18 Mart 2007

KIYMALI PİDE

İnsan Türkiyeden uzakta yaşayınca önceden kolaylıkla bulabildiği ve alıştığı tatları çok fazla özlüyor. Neredeyse her mahalle de bile bulunan pideciler, bizim burada hasretini çektiğimiz yerler oldu, daha doğrusu olmuştu. Ta ki geçenlerde Aybike'nin mutfağında bu güzel pide tariflerine rastlayana kadar. Bunları görene kadar evde pide yapılabileceği aklıma bile gelmezdi doğrusu. Ama meğerse bir çok arkadaşımız bunu yapmış zaten. Bu vesileyle Defne'nin pidelerini de burada anmak istiyorum.

Gelelim yapılışlarına; hamurda genel hatlarıyla Aybike'nin tarifine sağdık kaldım ama iç malzemesini farklı hazırladım. Aybike'de Defne de kıymalı içi hazırlarken önceden pişirmişler ama çiğden koymayı tercih ettim.
Hamurun mayalanma işleminin uzunluğu nedeniyle yaklasik 4-5 saat önceden yoğurmak gerekiyor.
* Yaklasik 1.5 kilo un
*2 tatlı kaşığı kuru maya
* Tuz, toz seker

*Bir bardağın içine mayayı ve 1 tatlı kaşığı kadar şekeri koyarak üzerine ılık su koyun ve 10 dakika kadar mayalanması için bırakın.
*Elenmiş unun içine bardakta kabarmış hatta taşmış olan mayalı karışımı, 1 tatlı kaşığı tuzu ilave edin.
* Karışımın ortasını çukur şeklinde açın ve yavaş yavaş ılık su ekleyerek (su ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamalıdır) hamuru yoğurun.
* Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelinceye kadar un ekleyin. Hamurun iyice yoğrulmasi gerekir. Hamurun kıvami hafif sertçe olmalıdır.
* Hamur iyice yoğurulduktan sonra, yuvarlayıp bir kabın içerisine koyun ve üzerine çok az un eleyip ıslak bir bez örterek karanlık bir yerde dinlenmeye bırakın.
* Yaklaşık iki saat sonra hamur kabarmış olan hamuru tekrar elinizle bastırıp küçültün ve tekrar üzerini örtüp bir saat kadar daha bekletin.
Hamurun beklemesi süresinde de içi hazırlayacak bolca vaktiniz olacaktır. Arzuya gore kıymalı, peynirli, kaşarlı yapılabileceği gibi, pastırma sucukta kullanılabilir. Ben kıymalı pideyi çok sevdiğim için tercihi bu yönde kullandım. İçini de şu şekilde hazırladım;

600-700 gr kadar yağsız kıyma
3-4 kuru soğan
2-3 domates
Bır kac yeşil biber
Maydonoz, tuz, karabiber

Soğan, domates, biber ve maydanozu minik minik doğrayıp hepsini çiğden karıştırdım. Ama siz arzu ederseniz Aybike`nin yaptığı şekilde kavurabilir ya da peynirli iç malzemesi hazırlayabilirsiniz. Bu arada Aybike’nin hatırlattığı önemli br nokta var pideler yapılırken kullanılan malzemenin soğuk olması gerektiği.

Yapılışına gelince;
* Hamurdan bir miktar parça koparıp merdane ile yaklaşık resimdeki gibi uzun bir oval oluşturun.
* Açılmış hamurun ortasına malzemeyi kaşıkla ince ve homojen olarak kenarlardan pay bırakacak şeklde yayın ve iki uzun kenarından malzemeye doğru katlayın. Uç köşeleri elinizce güzelce kapatın. Eğer bu işlemi iyi yapmazsanız pideleriniz ortadan açılma ya da yayılma eğilimi gösterectir haberiniz olsun.
*Pideleri bir tepsiye uzunlamasına koyun. Önceden 190 C derecede ısıtılmış fırına salın. Bu arada pide miktarı çok olacağı için iki tepsiyi aynı anda pişirebilirsiniz. Ama tepsiyi alt üst katlar arasında uygun şekilde değiştirerek yerleştirin.
*Pideler fırından çıkınca, üzerine bir fırça ile tereyağı sürün, böylece pideler daha yumuşak olur. Ayrıca, pideler biraz soğuyunca ikiye bölünüp kapali bir kaba konursa soğudukça yumuşak olur.

Bu pideleri Defne’nin doğum gününe gelen misafirlerime yaptım. İnanın herkes çok beğendi. Biraz uğraştırsa da inanın denemeye değer.

8 yorum:

Hülya dedi ki...

Üfff süper olmuş Nükhet bunlar.Ellerine sağlık.İlk fırsatta denemeliyim ki evdekiler bayram etsin....
Özeline mail attım canım.Umarım gözünden kaçmaz....

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar...

Kızlarınıza öpücükler
özlem

http://sofradakiler.blogcu.com/

Adsız dedi ki...

Merhaba Nükhet eline sağlık pidelerin nefis olmuşlar.Bende pide ve lahmacunu evde yaparım hem daha sağlıklı hemde lezzetli oluyor benim tarifim biraz farklı bir dahaki sefere benim tarifimide denemeni öneririm canım inan yiyenler çok memnun kalıyorlar.tarifi eski bloğumda adresi http://susam.blogcu.com/1018001/ umarım beğenirsin sevgiler.

Adsız dedi ki...

Sevgili Nükhet,
Pideye duyulan özlemi yakından biliyorum.Evlenip Almanya'ya yerleşen ablam hamile kalınca pide sayıkladı günlerce.Biz de 30 tane pide yaptırıp gönderdik.Haftalarca buzluktan çıkarıp çıkarıp yedi.
Sizinkiler de güzel görünüyor,afiyet olsun.
www.beyhan.ile.biz

ipek dedi ki...

Nükhet bence sen işi bırak, git şöyle güzel bir restoran aç. Ve süper yemekler yap, millet bayram etsin.
Ne yapmışsın öyle arkadaşım?? Fotoğraflara ilk baktığımda, meşhur bir yerin pidelerini anlatacaksın sandım. Sonra bir okudum ki..
Ellerine sağlık sevgili Nükhet, süpersin.
İpek

Aybike Ceylan dedi ki...

Nukhet'cim pideleri begenmene cok sevindim, cok guzel oldular degil mi? Afiyet olsun, ayrica tesekkurler tarifi denedigin icin.
Iyi haftalar ve sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Nukhet'cim pideleri begenmene cok sevindim, cok guzel oldular degil mi? Afiyet olsun, ayrica tesekkurler tarifi denedigin icin.
Iyi haftalar ve sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Nukhet'cim,
Dayanamdik esimle bir daha baktik pidelere, inanilmaz guzel duruyorlar ellerine kollarina saglik.
Sevgiler