04 Ağustos 2007

Börek Dosyası 1- Pazılı Börek

Galiba bahsetmiştim daha önce Cumaları yani bizim tatil günümüzde, geç gelen kahvaltının ardından geç öğlen yemeğimiz için börek yapar oldum. Şimdilik elimde burada altın değerinde olan yufkalardan bolca olduğu için börek çeşitlemelerinde bulunuyorum. Artık yufkasız kalınca elde açma böreğe girişirmiyim orası meçhul. Şimdilik her hafta başka şekilde yapmaya çalıştığım bu böreklerimin tarifleri birikti de birikti. Nasıl yaptığımı unutmamam için bir an önce yayınlamalıyım. O yüzden arka arkaya gelecek tarifler.
Benim gibi duruma, malzemeye, ruh haline göre ne yapacağına karar verenlerin börekleri de çoğu zaman doğaçlama oluyor. İşte aslında standart tarif ama sunumuyla biraz farklılık yaratmaya çalıştığım pazılı böreğimin tarifi.

4 ya da 5 yufka
2 koca bağ pazı
1 küçük soğan
500 kg beyaz peynir
2 yumurta
gene 500-750 gr kadar yoğurt
1 bardak sıvı yağ

Önce pazıları yıkayıp doğrayıp soğanla beraber suyunu çekene dek kavuralım. Henüz sıcakken de peynirlerimiz ekleyip karıştıralım. Bu aşama da karabiber ev de çocuk yokda kırmızı biber iyi gider. Tepsiyi yağlayıp ilk yufkamızı koyalım ve yoğurt, yumurta ve sıvı yağla hazırladığımız karışımdan üzerine sürelim bolca. Bu şekilde yufka aralarında bu karışımda onlacak şekilde burşturarak ya da kopararak yufkaları dizip arada iki kata da iç malzememiz koyalım. En üstteki yufkamızın üstüne de kalan karışımı döküp arzu ettiğiniz şekilde bıcakla kesin. Pişmeden önce kesmeniz piştikten sonra sıcak servis edebilmeniz için büyük kolaylık sağlıyor. Ben içgen yaptığım için her bir parçanın ortasına birer kesik atıp küçük bir dilim domates ile biberde koydum. Sonuçta lezzetli yumuşak bir börek oldu. Ah bu arada bir de annemden öğrendiğim küçük bir püf noktası; börek fırından çıkar çıkmaz elinizle üzerine biraz su serperseniz böreğinizin üstü kurumaz ve yumuşacık kalır.

3 yorum:

ipek dedi ki...

Nükhet ciğim, bunların görüntüsü bile insanın aklını çeler, başından alır.
Nefis olmuşlar nefis!!
Ellerine sağlık.
İpek

Nukhet dedi ki...

Tesekkurler Ipekcim. Borek dedigin zaten her sartta nefis olan bir sey. Isin icine yufka giriyor ya. Opuyorum

Adsız dedi ki...

SElamlaaaar.
Bayildim Tarifleriniz cok güzel , manzaradaa öyleee, yaaaa yapiyorsunuz böyle güzel güzel sonra bizde gaza gelip mutfaga kosuyoruuz .. Ellerinize saglik . Hersey coook Güzel.
Sevgiler Azide