24 Ocak 2007

Bloglardan Derlemeler-2

İnsan bloglar aleminde özellikle de mutfaklarda gezindikçe orada gördüğü birbirinden leziz yemekleri yapma arzusunundan kendini alamıyor. Eee yapınca da illaki de paylaşmak ve yayınlamak istiyorsun sen de diğer mutfak komşuların gibi. Ama bunun nedeni kesinlikle sen yaptıysan ben de yaparım olayı değil, bak yaşasın ben de yapabiliyorum senin gibi hem ne güzel sayende değişik bir lezzetle tanışmış oldum duyguları içerisinde. İşte tam da bu şekilde hissederken blog derlemelerine Cafe Sardunya`dan Nilayin mutfağından öğrendiklerimle devam ediyorum . Ama ondan önce bu tarifler nasıl karşılaştığımdan bahsetmek istiyorum. Bir gece önce burada olan ailemizle beraber çin restaurantına gittik. Oranın güzel spring rollerini, noddleslarını, chicken&corn corbasını, ördeğini, özenli soslarda hazırlanmıs et ve tavuklarını afiyetle yerken şu noodlesı evde de yapmalı konusmaları masamızda gidip gelmişti. Bu sohpetlerin hemen ertesi gününde ben Nilay da tam da bu menüye rastladım işte. Tabi bu mutlulukta bir sonraki hafta olacak şekilde Çin Yemekleri günü belirledim kendime o haftasonunu. Özenle malzemelerimi aldım ve Nilayın tariflerine kendime baz alarak bu yemekleri hazırladım.

TAVUKLU MISIRLI ÇORBA VE FASÜLYE FİLİZLİ LAHANA SALATASI





Yalnız Çorbada ben salam ve tavuk bulyon kullanmayı tercih etmedim onun yerine 1 adet tavuk göğsünü tarifteki gibi 4 bardak suyla haşlayıp etlerini ve bir miktar suyu robottan geçirdim ve 1 bardak mısırı dökerek kaynatmaya devam ettim. Ayrı bir yerde 1 yemek kaşığı mısır ununu biraz sütle karıştırıp çorbaya kattım. Ve nihayetinde de 1 yumurta beyazını biraz corba suyuyla cırpıp durmadan karıştırdığım tencereye ilave tercih ettim. Hmmm mis gibi mısırlı ve tavuklu çorba hazır. Salatanın tam tarifinin için ise burayı tıklamanız yeterli.

SEBZELİ-TAVUKLU NODDLE



Sebzeli ve tavuklu Noddel da ise Nilayla temel farkımız benim önceden 1 paket noddelı pişirmem oldu. Nedense ben güvenemedim hepsini orada pişirmeye. Herşeyden önce sebzelerimi ve tavuklarımı jülyen diye tabir edilen ince uzun şekilde doğradım. Kocaman wok tavama 2 kaşık sıv yağ koyarak soğanları pembeleşene kadar çevirdim ve almaya yakın 1 çay kaşığı kadar şeker ve biraz karabiber ekledim. Sonra bu karışımı ayrı bir yere aldım. Tavaya çok az yağ koyup tavuklarımı attım ve yavaş yavaş karıştırıken üzerine bolca soya sosu döktüm. tavuklarım pişmeye yaklaşmaya başladığı zaman kırmızı ve yeşil biber, havuç, lahana, karnıbahar (sanırım ev de yoktu da koyamadım çünkü resimde göremedim) ,kabaktan olan sebze karışımını da içine boşalttım ve yüksek ateşten devamlı karıştırarak sebzeler hafif diriliklerini kaybedene dek pişirdim. Ama canlılıklarını kaybetmemelerine özen gösterdim. Sonra da kenardaki soğanları ve noddlerı ekledim. İşte dumanı üstünde yemeğim servise hazırdı. Bu biraz değişik oldu ama Nilayın tarifine de bir daha göz atabilirsiniz.

DİBLE

Cafe Sardunya'dan sonra Damak Tadı'ndan Gül'ün mutfağına uğrayalım birlikte. Pirinç etkinlikleri için gezerken karşılaştım Damak Tadında Dible ile. Yıllar önce daha da boğazsız olan kızm bir arkadaş toplantısında Sevgili Belma'nın yaptığı Dibleyi afiyetle yemişti hiç yiyeceğini düşünmememe rağmen. Artık çok mu beğenmişti diğer arkadaşları da yemişti o yüzden mi bilinmez anneciğinin aklında da yer edivermiş bu durum. Miş muş diyorum çünkü geçen gün durduk yerde aklıma geliverdi dible gecenin bir yarısında. Nette araştırırım kararına varmış konuyu beynimin diğer bir kıvrımına postalamıştım. Bir ya da 2 gün sonra Gül'ün sayfasında karşılaşınca vardır bunda bir hikmet herhal deyip hemen o gece pişirdim kuzucuklarıma. Ben dahil hepimiz çok beğendik. hatta Ezgi aaa bu fasulyeliymiş yorumuyla beğenisi değişik ortaya koydu. Anlattım anlattım da bilmeyenler için tarifi ne olacak değil mi? Onlar da bir zahmet şuraya tıklayıp Damak Tadı'ndan alacaklar. Sevgiler

3 yorum:

nilay dedi ki...

Nükhet'çim ;
ellerine sağlık arkadaşım...Çin mönüsü harika görünüyor...Çorbanın bu şekilde daha iyi olduğuna eminim...benimki birebir orjinal tarifti çünkü ,bizim damak tadımıza bu daha uygun olmuş bence de...salata ve noddle ı bizde çok sevmiştik...seninkiler de harika olmuş...

sevgiler :)

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Nükhet
Dible'de çin yemekleride çok güzel görünüyor.
Bende Nilay'in tariflerini yapmak istedim ama henüz fırsat yaratamadım. Evde çok fazla kalmadığımızdan pek yemek tüketir değiliz son zamanlarda..2-3 çeşit yemek bize fazla geliyor 1 hafta için..
Çoluk çocuğa karışmak lazımki yemekler hüplensin:)

Tulosh dedi ki...

Nukhet noddle çok severim. Çin yemeğinde her sebzenin vitamin değerleri kaybedilmeden özenle kullanılması çok hoşuma gidiyor. Senin yaptıgında rengarenk diri diri sebzelerle nefis görünüyor. Ellerine sağlık.