13 Ağustos 2007

Lahmacun mu? Cantık mı?

Bursa'lı olanlar ne demek istediğimi çoktan anladılar bile. Ama ya siz daha önce cantık denen bir şeyden söz edildiğini duydunuz mu? Lahmacunun daha yumuşak ve küçük olanı da denebilir. Diğer tanımlamalar için buraya da bakabilirsiniz. Bursa dışında yaşamaya başlayınca kadar ben de herkesin bildiği bir şey olduğunu zannederdim, meğerse tam anlamıyla yöreye özgü bir şeymiş. Herneyse cantık olayına nereden geldik onu anlatayım önce. Konumuz aslında lahmacundu bu hafta sonu, o kadar börekten sonra değişiklik olsun diye tarafımdan pişirldi kotarıldı, yenildi, içildi. Sofradan kalktığımızda nasıl olmuş lahmacunlarım diye sorduğum burada misafirimiz olan erkek kardeşim "ne lahmacunu onlar cantık değil miydi? "diyince bende durumu kavradım. Gerçekten de bizim lahmacunlar bir kere o odun fırınlarında pişmiş lahmacunlar gibi incecik değildi, ikincisi bir lahmacunda hiç görmediğim kadar çok kıyma vardı içinde. Bu durumda karar veremedim yediğimiz şeylerin ne olduğuna. Adı her ne olursa olsun yemesi çok güzeldi onu bilin yalnızca.
Bu lahmacunların tarifini Sevgili Aybike'nin tarifleri arasından almıştım daha önce ve defalarca da yaptım. Ben kesinlikle tavsiye ederim size. Aybike henüz tatilden dönmedi ama gene de siz buradan onun orjinal tariflerine ulaşabilirsiniz. Menüye not düşmek adına bir de ben yazmak istiyorum buraya.

Hamuru için:
3 su bardagi un
1 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı

İç malzemesi için
½ kg kıyma
2 küçük küçük doğranmış domates
2 küçük küçük doğranmış biber
İnce kıyılmış maydanoz
Kırmızı ve karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 büyük rendelenmiş soğan
½ cay bardağı kadar su
Derin bir kapta ılık süt, maya ve şeker iyice maya eriyene dek karıştırdım ve 10 dakika kadar beklettim. Maya kabarmaya başladıktan sonra diğer malzemelerle birlikte mayayı da ekmek yapma makineme koyup hamur ayarına getirerek onun yoğurmasına ve mayalamasına izin verdim. Ama siz de makine yoksa tüm malzemeleri karıştırıp güzelce yoğurduktan sonra kabarması için üstüne nemli bir bez ortulup ½ saat kadar bekletin. Hamur mayalanırken kıymalı harcı hazırlamak için domates, biber, kıyma soğan, maydanoz ve tuz karabiber, kırmızı biber üçlüsünü de ekledim. Kıymanın içine yavas yavas ½ cay bardağı suyu ilave ederek, kıymaya iyice yedirdim (ben tarifteki miktar sudan biraz daha fazla koydum bilginize).

Kabaran hamurdan limon büyüklüğünde hamurlar kopartılıp, merdane ve un yardımıyla hamurlar açtım, üstlerine kıymalı harçtan koyarak yağlanmış tepside üstleri kızarana kadar pişirdim ve fırından çıkar çıkmaz da, kenarlarına fırça ile zeytinyağı sürdüm. Hmm mis gibi oldular inanın bana. Yapar da bununla da yetinmesseniz Aybike'nin pidelerini de deneyin lütfen. Bakın ben onları da yapmıştım ve harika olmuşlardı. Bir öneri de hamur yoğurmaya zamanı olmayanlar. Markette şu tacolardan alıyorsunuz, üstüne malzemeyi koyup doğru fırına. Alın size basitçe lahmacun.

Konu Bursa ve mayalı hamur olunca, lahmacundan arttırdığım iki hamurla ilgili bir başka denememden daha söz etmek istiyorum. Bursalıların çok iyi bildiği ve tahanlı (aslında tahinli) pide dediği başka bir yöresel hamur işimiz daha var. Her simit fırınında bulunan, kahvaltılarda çok iyi giden bu memleketimin tadını yapmayı denedim bir de. Elimdeki iki limon büyüklüğündeki hamuru fazla inceltmeden açtım ve üstünde oluşturduğum çukura tahinle şekeri karıştırarark yaptığım harcı koydum. Ezgi de üstlerine oynadığı hamurlardan yaptığı biri yıldız biri kalp şekillerini oturttu. Görüntüsü klasik Tahanlı pide gibi olmasa da tadı bayağı bir yaklaşmıştı diyebilirim.

20 yorum:

yaban mersini dedi ki...

sevgili nükhet..eşim bursalı.evlendik bursaya gittik,orda geze falan diye bir yemekler verirler yeni geline bilirsin.işte böyle bir davette veya kahvaltıda olabilir,uzun zaman oldu hatırlamıyorum hem tahanlı pide hem de cantık ile tanıştım bana çok ilginç geldi,ilk defa gördügümü farkeden eşim de şaşırdı o da senin gibi bunların yöresel bir lezzet oldugunun farkında değilmiş ve herkes biliyor sanıyormuş,istanbulda büyüdügü halde..ben her iki lezzeti de çok beğenmiştim..halen bursa ya her gidişimizde yemeye çalışırım,herkes iskender peşinde koşarken,bursanın bu lezzetlerinden kimsenin haberi yok..senin yaptıklarının da onların lezzetini yakaladığına eminim..bir de ben senin şu pastalarına verdigin şekillere bayılıyorum..çok yeteneklisin çooookkk...selamlar..

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Cantık'ı ben de ilk defa duydum Nükhet'ciğim. Buradan çok lezzetli görünüyor. Tahanlı pideyi de yine ilk defa duydum, sayende öğrenmiş oldum canım. Ellerine sağlık.
Sevgiler,

Müge Hüner dedi ki...

Nükhetcim;
Cantık'ı daha önce hiç duymadım, halbuki en yakın arkadaşımız Bursalı ve iki gün önce Bursa da idik, demekki konusu olmadı. Ben senin ürüne "Bolonez Pizza" dedim, naasıl? İlk fırsatta da deneyeceğim, sevgiler canım.

serinmavi dedi ki...

Eline saglik,cok gorunuyorlar.Ben Guleay in tarifi ile cantik denemistim ve oldukca guzel olmustu.selamlar

Nukhet dedi ki...

Bak iste bir Bursali (kiyisindan da olsa) taniyor iste bunlari. Heyooo. Yani sen gelin geldin bizim memlekete oyle mi Suheyla . Ben de iskender degil de once cantik sonra da tahalni yerim gidince. Pastalarimi da begenmene cok sevindim. Sevgiler

Burcin
Bu bloglar neler ogretiyor insana degil mi? Bulursan yakininda bir Bursali sor bakalim. Sevgiler

Nukhet dedi ki...

Mugee

Zaten piede cesitlerini de turisteler turkish pizza diye anlatiyor ya. Iyi benzetmissin. Sevgiler canim.

Serinmavi
Demek baska cantik tarifleri de var hemen bulmaliyim. Sevgiler

Unknown dedi ki...

Nukhet bende ilk defa duyanlardanim bu cantik ve tahanli pideyi. Bursa taraflarina gittigimizde unutmayip mutlaka orada da deniyecegim bu lezzetleri...
Bu arada pastalarina herzamanki gibi bayildim,ellerine saglik canim gercekten harika olmuslar. Ben krema kapli pastalar üzerinde seker hamurunu daha cok sevdigime karar verdim...
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Sevgili Nukhet,
Ellerine saglik, cantik'ta (bunlar bayagi cantik olmus), tahanli pide de cok istah acici gozukuyor. Ben bu tatil Bursa da sadece 2 gun kalabildim. Cantik icin Setbasinda bir yerimiz var oraya giderdik ama bu sefer olmadi. Iskender, Sira ve Durak Muhallebicisinin Tavuk gogsu ile hasret giderdim sadece. Agustos sonu Dubai'ye donuyorum. Bursalilar olarak ne zaman toplaniyoruz. Birde cevizli lokum deneyecektin, onu da blogunda yayinlarsan sevinirim.
Sevgiler
Senay Kuseyri

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Sanırım ben bunlardan yarın deneyeceğim!!! Sağol canım, öyle bir anlatmışsın öyle bir resim koymuşsun ki yapmamak mümkün olamaz artık ;)

Nukhet dedi ki...

Nilguncum
Bursaya gittiginde yemeyi ihmal etme ve beni dusun olur mu? Sen benim pastalarima iltifat ediyorsun da ben seninkilere ne desem bilemiyorum. Harikaaaa

Senaycim
Su Eylul gelsin herkes toplansin yapacagiz kesinlikle. Bak ben deneme calismalarina basladim. Cevizli lokumuda yaptim onceden ama yenibaharim yoktu onun yerine hint baharati kullandim, guzel oldu vallahi. Bak yarin resimlerini yayinlayacagim, bu arada senin simiti de yaptim, kulaklarini cinlatarak yedik afiyetle. Gorusmek uzere.

Esra
Ben sana cevap yazana kadar sen yaptin mi yoksa? Opuyorum

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili Nükhet,ilk kez duydum cantiği ama tahanlı pideyi bilirim ve çok da severim.Ellerine sağlık ikisi de çok güzel görünüyor.
sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Nükhetciğim lahmacun cantık hiç farketmez görüntüleri o kadar güzel duruyorki. Ellerine sağlık. En kısa zamanda deneyeceğim.

Selen dedi ki...

Nükhetciğim,
İlk defa duydum ben de Cantık'ı. Balıkesir'e namı gelmemiş demekki :)
Ellerine sağlık canım. Bol kıymalı daha güzel olmuştur. Tahinlisi de harika görünüyor. Tabi ki Ezgi'nin yıldızı daha da bir güzellik katmış. Tatilden sevgiler

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Bu tahanlı pideler benim epeydir aklımda, inşallah ilk fırsatta yapılacaktır... Lezzetine doyamamaktan korkuyorum bir tek, Bursa'ya her yolum düştüğünde dayanamayıp alıyorum
sevgiler

Adsız dedi ki...

Nükhet cım ellerine sağlık.. Ayranla nasıl giderrr oofff...

sevgiler
fidan

Hülya dedi ki...

Hamarat kadının hali ne diyem;)))

Bursa'ya gittiğimde ki bana yakın sayılır(Pastaland için)denemek isterim ve seni yadederim canım hiç unutmam;)))

Didem Akben dedi ki...

Cantık'ı görünce daha alt yazını okumadan gülümsedim. Üniversite yıllarında istanbul'da 'kıymalı pide, lahmacun ve cantık' arasındaki farkı epey bir anlatmıştım arkadaşlarıma. Bence bir de cevizli lokuma deyinmek lazım. Daha önce blogunda yapıp yayınladın mı bilemiyorum ama cevizli lokumun tuzlu ve doyurucu bir yiyecek olduğunu Bursa'lı olmayanların hiç aklı ksmiyor nedense. Ellerine sağlık. Doğma büyüme Bursa'lı olarak pide ve cantık salonlarında yapılanlardan görüntü farkı yok. Eminim lezzeti de öyledir.

Aybike Ceylan dedi ki...

Nukhet'cigim,
Benim benim, dondum 3 gun once. Sayfana da ugrayinca cok guzel bir surpriz ile karsilastim, ellerine saglik. Cok guzel duruyor, afiyet olsun sizlere. Tarifide begenmene ayrica cok sevindim, ben henuz kendime gelemedim, gelir gelmez Turkiye'den de aldigim tariflerimle gene sizlerleyim, hepinizi cok ozledim. Cok guzel bir hafata diliyor sevgilerimi gonderiyorum.

Adsız dedi ki...

merhabalar;
cantıklı pide tarifi ararken buldum sizi:))
Bursada yaşadım yıllarca, çocukluğum ve gençliğim oralarda geçti ama cantık pideyi duymamıştım hiç, galiba lahmacun diye yiyomuşuz biz.gazete de okuduğum yemek adları üzerine bir araştırmaya giriştim kendi çapımda size rastladım..ellerinize sağlık, harika olmuşlar.bana da uğrarsanız ve sürekli görüşme imkanı sağlarsanız çok sevinirim.sevgilerimle..
asotu.blogcu.com

Hayattan Azıcık dedi ki...

Tahanlı pide (Bursa da tahinli dersen kızarlar) ne çok sevdiğim pidesidir bursamın lokum ( nokul) da çok güzeldir. Güzel Bursamın her yemeği ayrı güzeldir ya :) ellerine sağlık sevgiler...