13 Aralık 2006

Brokolili Ispanak

Ispanak ıspanaktır deyip geçmeyin lütfen.. Karaciğeri, lenf bezlerini, kan dolaşımını uyardığını ve hamilelere '' kanlı canlı bir bebeğe sahip olmaları için '' uzmanların ıspanak yemeyi tavsiye ettiğini biliyor muydunuz
Peki ya brokolideki beta karotenin, güçlü bir kanser savaşçısı olduğunu, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını... Sanırım simdi herkesin bildiği ıspanak yemeği daha bi dikkatinizi çekmiştir..:))
Bu vitamin deposu için gerekli olan malzemelerimiz;
* 1 kg ıspanak
* 1 demet brokoli
* 1 ortaboy soğan
* 1 ortaboy havuç
* 1/2 çay bardağı pirinç
* Yemeklik salça yada yaz domatesi
* 250-300gr kıyma ( arzuya göre)
Annemizden öyle görmüşüz olsa gerek bende ablam gibi hemen her yemeği düdüklüde yapıyorum. Hem zamandan tasarruf ediyorum hemde kapağı açılmadan piştiği için vitamin değerlerini bir o kadar korumuş oluyorum .Ama tercih sizin tabii .. Varsın sizinkide düdüksüz tencere de pişsin..::))
Az zeytinyağında yemeklik çenttiğiniz soğanı hafifçe öldürün , üzerine minik minik incecik doğranmış havuçları ılave ederek hafif pembeleşene dek birlikte ateşte döndürün. Küçük küçük doğranmış brokolinizi ilave edin. ( Ben salata yapmak için bir demetten 3-4 bahar dalı kadar illaki ayırıp gerisini koyuyorum. Daha yoğun bir tad istiyorsanız tamamınıda koyabilirsiniz). Brokolilerinde rengi değişince ıspanaklarınızı koyup senişene dek kavurun. Pirinci ilave edip salça yada domateslede bir kaç dakika daha şöyle bir çevirdikten sonra çok az su ilave edip ( ben düdüklüde yaptığım için yarım çay bardağı kadar koyuyorum) tencerinin kapağını kapatıp pişmeye bırakın. İnanın çok lezzetli oluyor, brokoliyle tanışmayanlar var ise hiç korkmanıza gerek yok varlığını yemeğim içinde hissetmiyorsunuz bilee..Haa bu aradaaa.. Malzeme listesinde kıyma vardı o nereye gitti diyecek olursanızzz. Yedimm. Yani bi kerede yukarıdaki tarife kıyma ekleyipte yedimm:)) soğan ve havucu takiben arzuya göre kıyma da ilave edebilirsiniz. Özellikle çocuk sahibi olan bayanlarr.. Mutlaka bir kere deneyin derim.. Benden söylemesii.
Afiyet olsun..:)
Eli
Sebzelerin besin değerleri için kaynak: http://www.elitkadin.com/diyet/sebzemeyve.php

1 yorum:

Nukhet dedi ki...

Brokoliliispanak ha.Kirk yil dusunsem aklima gelmezdi. Ellerine saglik. Bilgiler icin de teskkurler.