15 Ocak 2007

Pirinç Ye#18

Sulu Köfte (Nam-ı Diğer Ekşili Köfte)

Bu sabah bloglara bir göz atmak için nette dolaşırken Kristal Kelebek'in Pirinç Ye etkinliği için yaptığı yemekleri görünce aklım başıma geldi. Etkinlik için bir şeyler hazırlamak aklımdan uçup gitmiş. Al sen bir ay boyuncaya logoyu sayfanda yayınla sonra da konuyu atla. Sonra aklıma bir gece önce yaptığım bu yemek geldi. Çok klasik bir yemekte olsa etkinliğe böyle besleyici bir yemekle katılmaya değer. Eğer çok geç kalmadıysam belki ev sahibemiz Sevgili Sonia bu tarifimi yayınlar. Yayınlayamasa bile mutlaka etkinlik sayfasına uğrayın. Eminim birbirinden yaratıcı yemeklerle karşılaşacaksınız.

400 gr kıyma
1/2 bardak pirinç
1 büyük soğan
2 patates
1 havuç
1 domates
1 yumurta sarısı
1 limon
karabiber, kekik ve tuz
biraz un

Soğan, kıyma ve yıkanmış pirinci bir kaba koyun. Ama öncesinde vakitten kazanmak için patates, havuç ve domatesi küp küp doğrayıp tecreye suya salın ve kaynamaya bırakın. Su ve sebzeler kaynarken siz de köfteleri hazırlayabilirsiniz. Kaba koydumuz kıymalıkarışıma biraz da baharat ve tuzları ekleyip yoğurun. Ondan sonra küçükparçalar halinde kopardığımız kıymalı harçtan minik köfteler yaparak içine un koyduğumuz bir tabağa koyun ve yapılan tüm köftelerin unlanmasını sağlayın. Fazla unu silkeleyip köfteleri kaynayan tencereye atın ve sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Yemek piştikten sonra altını henüz kapamadan 1 yumurta sarısı ile 1 limonun suyunu çırpıp biraz da yemek suyundan ilave edin. Ve nihayetinde bu terbiyeyi tencereye boşaltarak yemeği ateşten alın. İşte size besleyici bir yemek. Özellikle çocuklarınız varsa ve daha önce denemediyseniz haydi doğru mutfağa.

Bu yandaki de bildiğiniz klasik pilav.Biz ailece mısırlı halini çok seviyoruz. Konu pirinç olunca arşivdeki bu fotoğrafı da paylaşayım dedim sizinle. Ben pilavı zeytinyağlı ve kaynayan suya salarak yapıyorum bunuda dipnot olarak geçeyim dedim. Sağlıklı beslenmeler.

13 yorum:

nilay dedi ki...

sevgili Nükhet ;
ellerine sağlık :) bol limonlu ekşili köfteye bayılırım...özellikle kışın harika olur

sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Nükhet'ciğim,
Canım sulu köften çok leziz gözüküyor ellerine sağlık..Hele mısırlı pilavın ise ayrı bir tat.

Tekrar tekrar ellerine sağlık,etkinliğin hayırlı olsun..

Sevgilerimle..Gül

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Nükhet
ben de son dakika etkinliğe katılanlardanım:)Lahanalar olmasa etkinliği boş geçmiştik:) Bence sonia bu güzel yemeği mutlaka yayınlar
benimki de henüz yayınlanmamış, acaba eline ulaşmamış olabilir mi diye bir merak saldı beni:)
sevgiler

LaMa dedi ki...

Ben de ilk sulu koftemi gecenlerde yapmistim tabi bay Lama'nin istegi uzerien bol salcali,kipkirmizi idi:)
Ellerina saglik
Gorusmek uzere

Adsız dedi ki...

klasik her zaman güzeldir,kendini kanıtlamıştır çünkü,sürprizler yoktur ama insanı kendine çeker,tıpkı sizin yemeğiniz gibi..selamlar..

Adsız dedi ki...

Nükhet ciğim,
En güzel yemek en içten ve samimiyetle sunulandır bence. Yazın o kadar samimi ve canayakın ki bu köfteler bence en iyi etkinlik tariflerinden biri o yüzden. (ayrıca benim en sevdiğim yemeklerdendir, aklıma düşürdün akşama yapayım hemen:))
Kuzulara sevgiler
İpek

Adsız dedi ki...

akşam yemeği hazırlayacağım ama kalkamıyorum. O sulu köfte burada olsaydı yeseydik keşke :)

ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyor ...

sevgilerimle

http://misss.blogcu.com

Bocuruk dedi ki...

Çok nefis bir yemek. Ellerine sağlık :)

Unknown dedi ki...

En sevdiğim çorbalardan biridir anneme küçükken köfteli çorba yapsana derdim :) ellerine sağlık harika görünüyor

hayat dedi ki...

Merhaba nükhet, sulu köfte harika görünüyor ellerine sağlık canım. Sevgi ve selamlar..

*Ra dedi ki...

Nükhetciğim merhabalar canım. Sulu köfteye bayıldım. nasıl yenilesi duruyor anlatamam. Pilavı nohutlu zannettim ilkin. Mısırlı olduğunu okuyunca şaşırdım. Denemek gerek. Ellerine sağlık canım. Maharetini konuşturmuşsun.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

merhabalar sulu köfte çok güzel görünüyor
ellerinize sağlık
sevgilerle...
www.denizesintisi.com

Nukhet dedi ki...

Tembelmiyim yoksa vakit mi yaratamadim bilmem ama sizlere geri donmekte cok geciktim. Mesajlariniz beni cok mutlu ediyor cok sagolun.
Nilaycim
Evet kisin cok guzel oluyor da cocuklarin var sa 4 mevsim iyi gidiyor.
Sevgili Gul
Sagol guzel sozlerin icin. GEcen gun senin dibleni yaptim etkinlik icin yayinladigin hatta yapmadan once upuzunda bir mesaj biraktim o postuna ama sonra bir baktim ki yok. Nasil usendim bir daha yazmaya bilemezsin. Ama guzel seyler yazdim emin ol.

Pinarcim
Seninki de benimki de yayinlandi nihayetinde. Ellerimize saglik.
Sevgili Lama
Ben cocuklar icin yaptigimdan salca koymam ama daha bol domatesle daha kirmizi bir sey elde ederdim sanirim. Ama kis vaktide kirmizi rengi veren domatesi nereden bulacaksin. Senin de ellerine saglik.
Cok tesekkurler Suheylacim
Ipekcim
Sen kendin de cok samimisin biliyor musun? COk sagol. Aaa insallah yapmissindir tam da mimi`ye gore.
Sevgili Zerrin
Sulu kofte oraya gelemezde Ah sen bir misafirim olsan Dubai de ben sana cok daha guzel seyler yaparim inan.
tesekkuler bocuruk.
Kirazcim aslinda haklisin annemin yaptigida daha corba gibi olurdu ama ben icine bolca havuc ve patates koydugum icin bayagi koyu kivamli bir sey oluyor.Sevgiler
Guzel sozler icin tesekkurler Hayat.
Rabia demek daha once denemedin misirli pilavi. hemen yap derim. Ben aksam bir de su baby corn denen kucuk kocanlari kesmek suretiyle de yaptim o da cok guzel oldu. Opuyorum
tesekkurler deniz esintisi