09 Haziran 2007

Beşamelli Somon

Balık üzerine değişik denemelerin hala devam ediyor. Benim çok başarılı bulduğum, balıktan ziyade normal bir fırın yemeği havasında olan bu tarifte evde sıklıkla tekrarlanacaklar arasına girdi. Tüm lezzetinin yanında somondaki Omega-3 yagının beyin gelişimimiz için ne kadar önemli olduğunu yeniden hatırlatmakta fayda var. Biraz daha detaylı bilgi için buradaki makaleyi okuyabilirsiniz.
Aslında somonu beşamel soslu yapmak fikrini aklıma düşüren Canan'ın sayfasındaki tarifti. Ama onun tarifteki malzemeler o an ev de olmayınca ben de kendimce bir şeyler uydurdum. İyiki de cesaret etmişim ama zaten beşamel sosu neyle birlikte yapılırsa yapılsın harika olmaz mı?
Gelelim tarife;
2 büyük somon fileto
3 patates
3 kaşık un
500 ml ile 750 ml arasında süt
2 kaşık terayağ
Kaşar rendesi
ricotti ya d alabne peynir(olmasa da olur)
tuz, karabiber
Önce patatesleri soyup doğradım ve azıcık yağlayarak borcamın içinde fırına koydum. Sonra filetoları yıkayıp derisinden ayırdım ve uygun büyüklükte kesip fırının ızgara kısmına koydum hemen yanına da patatesleri. Onlar ızgara da biraz piserken ben de beşamel sosu hazırladım. Bir çoğunuz bilse de kısaca şöyle özetleyebilirim beşamel sosu. Margarini yapışmaz teflon bir tencereye koyup erimeye başlayınca unu ilave edin. Un ve yağ iyice bütünleşince azar azar sütü ilave ederek sürekli karıştırın. Önceleri çok koyu olan kıvam süt ilavesi ile biraz daha yumuşayacak ve çoğalacak. İstediğiniz kıvama gelince ocaktan alın (eğer karıştırmaya rağmen pütürlü kaldıysa el blendırınızı kullanabilirsiniz). İçine tuz, karabiber ve peynirleri ilave edin. Sos pişserken balıkları ters yüz etmeyi unutmayın ama. Patatesleri ve balıkları ızgaradan alın zaten borcamın içinde olan patateslerin üzerine balıkları dizin. En üste de besamel sosu. Fırını ızgara ayarından normal fırın ayarına getirip üstü nar gibi olana dek pişirin. Sıcak sıcak seris yapın. Ben yanında pilavla servisi uygun gördüm ama siz isterseniz sebzeyle de sunabilirsiniz. Afiyet olsun.

2 yorum:

canan kufer dedi ki...

nükhetcigim,

pek hosuma gitti sayfama deginerek somonu denemen. yaninda mis gibi pilav da cok yakismis, ellerine saglik.

sevgiler,
canan

butterfly dedi ki...

Nükhetcim,
Senin de dediğin gibi beşamel sos hangi yemeğe girerse girsin harika olur. Hele senin yemeğindeki gibi böylesi sağlıklı bir balıkla birleşince, hem lezzet hem sağlık... İnsan başka ne ister ki:).
Ellerine sağlık canımcım. Güzel bir hafta diliyorum:).
Sevgiler..
aslı