03 Ocak 2007

Mantar Dolgulu Tavuk

Yanda gördüğünüz şu tavuk göğüsleri aslında yılbaşı gecesi ana yemeği yapılması amacıyla marketten satın alınmış ama kaderlerine eski yılın son günü değil de yeni yılın ilk günü pişirilmek yazılmış olan yiyecek parçalarıdır. Bir çok zaman olduğu gibi dolaptaki malzemeye bakılarak son dakika biraz doğaçlama biraz da eskiler hatırlanarak hazırlanmıştır. Sonuç geröekten güzel oldu ki geldi bu blogta yerini buldu. Hada önce de benzer şeklide peynirlisini biftek sarma olarak hazırlamıştım. Bir arkadaşim buradan tarifini alıp denemiş ve çok beğenmiş haberiniz olsun. Zeynep bence bunu da pişir afiyetle ye. Hazırlamayı düşünenlere şimdiden afiyetler olsun efendim.

6 tavuk göğsü (çünkü 6 kişiydik)
1 paket mantar
1 adet kırmızı biber
mozerella ya da kaşar peyniri rendesi
biraz sıvıyağ
1 çorba kaşığı soya sosu
1 çorba kaşığı salça
1 diş sarımsak
kişniş, kekik, fesleğen,tuz

Önce yıkanmış ve minik doğanmış mantarları çok az sıvı yağda wok ta sotelemeye başladım. Onlar kavrulurken kırmızı biberleri de minik doğrayıp mantarlara kattım. Mantarların suyunu salmasını bekledim ama herhalde wokta pişirdiğimden olsa gerek hiç su salmadan biberlerle bir güzel piştiler. Kekikle ve biraz fesleğenle desteklendiler. Pişmenin pitmesine yakın soya sosunu da ekledim. Nihayet ocaktan aldıktan sonra içine 2-3 çorba kaşığı da peynir rendesi ilave ettim.

İç malzemem hazır olunca bir kaba sıvıyağ, salça, rendelenmiş ya da ezilmiş sarımsak, kişniş, kekik ve tuzu ilave edip karıştırdım. Tavuk göğislerini bıçakla düzlterek daha ince ve sarılmaya müsait hale getirdim. Sarılmaya hazır hale gelen tavukların iki tarafını da hazırladığım bu yağlı karışıma buladım. Önceden böyle bir yemek yapmak aklıma gelseydi tavukları bu sosta bir kaç saat bekletirdim. Ama ne çare bu şekilde oldu. İç malzememi 6 parçaya ayırdım ve hazıradığım tavuk bonfilemin içine yaydım. Üstüne biraz daha kaşar rendesi ilave ettim. Uzun tarafından tavuğu rulo yaparak kürdanlarla rulonun stabilitesini sağladım. Tüm bu işlemi kalan 5 tavuk parçasına da yaptım ve hepsini hafif yağlanmış borcama dizdim. Tabi bir büyük kabım olmadığı için ben 2 ayrı kap kullandım. Ev de olduğu için de fırına salmadan önce tavukların üzerine bir de rendelenmiş permesan peyniri döktüm. Önceden ısıttıgım yaklaşık 180 derecede pişen tavuklar çok lezzetli oldular. Yanında pilavla sofraya konuldular. Afiyet olsun.



1 yorum:

nilay dedi ki...

merhaba Nükhet :)
ellerine sağlık...tam Akdeniz mutfağına özgü bir yemek olmuş...mantar ,tavuk ve fesleğen üçlüsüne bayılıyorum...nefis görünüyor

sevgiler