08 Temmuz 2007

HURMALI KEK

Bu aralar gene takacak bir şeyler buldum ben kendime. Yeni takıntım ise Australian Women's Weekly serisinin Cakes kitabı. Kitabı raflarda görüpte içine bakar bakmaz vuruldum zaten resimlerin ve keklerin güzelliğine.
Tamam dedim sıradan başlamalı bu kekleri denemeye. Sırayla gidersem hangisini yapayım derdi de olmaz diye düşündüm ilk başta. Ama kazın ayağı öyle olmadı elbette. Eve gelip malzemelere bakıp bir de evdekilerle karşılaştırınca içinden yapacak bir kek bulamadım. Ya evdeki yumurta azdı ya ekşi krema denilen şey yoktu, aman bunun da türkçesi neydi falan derken ilk günü keksiz kapamak zorunda kaldım.
Fakat ertesi gün ilk sayfadan başlamasam da kendime yapmak için hurmalı bir kek seçtim. Ve sonuçtan ailece o kadar memnun kaldık ki kek 24 saati bile biteremedi bizim evde; hızlıca tüketildi.
Evet burası arap memleketi hurma bulmak daha kolay ama sanırım artık her yerde kolayca bulabilirsiniz sizde.
Nükhet'ten size şiddetle tavsiye.

185 gr tereyağ
250 ml süt
150 gr esmer şeker
145 gr çekirdekleriçıkarılıp doğranmış hurma
yarım tatlı kaşığı kabartma tozu
300 gr un
2 yumurta


Bir tencerenin içine doğranmış tereyağını, sütü, şekeri ve hurmaları koyun. Ocakta tereyağı eriyene kadar tahta bir kaşıkla karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın içine kabartma tozunu ekleyerek 10 dakika bekleyin. Bu arada yumurtaları çatalla ya da el çırpıcısıyla biraz çırpın. Beklemenin sonunda pek bekletmeden unu ve yumurtaları karışıma ekleyip karıştırın. Bana karışım kitaptaki resimden biraz daha sıvı gözüktüğü için ben yaklaşık 50 gr daha un ekledim ama belki olmasa da olurdu. Önceden ısıtılmış orta dereceli fırında 40 dakika pişirin. Mümkünse bir tel üzerinde ters çevirerek soğutun. Mutlaka soğuduktan sonra servis yapın. Gerçekten hem farklı, hem tanıdık hem de lezzetli bir kekle tanışmış olacaksınız. Afiyet olsun.

11 yorum:

Leziz Tarifler dedi ki...

Merhaba Nükhet,

Aynı kitapçıktan bende de var. Aslında değişik türevleri de var ve Women's Weekly den ne denediysem ben de çok güzel sonuçlar aldım. Kekin de çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık. Sevgiler

ipek dedi ki...

Ben de çok benzer bir yorum bırakacağım:) Evet tahmin edileceği üzere, aynı kitap bende de mevcut. Ve yine aynen yazdığın gibi; rafta görür görmez, "sırayla hepsini yapmalı" diyerek kitabı kapıp, malzemelerden ya da uğraşmaya üşendiğimden hiçbirini yapamamıştım. Ama bu serinin diğer kitaplarından denediğim kadarıyla sonuçlar gerçekten çok mukemmel. Bkz limonlu italyan kurabiye ve çeşitli muffinler:)
Şimdi senden olumlu referans alındığına göre, bu kek denenebilir demek ki..
Çünkü çok güzel görünüyor, ellerine sağlık Nükhet ciğim.
Sevgiler
İpek

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Nükhet
benim eşim tam bir hurma canavarıdır. Hiç abartısız söylüyorum, ramazan ayında her gün 1 paket hurmayı yer ama ben bir şekilde engel olmaya çalışırım. Ramazan ayında hurmalı keki deneyeceğim.
Bu arada bende de böyle bir kitap var ve aynı sorunu ben de yaşıyorum malzemeleri uydururken, o kadar tarifin arasından sadece 2 tarif uygulayabildim ve ikisi de anında tükendi, sonuçtan çok memnun kaldım.
Ben de heveslenip yeni bir tarif denemek istedim bu kitaptan:)
sevgiler

Selen dedi ki...

Nükhetciğim,
Tüm yorumların tersine bende bu kitaptan yok :) ama madem herkeste var demekki edinilmesi gereken bir kitap. Ellerine sağlık canım. Ben de internetten bulduğum bir hurmalı tarifi, marketlerde hurma bulamamam ve hurmaya da en yakın lezzet olarak kestaneyi görmem ile değiştirerek uygulamıştım. Ramazanda da hurmalısını deneyeceğim. Ramazan dışında hurma satan bir yer bilen varsa söylesin... Öpüyorum

SEDA dedi ki...

Evet bu kitaptan bende de var :)) Bütün tarifleri ben de tek tek denemeyi düşünüyorum çünkü hepsi birbirinden lezzetli görünüyorlar. Şimdi niyetim kapakta da resmi görünen mud cake'den yapmak... Senin yorumunla hurmalı keki de kısa süre içinde yapmam gerektiğine karar verdim :) Ellerine sağlık.

Sevgiler

Nezaket dedi ki...

Bu kitaptan bende yok:) Ama arkadaslarin yorumlarindan anladigim almaya deger oldugu. Hurma bulabilir miyim bir bakacagim sonrasinda da mutlaka denerim. Ellerine saglik, umarim Turkiye tatilin guzel gecmistir. Ben de Istanbul da olup sizinle Burcu'nun atolyesinde bulusmayi oyle istedim ki? Cok opuyorum, tekrar hosgeldin.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Nükhet'ciğim ben de olmayanlardanım maalesef. Geçen Remzi Kitabevinde baya bir dolandım bulabilmek için ama yoktu. Sonradan almadığıma pişman olduğum bir iki kitap kalmıştı sadece. Ellerine sağlık enfes ötesi görünüyor bu kek.
Sevgiler,

Unknown dedi ki...

Nukhet'cim hurmali kek daha once denemis ve begenmistim fakat senin tarifin cok farkli geldi bana, birde bu sekilde deneyecegim :)Bu kitapciktan bir tanede ben alayim .
Ellerine saglik canim...
Sevgiler...

Didem Akben dedi ki...

Nukhet'cim yorumların gidişatı gereği sanıyorum bu kitaba sahip olup olmadığımı yazmalıyım öncelikle.Evet, bu kitaptan bende de var :) Kek çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık. Blog'umdaki yorumun ve güzel sözlerin için çok teşekkür ederim. Bursa'ya geldiğinde,tatil programlarımızda bir çakışma olmaz da tanışabilirsek çok sevinirim. Sevgiler...
Didem

Adsız dedi ki...

Ustaamm ! Seni de bağlantılarıma ekledim.Sende bu çömeze link verirsen sevinirim.

Nukhet dedi ki...

Oncelikle guzel yorumlariniz icin hepinize kocaman tesekkurler. Bir cogunuz da kitap var anlasilan o zaman acin kitabin boiled date cake sayfasini acin, keki acil tarafindan yapin pisman olmayacaksiniz. Kitap sahibi olmayanlarda eger bir yerlerde gorurseniz benden size tavsiye kitabi alin. Cunku ben icinden bir tarif daha denedim limonlu ama limon etkinligi icin bekletiyorum, o da cok guzel oldu. Elimde ayni serinin Cheesecake kitabida var hevesle yapmayi bekliyorum. Bir de Ipek sen de tavsiye ettin muffinleri de edinecegim. Hepinize sevgiler.