12 Mart 2007

Etimekli Gökkuşağı

İsmi şimdi resme bakarken ben uydurdum da etimekli olduğu gerçekten doğru. Çok hafif, aynı zamanda doyurucu ve bir yiyenin kesinlikle tarifini istediği çok güzel bir şey. Ben de Sevgili Dilek Yengemden öğrendim ve yıllardır yaparak bir çok kişiye de bu tarifi aktardım. En son Ezgi'nin ve Defne'nin doğum günlerinde yaptım. Ve orada yiyen arkadaşlarımın tarifini çok istediler de ben yayınlayacağım için tarifi oradan alırsınız demiştim. Ama aradan tam bir ay geçti ve ben ancak bu gün fırsat bulabiliyorum. Şebnemcim bak tarifi öğrendiğine göre Can'a yaparsın , gecikme için tekrar özürler.
Gelelim nasıl yapıldıgına; kesinlikle göz kararı yaparım ama ölçülendirmeye çalışacağım. Öncelikle malzemelerimiz sade etimek, mayonez, yoğurt, arzuya göre sarımsak, süsleme için 2 yumurta ve dere otu ya da maydonoz. Resimdeki gibi bir borcam için sanırım Türkiyedeki etimeklerin bir paketi yetmez en azından iki paket almakta fayda var. Kalanların üzerine de peynir sürer afiyetle yersiniz. Yapıma başlamadan önce 2 adet yumurtayı güzelce haşlayıp kabuklarını soyup soğuması için bırakalım. Bir kapta yaklasık 500 ile 700 gr arasında değişen bir miktarda olduğunu tahmin ettiğim yoğurt ile 5-6 yemek kaşığı mayonezi karıştırın, içine bir iki diş ezilmiş ya da rendelenmiş sarımsak ekleyin. Yoğurt, mayonez arasındaki orantıyı diyet durumlarınıza göre ayarlayabilirsiniz de. Borcamın içine ince bir tabaka halinde yoğurtlu mayonezli karışımdan koyun, üzerine tek sıra halinde düzgün bir şekilde etimekleri dizin. Etimeklerin üzerine yine aynı karışımdan üzerleri kaplanacak kadar koyun. Sonra gene etimek. Bu işlemi Borcamın kalınlığı, malzemelerin miktarı yettiğince devam ettirin. Sanırım benimkinde 3 kat falan oluyor. En üstte yoğurtlu karışım kalacak. Süslemesi için yumurtanın sarısını ve beyazını ayrı ayrı rendenin ince tarafı ile rendeleyin, dereotu ya da maydanozunuzu da ince ince kıyın. Resimde görüldüğü gibi verev olarak sırasıyla süsleyin. Biraz dolapta bekleyip servis yapın ve tarifini isteyenlere vermeye de hazırlıklı olun. Afiyet olsun.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba, görüntüsü çok güzel olmuş, servis yaparken nasıl dilimliyorsun?

Nukhet dedi ki...

Pembelicim

Aslinda \bicakla dilimleyerek sinirlari belirleyebilirsin ama alti etimek ve yumusak oldugu icin alirken formunu kaybeder. O yuzden ben servis kasigi ile duzgun bir sekilde alip servis etmeyi tercih ediyorum. Sevgiler

sultan sönmez dedi ki...

Selam benyeni blog sahibi olarak sitenizi yeni kaşfettim sayılır ve ilk iş olarak bunu denemek istedim gerçekten süper oldu.Tarifinizin ölçüleri falan tam kararındaydı.Ellerinize ve yüreğinize sağlık

Nukhet dedi ki...

Tesekkurler Sultan, hem guvenip denedigin hem de benimle paylastigin icin. Sevgiler