oluyorlar tabiiki.lokumunuz cok harika görünüyor,ellerinize saglik.

Nurten dedi ki...

Ellerine sağlık, hem kahvaltılıkların hem de sunumları harika görünüyor :)

yaban mersini dedi ki...

sevgili nükhet..ne güzel kahvaltılıklar hazırlamıssın,günün bu saati hala kahvaltı etmedigim için çok acktım sayfana bakarken,bu arada sucuklu yumurta tarifin benim babamdan öğrendigim bir usuldur ve gerçekten çok güzel olur yumurta bu şekilde pişirilince..ellerine sağlk.slmlar.

Adsız dedi ki...

hiç olmamış

Adsız dedi ki...

This paragraph presents clear idea for the new viewers of
blogging, that genuinely how to do running a blog.


My page: how to buy more followers on twitter 2012