11 Aralık 2009

RULO TİRAMİSU ( TIRAMUSU ROULADE)

İnsan bazen farkında olmadan yola çıkış noktasından oldukça sapabiliyor. Bu sapma sizi bazen ummadığınız yerlere de taşıyor. Mesela benim durumumda Akşam Menüsü'nün başlangıç noktasında amaç sadece denediğim ve beğendiğim, ister uydurma isterse de bir yerlerden almış olduğum tarifleri kayıt altına almak ve yeniden yapılacaklar listemi oluşturabilmekti. Amacıma bir anlamda ulaştım çünkü hala önceden yaptığım ve buraya eklediğim tarifleri yeniden yapmak için mutfağa gitmeden önce sitede tarifine bakıyorum. Ama bir anlamda da uzaklaştım çünkü yeni yaptığım tarifleri eklemektense yeni pasta modellerini eklemek için daha büyük heyecanlar duyar oldum.

İşte bu gün hem bu zinciri kırmak adına hem de dün yaparken yapımında ve sonrasında da tadımında büyük heyecan duyduğum bu tarifi burada ileride yeniden yapılmak üzere kayıt altına almak istiyorum.


RULO TIRAMİSU

2 tatlı kaşığı (tablespoons) kahve likörü
60ml (1/4 cup) su
2 tatlı kaşığı (tablespoons) ince taneli toz şeker (caster sugar)
1 tatlı kaşığı (tablespoon) nescafe
1 tatlı kaşığı (tablespoon) kaynamış su
3 yumurta
110 gr (1/2 cup) ince taneli toz şeker (caster sugar)
75 gr (1/2 cup) un (plain flour)
2 tatlı kaşığı (tablespoon) kıyılmış badem

Kahveli- likörlü krema
250 gr (1 cup) mascarpone peynir
125 ml (1/2 cup) koyu krema (thickened cream) (internette bir kaç yerde kaymağın karışılığı olarak gördüm ama kıvamı koyu krema diyebiliriz)
2 tatlı kaşığı (tablespoons) kahve likörü

Fırını 200-220 dereceye ısıtın

25cm x 20cm boyutunda dikdörtgen bir kaba kenarlarında 5 er santim taşacak şekilde pişirme kağıdı serin.

Kahve likörü, 60 ml su ve 2 tatlı kaşığı şekeri küçük bir kapta kaymana noktasına getirin, altını kısıp üstünü örtmeden 5 dk kaynatın, ateşten alıp, kahvenin yarısını ekleyip karışımda çözülmesinisağlayın ve soğumaya alın.

Kalan kahveyi 1 tatlı kaşığı kaynaıl suda çözün.

Yumurtaları ve 110 gr şekeri birkapta şeker çözülene kadar çırpın sonra kahveyi ekleyin
İki kere elenmiş unu yumurtalı karışıma ekleyip katlayarak karıştırın.

Elde ettiğiniz karışımı kağıt yaydığınız kalıba dökün, yayın ve üstüne bademleri koyun. Fırınd 15 dk pişirin.

Aynı boyutta kestiğiniz bir diğer pişirme kağıdına iki tatlı kaşığı toz şekeri serpin, fırından çıkardığınız keki ters çevirip bu kağıda çıkarın, alttaki kağıdı soyun ve kekisıcakken rulo yapıp ılınana kadar bu formda bekletin.

Bu ara mascarpon, krema ve likörü çatalla ya da miksere çırpın.

Ilınan ruloyu dikkatlice açın, önceden hazırlayıp soğuttuğumuz kahveli, likörlü karışımla fırça ile ıslatın. Hazırladığınız kremayı da kekin her yanına yayın.

Sonra yeniden rulo yapıp strech filme sarıp servisten önce en az 30 dk. buzdolabında bekletin.

Yazılanlara bakıp gözünüzü korkutmayın aslında gayet kolay. Ve değişik bir tiramusu yemek için gerekirse zorluğuna da değer.

Ve bilin ki bununla iki farklı misafir grubu ağırladım ve beğeni topladım. Böylece uzun aradan sonra buraya tarif yazmak için heyecanlandım.

Not: Tarif yanda resmini gmmrdüğünüz "Women's Weekly Cakes biscuits & slices" kitabından

1 yorum:

Unknown dedi ki...

TARİF HARİKA DA BURADA BU MALZEMELERİ BULMAK ZOR GALİBA.YAPTIKLARINIZI İMRENEREK İZLİYORUM