19 Mart 2007

Ye # 20 - Ot Yemekleri

Aslında yurdumdan bu kadar uzakta üstelik otu bırakın hiç bir şeyin doğru dürüst yetişmediği bu memlekette “Yurdumuzun yenilebilir otları” yemek etkinliğine katılmayı düşünmüyordum elbette. Ama işte insan o etkinlere katılmanın hoş heyacanını yaşayınca işin dışında olmak istemiyor. Nasıl bu işe dahil olabilirim derken ıspanağında bir çeşit ot olduğundan yola çıkarak markete koştum, hani her zaman tazesini bulmak kısmet olmuyor da, belki hiç olmazsa pazı, o da olmadı semiz otuna rastlarım diye. Elbette tazelerini bulamadığım için gittim bir paket dondurulmuş ıspanak aldım geldim. İyi güzel de ıspanakla yaptığım yemek çeşidi de herkesin bildiklerinden farklı değil. İşte tam bu esnada bir şaç saat önce aldığım şu meşhur aşçı (laf aramızda hem de çok yakışıklı ve sevimli) Jamie Oliver’in “Jamie`s dinners” isimli kitabı imdadıma yetişti. Açıkçası kitabı alırken bu kadar çabuk yararlanacağımı hiç düşünmemiştim. Şansıma olacak ki için de bir den fazla ıspanaklı tarif vardı. Ben de onların içinden ikisini seçtim sizler için. Aslında aynı tarifi biraz farklılıkla 2 değişik biçimde summak demek daha dürüstçe olacak. Ben iki çeşidini de çok beğendim ve sadece tadına baktığım bu yemekleri bu akşam yemeğinde yemeyi dört gözle bekliyorum. Eminim siz güzel yurdumun güzel ve taze ıspanaklarıyla yaparsanız çok daha lezzetli olacaktır. Lafı uzattım da uzattım ama sanırım Benim Mutfağımdan Sevgili Asya’nın evsahipliğini yaptığı bu güzel ve yararlı etkinlikte daha önce duymadığım otlarla ve onların binbir güzel haliyle karşılaşacağım. Sakın buraya uğrayıp diğer etkinlik yemeklerine göz atmayı unutmayın.

Kremalı Ispanak (Wonderful Creamed Spinach)

Yarım kilo ıspanak
Biraz zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağ
1-2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı Muscat
Bir kaç damla limon suyu
1 pk krema
Penne makarna( ne isterseniz kullanabilirsiniz ben de ev de bu vardı)
Parmesan peyniri
Mascarpone peyniri (ben de yoktu kullanamadım)

Önce geniş bir tava ya da wok içine yağlarımızı ve rendelenmiş sarımsağımızı koyuyoruz. Tereyağ eriyince ıspanaklarımızı da ekliyor ve kavurmaya başlıyoruz. Bu arada içine biraz limon suyu ve muscatı da eklemeyi unutmayalım. Bu aşamada gerekirse su ilave ederek ıspanaklarımızın yapraklarının rengi koyulaşana daha doğrusu pişine kadar ara ara karıştırarak pişirmeyi sürdürüyoruz. Ispanaklar piştiğine kanaat getirince içine önce kremamızı bir kaç dakika sonra da parmesan peynirimiz ilave edip bir kaç dakika daha pişiriyoruz. Ve elbette tuz ve karabiberde. Ispanak pişerken de arzu ettiğiniz makarnayı ayrı bir yerde haşlayın. Suyunu süzmezseniz sağlık açısından gerekli olan B vitaminlerini içinde muhafaza edersiniz aman unutmayın. İşte tam da bu aşamadan sonra kavurulmuş ve krema ile zenginleştirilmiş bu ıspanak 2 farklı yemek olarak masanıza gelecek. Birincisi biraz tereyağı ile tatlandırdığınız makarnanızın üzerinde enfes görünümlü bir sos olarak sunuma hazır hale geldi bile. İkinci seçenek içinse bu ıspanaklı karışımı ısıya dayanıklı bir kaba koyarak fırınınızda krema suyunu çekip, üstü hafif kızarana kadar pişirmek suretiyle yemek masanıza getirmektir. Samimi söylüyorum farklı ve hoş bir lezzet oldu. Bundan sonra da tekrarlıyacağıma eminim. Eh hadi bize şimdiden afiyet olsun.


Semizotlu Milföy

Diye postumu bitirmiş ve eve gitmeden önce markete uğramıştım ama o da ne taze semizotları gelmiş. Ben de kıvarandım bütün gece bunlardan ne yapablirim diye. Nihayetinde günün ertesi günle buluşmaya niyetlendiği şu saatlerde semiz otlu böreğimi de görücüye çıkardım. Şimdi sıcak sıcakken tadına da baktım, eşime de tattırdım ve tam puanı kendi adıma verdim. Kısaca anlatacak olursam; bir küçük demet semiz otunu küçük küçük kestim, rondada çektiğim bir küçük soğan ve domatesle beraber zeytinyağında otlar diriliğini kaybedene kadar çevirdim. Tuzunu ekledim, ve biraz peynir eklemeye niyetliydim ki yukarıdaki tarifin orijinalinde yazan mascorpone peynirini merak ettiğim için marketten aldığım aklıma geldi, bir iki kaşık ondan ilave ettim.Aman allahım bu mascarpone çok lezzetli birşeymiş, tadı kaymağı andırıyor ve italyanların ünlü peynirlerindenmiş. Herneyse hazırladığım bu iç malzemeyi milföylerin arasına koydum ve üzerine yumurta sürerek pişirdim. Semizotunun o mayhoşumsu lezzeti milföye çok özelbir tat katmıştı bilginize.
Hamiş:
Bu arada bu akşam kremalı ıspanağımı doya doya yedim, ikisini de gerçekten çok beğendim ama makarna haline taptım. Kesinlikle ve kesinlikle deneyin. Fırından çıkmış haline de kızım bayıldı, çocuklar içinde güzel bir seçenek olabilir.

20 yorum:

Aybike Ceylan dedi ki...

Nukhet'cim,
Eline saglik, cok ama cok guzel olmuslar. Bana da var mi bir tabak?
Iyi haftalar canim.

Adsız dedi ki...

Nuket merhaba.. sanirim Dubaide olan sizsiniz.. Etkinlikde bende sizin trifinizi yayinladim cok guzel olmus tam benim agiz tadima gore mutlaka deneyeceklerime ekledim..Siteme herzaman beklerim, linklerime ekleyecegim sevgiler..

nilay dedi ki...

Sevgili Nükhet ;
oralarda bu kadar lezzetli görünen sebze yemekleri hazırlamışsın...Türkiye'de olsan neler çıkaracaksın kimbilir karşımıza :)özellikle kremalı ıspanağı denemek isterim...ellerine sağlık canım

Tulosh dedi ki...

Annem semizotu salatasını ve yemeğini çok sever. Börek yapıldıgını kesin duymamıştır yoksa denerdi. Bende merak ettim şimdi. Ellerine sağlık Nukhetciğim

ipek dedi ki...

Nükhet ciğim,
Nasıl güzel bir tesadüf. Şu anda akşam yemeğine hazırlanması için ıspanaklar yıkanıyor. Ve ben bu ıspanakları senin makarnalı-kremalı taife çeviriyorum hemen. Mimi bu işe çok sevinecek:) Bu tarifi gerçekten çok beğendim, ellerine sağlık. Anlatımın da öyle güzel ki..
Sevgiler
ipek

Selen dedi ki...

Ellerinize sağlık. Ben de makarnama kazayaklı bir sos hazırlamıştım etkinlik için. Sizin ıspanaklı sosunuz da çok lezzetli görünüyor. Bu arada Evenez usulü pide tarifi isterseniz blogumda bulabilirsiniz :)
Sevgiler

Nukhet dedi ki...

Aybike
Buradan oraya gonderemesemde sen bu tarifi dene diye siddetle tavsiye ederim.
Hale hanim
Ben de sitenizi pek begendim hemen linklerime ekledim, ustune de aksam bu makarnayi yiyince bir kere de buradan tavsiye edeyim dedim. Sevgiler

Nilaycim
Inan senin ot yemeklerin tam etkinligin ruhuyla ortusmus. Iste benimki biraz zorlama da olsa bir yerinden katilmak oldu etklinlige. Guzel sozlerine tesekkurler

Nukhet dedi ki...

Tulay

Eminim annen bu kolay isi milfoy yerine yufka hatta acma hamur kullansa cok daha leziz olurlar. Ama benim ic malzemem biraz sulu oldu sanirim domatesin suyunu biraz daha cektirmek gerekirmis ocakta, bunu da dip not geceyimm dedim.Sevgiler

Ah Ipek ne olur yedikten sonra bana da yaz nasil buldugunu. Aman muskati unutma. Bu arada cok sevindim bu tarifin hemen denenmesine.Opuyorum
Sevgili Selen

Ben de hemen tura cikiyorum senin guzel sayfana. Sevgiler

aslı dedi ki...

nukhet hn.cım, ellerinize sağlık semizotunu hiç böyle milföyde düşünmemiştim.eminim,çok nefis olmuştur en kısa zamanda deniycem ....sevgiler

Tuba dedi ki...

Su mascarpone peynirini ben de cok merak ediyorum Nukhet'cigim. Italyanlarin peyniri imis ve Italyanlar cheesecake'i onunla yapiyormus. Sen de bu kadar begendigine gore, almak ve kullanmak sart oldu:)) Tarifler cok guzel, ellerine saglik, afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

Nükhet merhaba, yemeklere bayıldım, ellerinize sağlık,nefis görünüyorlar, en kısa zamanda deneyeceğim, sevgiler.

*Ra dedi ki...

Nükhetciğim, semizotunu börek olarak düşünmemiştim. Çok ilginç geldi. Ellerine sağlık. Güzel fikir verdin canım.
Sevgiyle...

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Nükhet,
birbirinden güzel tariflerin var canım ellerine sağlık. Döktürmüşsün bayılarak baktım. sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba, milföylü semizotuna bayıldım.. ellerinize sağlık..

sımmsıcak sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

merhaba, milföylü semizotuna bayıldım.. ellerinize sağlık..

sımmsıcak sevgilerimle...

Nukhet dedi ki...

Aslicim

Gercekten de beklenmiyecek sekilde leziz oldu. Denemeni tavsiye ederim. Sevgiler

Tugba
Gercekten de tadi kaymagi cok andiriyor. Bir daha tiramisu yaptigimda onu kullanmayi planliyorum. Bir de bir pasta tarifim var mascarpone ile cikolatayi karistirip yapiyor, Onu da deneyecegim en kisa surede. Sevgiler
Guzel sozler icin cok tesekkurler Ebru. Gene beklerim.

Nukhet dedi ki...

Rabiacim

Benim de nerden akl;ima geldi dersen, elimde taze semizotlari, dolapta uzun suredir yapilmayi bekleyen milfoyler olunca bir simsek cakti. Iyikide cakmis cunku farkli bir lezzet ogrendim. Turkiyeye gidince bir de yufkayla deneyecegim.Opuyorum

Sedacim tesekkurler nazik yorumun icin. Opuyorum

Dubaiden de sana simsicak sevgiler Zerrin.

yemek dedi ki...

Merhaba Nükhet, kremalı ıspanağı hep duyarım ama hiç denemedim ama makarnaylada çok uyumlu olacağını tahmin ediyorum, ellerine sağlık.

Hülya dedi ki...

Hani bir değil 3 tarifle katılmak da takdire şayan bir durum doğrusu...Ellerine sağlık....
Hamişine de bayıldım;)Ben de çok kullanırım bu sözü.Ve yazılarıma genelde eklerim.Bir gün birisi bana sormuştu yazımı okuyunca.Hamiş kim diye?:(

Adsız dedi ki...

Esin Karabulut Tosun
Nukhet hanim gene ben :)
Ben daha oncede milfoy hamurunun carrefour da satildigini duymustum ama nedendir bilinmez bulamadim:
Siz nerden aliyorsunuz acaba? MArka adi verebilir misiniz?