18 Aralık 2006

Fırında Katlı Köfte

Her gün ne pişireceğine karar vermek olayın en zor aşaması. İstiyorsun ki biraz daha farklı bir şey olsun ama seni çokta uğraştırmasın. Hele ki misafirin de gelecekse güzel de gözüksün isyiyorsun. Ne zamandır köfte yapmamıştım, eşim de bayılır köftenin her türlüsüne. Kızartmak hem çok ilginç hem de sağlıklı değil, ızgara da mangalda güzel oluyor çok uzun iş, o zaman geriye kalıyor fırında köfte. İyide ne yapmalı etmeli her zamankinden daha farklı bir şey elde etmeli. Allahtan şimdi bloglar var da farklı tarifelere ulaşmak hem kolay hem de onları yapmak farklı bir keşif gibi.
Geçtim bilgisayarın başına açtım google 'ı yazdım fırında köfte. Gelen bir sürü sayfada dolaşırken görünümü güzel, yapımı kolay bu köfteler çıktı karşıma Beyhan'ın sayfasında. Orjinal tarifi oradan da alabilirisniz ama ben kızartma kısımlarını iptal ettiğimden bir kez de burada paylaşmak isytedim bu yazıyı okuyanlarla.

*1/2 kg kıyma
*1 yumurta
*2-3 dilim ekmek
*1 ortaboy soğan
*karabiber, tuz, kimyon
*2-3 adet domates
*2 dolmalık biber
*4-5 patates
*biraz sıvı yağ
*ve de bolca kürdan

Tamamen klasik şekilde köftemizi hazırlıyoruz. Ben ekmeği, soğanı ve yumurtayı robotta karıştırıyorum çok pratik oluyor. Küçük bir çay tabağına koyduğumuz sıvı yağından elimize birz alarak yuvarlak köfteler yapıyoruz. Ama tabiki öncelikle patatesleri halka halka kesip yağlanmış tepsiye dizerseniz daha akıllıca olur. Böylece hazırlanan her köfte hoop patatesin üstüne. Köftelerin hzırlanması bitince üstlerine dolapta duran ve kullanılmak için yer aranan rendelenmiş permasan peynirlerinden serptim birazda. Sonra resimdeki gibi her köftenin üzerine bir domates bir de biber dilimi koyup kürdanla tutturdum. Tepsiye çok az su da koyup fırına verdim. Dediğim gibi çok bildik ama daha hoş görünümlü ana yemeğimiz hepimizi memnun etti. Belki beyhanın yaptığı gibi önceden patatesleri ve köfteleri kızartmak daha lezzetli olmalarını sağlardı ama böylesi daha sağlıklı olur söyleminin arkasına saklanıp kızartma yapmaya üşendiğimi gizlemek istiyorum. Benim ve Beyhanın ellerine sağlık.

1 yorum:

Beyhan dedi ki...

Nükhet'çiğim ellerine sağlık çok güzel olmuş yemeğin.Senin de dediğin gibi kızartmadan yapmak çok daha sağlıklı.Haber verdiğin için teşekkürler.Görüşmek üzere:)