19 Nisan 2007

Ye#21 - Tavuk Ye

Bu ayda Sevgili Emel'in ev sahipliğinde Yemek Şenliğine davetliyiz Tavuk Ye#21 etkinliği için. Aman diyeyim sakın ola uğramadan geçmeyin.

1-Bu ay etkinlik için özel olarak hazırladığım yemeklerin dışında geçtiğimiz günlerde yaptığım ama etkinlikte yayınlarım diye sizlerle paylaşmadıklarımda var. O yüzden biraz fazla tarif bulacaksınız bu yazıda. Ben etkinlik için hazırladığım tavuk yemeklerinden çorba ile başlamak istiyorum. Çorbanın ismi ise siz artık hangisini beğenirseniz; kremalı tavuk mu desek, alfabe şehriyeli mısır mı desek, mısırlı tavuk çorbası mı desek bilemedim. Sonuç olarak tavuklu bir çorba. Tarifi ise kısaca şöyle: Bir parça tavuk suda haşlanır, tavuk eti çıkarılarak küçük parçalara ayrılır, kaynamakta olan tavuk suyuna şehriyeler atılır, dondurulmuş bir avuçta mısır eklenir. Karışımdaki şehriyelerin pişmesine yakın biraz limon sıkılır, yarım paket süt kreması bir parça çorba ile ılıtılarak çorbaya eklenir. İçine biraz da tuz ve minik kıyılmış maydonoz konursa çorba hazırdır.Çorba piştikten sonra isterseniz o şekilde servis yaabilirsiniz isterseniz de benim küçük kızım için hazırladığım blenderda çekilmiş şekliyle sofranıza getirebilirsiniz. Blenderda çekilmiş hali mısırların parçalanarak çorbaya daha iyi nüfuz etmesinden dolayı bambaşka bir çorba gibi oldu. İki şekliyle de tarafımızdan tavsiye olunur.

2-Bir yanda çorbamız pişerken hazırlanan ikinci tavuk yemeği ise yeni almış olduğum içinde çok fazla tavuk tarifi olan bir kitaptan.

Tavuk göğüslerini ısıya dayanıklı yağlanmış fırın kabına dizin ve üzerine fırçayla biraz hardal sürün. Bir kasenin içinde galete unu ya da robotta çektiğiniz ekmekleri koyun, Kuru ve taze nane, kişniş, fesleğen,ince kıyılmış maydonozu ve biraz tuzu da galeta ununa ekleyin, karıştırın. Tavukların üzerine yayın.Eritilmiş tereyağını üzrlerinde gezdirip fırına verin. Tavuklar pişip üstü çitir olunca yemeğe hazır hale gelmiştir. Ben beğendim darısı sizin başınıza.
3-Soldaki bu tavuklu yemeği de gene aynı kitaptan görünüşüne vurulup uyguladım. Ama iş yapmaya gelince hiç te kitaptaki gibi olmadı. Bir kere tarifteki pırasa evde yoktu ben de kabak kullandım. Milföyüm fazla güzel değildi onların yaptığı gibi düzgün örülmedi. Ama tüm farklılığa rağmen hoş özellikle de klasikten biraz uzak tatlar arayanlar için ideal bir deneme oldu. Aslında bir daha ki yapışımda hamurunu kendim açmayı planlıyorum. Gelelim yapılışına:Tavukları haşlarken 2 tane kabağı küp küp doğrayıp 2 adet küçük doğranmış sarımsakla beraber tereğayında kabaklar yumuşayana kadar çevirelim. Haşlanan ve küçük doğranan tavukları da buna ilave edip, yarım limonun kabuğunu içine rendeledim, 2 kaşık labne peynirini ekleyip karıştırdım. Biraz kıyılmış maydonoz ile mozeralla peynirini de ilave ettim. Sıra geldi hamurun içine tavuklu içi koymaya.Ben kare şeklindeki milföyleri elimde biraz yoğurup merdaneyle dikdörtgen şeklinde açtım, ortasına boydan karışımı koydum, bıçakla kestiğim şeritleri örmeye çalıştım. Sonra da üzerine yumurta sürerek fırınladım. Bu yarı kitaptan yarı deneysel tarifler benim ok hoşuma gitmeye başladım söyliyeyim.

Tavuk Kıyması
Bunlarda önceden hazırlamış olduğum tavuk kıyması çeşitlemeleri. Tavuk kıymasını da aynen köfte yaparken hazırladığım gibi yapıyorum. İçine rendelenmiş soğan, bayat ekmek yada galeta unu, 1 yumurta ve maydonoz, karabiber ve tuz koyuyorum. Resimlerden de göreceğiniz gibi bir seferinde köfte şekli verip fırının ızgara kısmında ızagara köfte yaptım, gerçekten çok leziz oldular, diyettekiler benden tavsiye. Diğerini ise aliminyum folyoya yayıp arasına arasına haşlanmış bütün brokolileri koydum ve rulo yapıp fırında pişirdim. Tavuklu rulo pişince fırından alıp folyosunu çıkardım ve kızarması için yeniden fırınladım. Sunumuyla güzel bir farklılık yaratmış oldum.


Son olarakta sebzeli hamburger köftelerimi yaptığım gün hazırladığım bu yemekten bahsetmek istiyorum. İşten eve büyük bir aşkla gelip planladığım hamburger köftelerini hem tavuk kıymasından hem de normal kıymadan yapmak üzere işe giriştim. ilk önce kıymadan hamburger köftelerini hazırlayıp derin doncurucuya koydum sonra da tavuk kıymasını sebzelerle yoğurmaya başladım. Ama gelin görünki gece saat oldukça geç bir vakit olduğu için onları köfte olarak şekillendirmeye üşendim ve yağladığım fırım kabına koydum. Üzerlerine yuvarlak kestiğim domatesleri koyup parmesan peyniri serpiştirdim, fırına yolladım. Böylece ertesi günkü yemeğimde çıkmış oldu. Tarifi için lütfen buraya tıklayınız.Böylece ben de bir etkinliği daha tamamlamış oldum. Diğer tarifleri de merakla bekliyorum.

Bunlarda önceden yayınlamış olduğum tavuklu tarifler, belki ilginizi çeker.Sevgiler
Mantar Dolgulu Tavuk

17 yorum:

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Nükhet neler neler döktürmüşsün, bravo vallahi, hem alttaki gibi nefis pastalar hem bu yemekler.. 10 parmağında 10 marifet...
Ellerine sağlık.
Sevgiler,
Esra

ipek dedi ki...

Çılgın Nükhet!!....:))

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Nükhetciğim vallahi döktürmüşsün ellerine sağlık!:)

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Nükhet,
Şu öğle vaktinde sayfanı açtım açmaz olaydım yani. Hepsinden yemek istedim ama ben. Ne olacak şimdi. Öncelikle çorbayı denemek istiyorum. Sonra köfte. Ellerine sağlık.
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Maaşallah sana canım, hangisine bakacağımı şaşırdım:)))

*Ra dedi ki...

Nükhetciğim tesadüfün böylesi. Tam senin sayfanı açtım, hem keklerde kullandığın pandispanya tarifini almak için hem de etkinlik için neler hazırladığını görmek için. Senin yorumun geldi. :)
Etkinlik için süper hazırlanmışsın. Gözüm kaydı valla. Ellerine sağlık.
Hepsi nefis.
Sevgilerimle.

LaMa dedi ki...

Gercekten de sirf bu tarifler bir etkinlik olmaya yetiyor basli baslina:) ellerine saglik!

Adsız dedi ki...

tavuklu tarifler nefis..hangisine bakacağımı şaşırdım.en iyisi ben not edeyim..döner döner bakarım.bu arada aşağıdaki pasta için söyleyecek söz bulamıyorum..ya da bir tek söz..şahane..

Hülya dedi ki...

Nükhet'ciğim,tavuklu tüm yemeklerin çok lezzetli görünüyor.Tavuk kıymasını ben de kullanıyorum..Hafif oluyor;)Çorbanı da alternatiflerime alıverdim hemen;)

Dilek'ce dedi ki...

Nüketcigim bir giris ve bu kadar tarif! Hani bastan sona bir menü diyecegim fakat ne bir menüsü 3-4 menü cikacak bir giristen:)
Ellerine saglik!
Sevgiler

butterfly dedi ki...

Nükhetcim off off bunlar ne güzel yemekler böyle:). Sen burda başlı başına bir etkinlik yapmışsın sanki:). Ellerine sağlık canım.
Sevgiler...
aslı

Selcen Şenocak dedi ki...

hepsi çok güzel ellerine sağlık canım sevgiler...

Selcen Şenocak dedi ki...

hepsi çok güzel ellerine sağlık canım sevgiler...

Adsız dedi ki...

Nükhetcim harikasın canım ellerine emeğine sağlık diyorum ikinci etkinlikte burda olmuş valla bayıldım tarifler için teşekkürler sevgiler.

Adsız dedi ki...

Ne kadar guzel bol cesitli tavuk tarifleri.. Ben cok zorluk cekiyordum tavukla neler yapabilecegimi hem etkinlik hemde tarifleriniz bizim icin cok faydali oldu..

Ellerinize saglik

Adsız dedi ki...

Nükhet'ciğim sanırım etkinlik senin sayfanda oldu..Tatlım ne kadar çeşit yapmışsın ellerine sağlık..Hepside birbirinden farklı ve leziz olmuşlar..

Sevgiyle kal daima..Gül/d.tadı

HULYA dedi ki...

Etkinlik tariflerinize bayıldım.Hepsi de birbirinden nefis görünüyor.Ellerinize sağlık.Ben de beklerim.Sevgiler